Pytanie do znawców heraldyki - Jakie to herby?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Ruszkowska
Re: Pytanie do znawców heraldyki - Jakie to herby?
Lewy dolny to herb miasta Łasku. Na czerwonym tle złoty korab.
Zofia
Zofia
-
Robert_Kostecki

Zofio, ile razy można tłumaczyć, że jest to przedstawienie kartusza wielopolowego (czteropolowego) dotyczącego osoby pochodzenia szlacheckiego, na którym widnieją herby rodowe (a nie miejskie) osób najbliżej spokrewnionych ze zmarłym.
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
Tomaszu, Twoje domysły o baranie w prawym, dolnym rogu wydają się słuszne. Herb Junosza powszechnie opisywany jest z baranem w normalnej pozycji. Udało mi się znaleźć jeden przypadek opisu różnych wariantów herbu Junosza w "Księdze herbowej rodów polskich. Cz. 1 Juliusza Ostrowskiego. Jest tam przedstawiony herb Junosza w wariancie IIIc gdzie w godle baran jest wspięty i to na 100% jest nasz baran z epitafium. Szkoda, że Ostrowski nie opisuje kto się tym herbem posługiwał. Tu wrzucam link do rysunku herbu u Ostrowskiego:
https://drive.google.com/file/d/1_hkpb1 ... sp=sharing
Jedyny dodatkowy opis jest w cześći 2 - "W połu czerwonem- baran wspięty. Nad helmem w koronie pół barana."
Na razie mam 3 hipotezy w związku z Mikołajem, Baranem i fundatorem epitafium.... będę informował o wynikach "śledztwa"
https://drive.google.com/file/d/1_hkpb1 ... sp=sharing
Jedyny dodatkowy opis jest w cześći 2 - "W połu czerwonem- baran wspięty. Nad helmem w koronie pół barana."
Na razie mam 3 hipotezy w związku z Mikołajem, Baranem i fundatorem epitafium.... będę informował o wynikach "śledztwa"
Pozdrawiam
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Trzeba brać pod uwagę, że Ostrowski to herbarz XIX/XX w., który nie rejestrował herbów z płyt nagrobnych, których rysunek dzieło lokalnego rzemieślnika już sam mógł być samoistną odmianą, więc nie ma sensu w to wchodzić. Trzeba podejść praktycznie. Ustalić czy istnieją wywody genealogiczne kanoników poznańskich zaglądając do wspomnianego artykułu Gensa lub zajrzeć do książki względnie skontaktować się z autorem https://lubimyczytac.pl/ksiazka/215632/ ... -1428-1500 Każdy kanonik musiał przecież udowodnić swoje szlacheckie pochodzenie. Możesz też napisać do Archiwum Archidiecezji Poznańskiej czy są wywody kanoników, Widzimy, że wielkopolscy Grochowscy h. Jednorożec (Bończa) są słabo opisani przez Bonieckiego i fragmentarycznie występują w Tekach Dworzaczka. Może bez badań archiwalnych się nie obędzie. A szukanie rodzin w herbarzach nie ma większego sensu, bo herbarze mają tylko bardzo fragmentaryczna wartość w dobie współczesnej.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Bemów albo Behemów. Bo historia herbu sięga do XVI w Gdańska.Tomasz_Lenczewski pisze:Proszę Pani to nie ma nic do rzeczy. Podejmując podobną dyskusję trzeba coś wiedzieć o rodzie Bemów i nie dopasowywać ich do tej epoki, której dotyczy ta płyta herbowa.niki.ix pisze:W herbie bem jest baran w podobnej pozycji
pozdrawiam
Anka
pozdrawiam
Anka
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt: