Jak poszukiwać rodziny w USA? -.. (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Krzysztof_Gruszka

WITAM KRYSTYNO!POSZUKUJĘ INFORMACJI O BOLESŁAW JUNG UR. 1890 W ŁODZI. W 1908R. WYJECHAŁ DO USA I TAM W 1911 POŚLUBIŁ STEFANIĘ SUDEK W COOK ILLINOIS W 1913 URODZIŁ SIĘ W CHICAGO ICH SYN WŁADYSŁAW A W1914 TUŻ PRZED 1 WOJNĄ STEFANIA Z SYNEM WRACA DO POLSKI PO WYBUCHU WOJNY URYWA SIĘ ICH KONTAKT.PO ROKU ŻONA OTRZYMAŁA OD ZNAJOMEGO INFORMACJĘ ŻE BOLESŁAW ZOSTAŁ ZAMORDOWANY NA TLE RABUNKOWYM NIGDY JEDNAK NIE ZOSTAŁO TO POTWIERDZONE.CZY JEST MOŻLIWE ZDOBYCIE JAKICHŚ INFORMACJI? KRZYSZTOF
Witaj Krzysztofie!
Jest zapis o ślubie Bolesława i Stefanii.
pobrali się dn.23-Lipiec-1911 w kościele -St. Josaphat Church, Chicago, IL
Jung, Boleslaw i Sudek, Stefanie
http://maps.google.it/maps?hl=it&rlz=1T ... Q8gEwAA#sf
Nic więcej nie znalazłam.
Pozdrawiam!
Joanna
Pozdrawiam!
Joanna
-
Wladyslaw_Moskal

Jest takze zapis o corce - Sophie Jung ur. 15 maja 1912;Joanna71 pisze:Witaj Krzysztofie!
Pozdrawiam!
Joanna
https://www.familysearch.org/s/recordDe ... u8TUc%253D
Czy Stefania wrocila takze z corka?
Wladyslaw
-
Krzysztof_Gruszka

WŁADYSŁAWIE SERDECZNE DZIĘKI!A TO NIESPODZIANKA O TEJ CÓRCE NIKT NIE WIEDZIAŁ BO STEFANIA WRÓCIŁA TYLKO Z SYNEM PYTANIE CO SIĘ STAŁO Z CÓRKĄ I MĘŻEM? CZY SĄ DOSTĘPNE LISTY WYJAZDOWE? BYĆ MOŻE UDA SIĘ ODKRYĆ JESZCZE JAKIEŚ NIESPODZIANKI. SERDECZNIE POZDRAWIAM I PROSZĘ O JESZCZE BO SPAĆ NIE MOGĘ KRZYSZTOF
-
Krzysztof_Gruszka

-
Krzysztof_Gruszka

-
Wladyslaw_Moskal

Krzysztofie,Krzysztof_Gruszka pisze:WŁADYSŁAWIE SERDECZNE DZIĘKI!A TO NIESPODZIANKA O TEJ CÓRCE NIKT NIE WIEDZIAŁ BO STEFANIA WRÓCIŁA TYLKO Z SYNEM PYTANIE CO SIĘ STAŁO Z CÓRKĄ I MĘŻEM? CZY SĄ DOSTĘPNE LISTY WYJAZDOWE? BYĆ MOŻE UDA SIĘ ODKRYĆ JESZCZE JAKIEŚ NIESPODZIANKI. SERDECZNIE POZDRAWIAM I PROSZĘ O JESZCZE BO SPAĆ NIE MOGĘ KRZYSZTOF
nie KRZYCZ [=nie pisz duzymi literami] na Forum.
Jest informacja o zgonie malutkiej Zofii - 7 miesiecy i 4 dni;
https://www.familysearch.org/s/recordDe ... u8TUc%253D
Jesli klikniesz na kopie dokumentu, ukaze sie akt zgonu, z ktorego wynika, ze zmarla chyba na zapalenie pluc.
Zauwaz, ze podany jest ojciec William [juz nie Boleslaw] Jung i matka ... Clara Clark.
Za duzo danych jest w Ancestry o William Jung i Clara Jung i nie moge tych danych polaczyc.
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Ze swiadectwa wynika, ze mieli dwoje dzieci, drugim dzieckiem byl syn John [Jan];Krzysztof_Gruszka pisze:WITAM!POSZUKUJĘ INFORMACJI O JOZEF ZELASKA KTÓRY POŚLUBIŁ16-01-1917 MARYA SUDEK W COOK COUNTY KIEDY PRZYBYŁ DO USA CZY MIAŁ POTOMSTWO I JAKIE BYŁY ICH DALSZE LOSY.KRZYSZTOF
https://www.familysearch.org/s/image/sh ... u8TUc%253D
Wladyslaw
-
Pindel_Dorota
"Witaj Doroto,
Czy to jest Twój Józef?
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Josef Gorny
Name: Josef Gorny
Departure Date: 6 Apr 1913
Estimated birth year: abt 1895
Age Year: 18
Marital Status: ledig (Single)
Family: Household members
Residence: Wilkowice,
Ethnicity/Nationality: Österreich (Austrian)
Occupation: Landmann, Tagelöhner
Ship Name: Hannover
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Bremen; Rotterdam; Portland
Canadian Passenger Lists, 1865-1935
about Josef Gorny
Birth Country: Austria
Date of Arrival: 19 Apr 1913
Vessel: Hannover
Search Ship Database: View the 'Hannover' in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: Portland, Maine
Port of Departure: Hamburg, Germany
http://img838.imageshack.us/img838/165/gornyjosef.jpg"
Tak Pani Krystyno!! to chyba mój krewny!!! Bardzo serdecznie dziękuję za namiar i proszę o jakiekolwiek wskazówki dotyczące dalszej egzystencji Joe Gorny'ego w Stanach. Przypomnę że poszukuję rodziny brata mojej prababci. Wyjechał prawdopodobnie w latach 20 lub 30 XX wieku do USA (był już wtedy dorosły ale ile mógł mieć lat - nie wiem). Pisał do mojej prababci Anny Górnej i jej męża Józefa Pindel. Ze względu na złośliwość sąsiadów niewiele listów do nas dotarło. Ostatecznie pozostał z nich jeden, z którego ewidentnie wynika że Józef Górny próbował się z nami skontaktować, ale nie dostawał odpowiedzi. List który posiadam pochodzi z 19 marca 1933 roku, a kopertę prawdopodobnie z innego listu posiadam z 5 grudnia 1936 roku - świadczy to o tym, że na pewno w tych latach pisał.
Podał swój adres w Minneapolis oczekując na odpowiedź:
Joe Gorny
415-21 Ave
Minneapolis
Adres jest urwany więc nie wiem czy czegoś w nim nie brakuje (sprawdzałam w googlach - ulica istnieje do dziś ale są jej 3 odmiany N, SE i S).
Józef Górny pochodził z południowej polski - z Magurki Łodygowickiej (dzisiejszej Wilkowickiej). Jest to szczyt górski na którym jego rodzina mieszkała (zwyczajowo nazywano szczyt Babcokami).
Czy to jest Twój Józef?
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Josef Gorny
Departure Date: 6 Apr 1913
Age Year: 18
Marital Status: ledig (Single)
Family: Household members
Residence: Wilkowice,
Ethnicity/Nationality: Österreich (Austrian)
Occupation: Landmann, Tagelöhner
Ship Name: Hannover
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Bremen; Rotterdam; Portland
Canadian Passenger Lists, 1865-1935
about Josef Gorny
Birth Country: Austria
Date of Arrival: 19 Apr 1913
Vessel: Hannover
Search Ship Database: View the 'Hannover' in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: Portland, Maine
Port of Departure: Hamburg, Germany
http://img838.imageshack.us/img838/165/gornyjosef.jpg"
Tak Pani Krystyno!! to chyba mój krewny!!! Bardzo serdecznie dziękuję za namiar i proszę o jakiekolwiek wskazówki dotyczące dalszej egzystencji Joe Gorny'ego w Stanach. Przypomnę że poszukuję rodziny brata mojej prababci. Wyjechał prawdopodobnie w latach 20 lub 30 XX wieku do USA (był już wtedy dorosły ale ile mógł mieć lat - nie wiem). Pisał do mojej prababci Anny Górnej i jej męża Józefa Pindel. Ze względu na złośliwość sąsiadów niewiele listów do nas dotarło. Ostatecznie pozostał z nich jeden, z którego ewidentnie wynika że Józef Górny próbował się z nami skontaktować, ale nie dostawał odpowiedzi. List który posiadam pochodzi z 19 marca 1933 roku, a kopertę prawdopodobnie z innego listu posiadam z 5 grudnia 1936 roku - świadczy to o tym, że na pewno w tych latach pisał.
Podał swój adres w Minneapolis oczekując na odpowiedź:
Joe Gorny
415-21 Ave
Minneapolis
Adres jest urwany więc nie wiem czy czegoś w nim nie brakuje (sprawdzałam w googlach - ulica istnieje do dziś ale są jej 3 odmiany N, SE i S).
Józef Górny pochodził z południowej polski - z Magurki Łodygowickiej (dzisiejszej Wilkowickiej). Jest to szczyt górski na którym jego rodzina mieszkała (zwyczajowo nazywano szczyt Babcokami).
-
Rożecki_Jan

Witam
Pani Krystyno,Panie Władysławie.
Bardzo proszę o odszukanie wiadomości na temat Władysława Rużeckiego,ur.21.02.1883r.w miejscowości Krupa,daw.pow.Łukow,gub.Siedlecka.Ojciec Feliks,matka Ksawera.Udało mi się zdobyć dokładnę datę urodzin.Władysławie,cześniej szukałeś po przybliżonej dacie ur.i dane które mi dostarczyłeś raczej są nie tego Władysława.B,Ci dziękuję za poświęcony mi wcześniej czas i proszę jeszcze raz o pomoc.Pisałem na podane adresy do USA ,ale bez odpowiedzi .Poszukiwany,w roku 1926 przysłał do brata w Polsce pełnomocnictwo, z którego wynika że przebywał miasteczku Washington,ul.Gallatin ,stan Pensylwania.Nazwisko mogli zapisać jako Roziecki,Różecki,Różycki.Trudno mi namierzyć właściwego,gdyż bez dostępu,dane wyświetlają mi się niepełne.Jakim statkiem płynął,czy miał rodzinę,gdzie zmarł?.Nie mogę sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam.
Janek
Pani Krystyno,Panie Władysławie.
Bardzo proszę o odszukanie wiadomości na temat Władysława Rużeckiego,ur.21.02.1883r.w miejscowości Krupa,daw.pow.Łukow,gub.Siedlecka.Ojciec Feliks,matka Ksawera.Udało mi się zdobyć dokładnę datę urodzin.Władysławie,cześniej szukałeś po przybliżonej dacie ur.i dane które mi dostarczyłeś raczej są nie tego Władysława.B,Ci dziękuję za poświęcony mi wcześniej czas i proszę jeszcze raz o pomoc.Pisałem na podane adresy do USA ,ale bez odpowiedzi .Poszukiwany,w roku 1926 przysłał do brata w Polsce pełnomocnictwo, z którego wynika że przebywał miasteczku Washington,ul.Gallatin ,stan Pensylwania.Nazwisko mogli zapisać jako Roziecki,Różecki,Różycki.Trudno mi namierzyć właściwego,gdyż bez dostępu,dane wyświetlają mi się niepełne.Jakim statkiem płynął,czy miał rodzinę,gdzie zmarł?.Nie mogę sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam.
Janek
Ostatnio zmieniony sob 05 lut 2011, 19:45 przez Rożecki_Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Krzysztofie.według świadectwa urodzenia Jan urodził się jako drugieWladyslaw_Moskal pisze:Ze swiadectwa wynika, ze mieli dwoje dzieci, drugim dzieckiem byl syn John [Jan];Krzysztof_Gruszka pisze:WITAM!POSZUKUJĘ INFORMACJI O JOZEF ZELASKA KTÓRY POŚLUBIŁ16-01-1917 MARYA SUDEK W COOK COUNTY KIEDY PRZYBYŁ DO USA CZY MIAŁ POTOMSTWO I JAKIE BYŁY ICH DALSZE LOSY.KRZYSZTOF
https://www.familysearch.org/s/image/sh ... u8TUc%253D
Wladyslaw
dziecko w lutym 1920 roku a census był spisywany w styczniu 1920 r.
i Józef z Marią mieli wtedy jedno dziecko,córkę Stellę(Stefanię).
1920 United States Federal Census
about Joseph Gelosko
Name: Joseph Gelosko
[Joseph Zelosko]
[Joseph Zelosko]
Home in 1920: Chicago Ward 26, Cook (Chicago), Illinois
Estimated birth year: abt 1896
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Self (Head)
Spouse's name: Mary Gelosko
Father's Birth Place: Poland
Mother's Birth Place: Poland
Marital Status: Married
Sex: Male
Home owned: Rent
Year of immigration: 1913
Joseph Gelosko 24
Mary Gelosko 22
Stella Gelosko 1
http://img30.imageshack.us/img30/9101/zelazka.jpg
-
Krzysztof_Gruszka

-
Krzysztof_Gruszka

-
karulska_ewa

Witam bardzo serdecznie! Poszujkuje informacji o Polaku Arturze Ellmannie który wyemigrował do USA, przyjął tam nazwisko Coock i był bankierem w Nowym Jorku. W 1926 roku zginął śmiercia samobójczą znajdujac ,po swojej długiej nieobecnosci w domu, cała rodzinę martwą, pokasaną przez skorpiony.Historia jak z Hitchcocka.Czy byłyby informacje z jego przypłyniecia do USA?
Pozdrawiam serdecznie! Ewa
Pozdrawiam serdecznie! Ewa