Akt małżeństwa Pietrzelów i głupoty w akcie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Akt małżeństwa Pietrzelów i głupoty w akcie

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Dzień Dobry

Poszukuję dla znajomej mi osoby aktów jej przodków. Już od dłuższego czasu nie mogę znaleźć aktu małżeństwa Michała Pietrzeli oraz Heleny Jagiełło oraz ich aktów urodzenia.

Poniżej informacje, które udało mi się ustalić:
1. Akt urodzenia ich córki Julianny w miejscowości Borki, parafia Kock (lubelskie) nr 116 z roku 1905: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... id=2144199
mówi, że Michał ma lat 25, a Helena 22. Co oznacza, że ich ślub powinien być we wcześniejszych maksymalnie 6 latach. Niestety, ale w tej parafii ani parafii w Radzyniu, takiego aktu małżeństwa nie znalazłem.
2. Akt zgonu brata? Julianny Aleksandra nr 113 z 1904: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... id=2144199
mówi, że Michał ma 24 lata, ale Aleksander Pietrzela, czyli zmarły ma 27 lat? Jak to możliwe skoro jest jego synem i Heleny Jagiełło. Dodatkowo po informacji o rodzicach zmarłego jest napisane " małżeństwo Pietrzela Kuznieców". O co w tym chodzi? To jakieś podwójne nazwisko?

Więcej rodzeństwa nie znalazłem ani aktów urodzeń i ślubu Michała lub Heleny. Może komuś uda mi się pomóc.

Pozdrawiam,
Mikołaj
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Popraw linki tak, żeby prowadziły do skanu a nie całej jednostki
Jak nie umiesz to napisz przed linkiem numer skanu i aktu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Ślub ,oraz inne metryki,
odnajdziesz w par.Parczew wieś Miłków 1901r.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Pozdrawiam
Ela
Lukasz_Rydzyk1977

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Lukasz_Rydzyk1977 »

--------------------
Pozdrawiam Łukasz
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

W akcie zgonu Aleksandra Pietrzeli napisano, że jest synem Michała i Heleny Pietrzelów, kowali. Michał Pietrzela był kowalem.

Zofia
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Dziękuję wszystkim za szybką pomoc. Dobrze poznać nową wyszukiwarkę lubgens. Wcześniej wyszukiwałem tylko swoją rodzinę w innej części kraju, więc jej nie znałem. Ja głupi zapomniałem że kuzniec to kowal po rosyjsku.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc,
Mikołaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”