Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Popiesz_Zbigniew

Co to za wojsko??

Post autor: Popiesz_Zbigniew »

wojsko CK, żadna wojna, żadna walka tylko dzień służby,
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Co to za wojsko??

Post autor: Szymański_Wojciech »

Oczywiście to jest austriacka piechota w czasie pokoju, w mundurach wyjściowych, z oficerem (nadporucznikiem?) siedzącym po środku. Pytanie do specjalisty od CK umundurowania może brzmieć następującą: skąd te dwa rodzaje kurtek mundurowych i co oznaczają te sznury (podoficerskie?).

Pozdrawiam

W.Szymański
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Co to za wojsko??

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Witam!
Duża pomoc można uzyskać na forum austro-wegry.info
Tam mają niezłych specjalistów!
Pozdraiwam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
archi74

Sympatyk

Mundur kawalerzysty ?

Post autor: archi74 »

Pracuję nad drzewem genealogicznym mojej rodziny. W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane w maju 1920 roku w Pruszkowie mojego ciotecznego dziadka Wacława Tofila (ur. 1900)
Wszystko co o nim wiem to, że brał udział w 1939 roku w kampanii wrześniowej. W rejonie prawdopodobnie Działdowa, dostał 6 kul w klatkęe piersiową i został uratowany.

Czy istnieje możliwość odtworzenia przynależności wojskowej (jednostka, miejsce) oraz stopnia po analizie tego zdjęcia? Dlaczego proporczyki na kołnierzu kurtki mundurowej są odwrócone o 180 stopni (wszystkie które widziałem na sieci są inne) Czy to jest rzeczywiście mundur kawalerzysty? Co to za rodzaj szabli?

Będę wdzięczny za KAŻDĄ informację.

http://img132.imageshack.us/i/63076117.jpg
Szukam informacji o Rodzinach: Tofil, Szczuka, Heinsch
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Mundur kawalerzysty ?

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Zajmowałem się kiedyś walkami o Działdowo w 1920 r., więc z ciekawością zajrzałem pod ten adres - niestety nie otwiera się. Proponuję sprawdzić zapis.
Wojciech
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Panie archi74!
Przy okazji munduru. 15.09.2010r. pytał Pan o inny mundur, innej osoby (kolejarza). Ponieważ wtedy nie otrzymał Pan satysfakcjonującej odpowiedzi, pozwolę sobie dzisiaj (przy okazji pytania o ten mundur) odpowiedzieć na Pana wcześniejsze pytanie. Otóż na kolei z dystynkcjami wyglądało to tak (i tak jest chyba do dzisiaj). Dystynkcja wskazywała na tzw. grupę zaszeregowania, co się oczywiście wiązało z uposażeniem odpowiednim do pełnionych obowiązków. Tzw. stopnie (grupy zaszeregowania) były trochę na wzór wojskowy wprowadzane. Być może w stanie wojennym starszeństwo obowiązywało jak w wojsku. Ale na ten temat niestety nic nie wiem, bo osoba o którą mogłem w rodzinie zapytać niestety już nie żyje.
Pozdrawiam. Jerzy Adam Szczerbiński
Ostatnio zmieniony ndz 13 mar 2011, 20:36 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Trochę za szybko czytałem, to wg autora Pruszków, nie Działdowo...
Rzeczywiście mundur kawalerzysty z okresu ok. 1919-1920. Galon na kołnierzu prawidłowy - wówczas - dla szeregowego ew. podoficera. Ładna 2-rzędowa kurtka-ułanka. Szabla: zdecydowanie kawaleryjska... jednak zbyt mało widać, ale wygląda na typ węgierskiej (austrowęgierskiej) huzarki.
Co do oddziału - czapka typu maciejówka wskazuje na jazdę legionową, ale tylko sugestia.
Pozdrawiam
Wojciech
damiandd

Sympatyk

Trudności w rozpoznaniu munduru

Post autor: damiandd »

Szacowne grono !!
Mam problem z ID munduru tego wojaka

http://img560.imageshack.us/i/stefanj.jpg/

Wydaje mnie się, że to mundur pruski bo pradziadek mieszkał kilka lat w Berlinie i dlatego tak sobie myślę.

Proszę jednak o pomoc gdyż moje domniemania nie są 100% a zależy mi również na odnalezieniu danych tej formacji.
wolandxy

Post autor: wolandxy »

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi dotyczące tego zdjęcia, jakie to mogą być lata, co to za jednostka ?
http://www.fotosik.pl/pok...a00eb9bc7e.html
wolandxy

Post autor: wolandxy »

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
ten link działa. Piękne chłopaki - piękne zdjęcie tyle, że z zagadką.
Fot. z 1920 r. - ewentualnie początek 1921 r. - obowiązkowe noszenie bagnetu. Żołnierz z lewej (kapral????) w mundurze wzoru 1919 r., jakie dotarły do wojsk na początku 1920 r. Ten z prawej - ha! - mundur oficerski wz. 1919 (porucznik!) ale w czapce szeregowego?!?! Pas główny także szeregowego. Obaj noszą sznury strzeleckie.
Moim zdaniem, porucznik to albo "przebieraniec" albo rzeczywiście oficer, ale jakiś "cienki" rezerwista?
archi74

Sympatyk

Post autor: archi74 »

Dziękuję Panom za informacje i odpowiedź.
@ Pan Jerzy Adam Szczerbiński:
Postanowiłem dowiedzieć się nieco więcej o pradziadku Adolfie Kowalskim kontaktując się z działem archiwaliów Muzeum Kolejnictwa. Ci zaś odesłali mnie do Dyrekcji Generalnej PKP, gdzie uzyskałem informacje iż posiadają dokumenty archiwalne na nazwisko i imię mojego pradziadka. Niestety muszę najpierw dowieść pokrewieństwa i napisać stosowny wniosek o wgląd i ich skopiowanie. Czekam na wiosnę by w cieplejsze dni pobiegać od Annasza do Kajfasza.

@ Pan Wojciech Zawadzki:
Czy jest Pan w posiadaniu linków do informacji dotyczących formacji wojskowych walczących w 1920 pod Działdowem?
Szukam informacji o Rodzinach: Tofil, Szczuka, Heinsch
damiandd

Sympatyk

Trudności w rozpoznaniu munduru

Post autor: damiandd »

czy rzeczywiście nie ma szans na idetyfikacje munduru ?
Pless

Sympatyk

Post autor: Pless »

Nie podajesz żadnych dodatkowych informacji do zdjęcia,więc trudno o szczegółową interpretację.
Zdjęcie jest zrobione po 1897 roku. Kurtka to model z 1895 r., używana do wybuchu wojny, a w koszarach nawet trochę dłużej. Jasne drelichowe spodnie pochodzą z z munduru używanego w koszarach lub w czasie wolnym od zajęć. Klamra pasa wyklucza kawalerię. Naszywki na kołnierzu i mankietach pozwalają trochę zawęzić poszukiwania. Służył w Garde lub w pułku grenadierów.
Najważniejsze informacje znajdują się na naramiennikach.
Czy to mundur pruski?. Armia pruska była częścią składową armii niemieckiej, jedną z czterech.
A umundurowanie w zasadzie było jednakowe dla wszystkich.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

archi74 pisze: @ Pan Wojciech Zawadzki:
Czy jest Pan w posiadaniu linków do informacji dotyczących formacji wojskowych walczących w 1920 pod Działdowem?
Witam Pana,
nie zajmowałem się tym.
Podaję skład Grupy Operacyjnej "Działdowo" z moich badań:
garnizon Mława:
– ochotniczy batalion 265. Pułku Piechoty (dowódca – mjr Krudowski) o stanie 423 żołnierzy
– pluton konny 5. Pułku Strzelców Konnych;
grupa „Działdowo”:
– 1. dywizjon 3. Pułku Strzelców Granicznych pod dowództwem dowódcy pułku (i grupy) płk. Eugeniusza Habicha w składzie 3 spieszonych szwadronów i szwadronu ckm-ów w ilości 8 km-ów; razem 555 żołnierzy oraz plutonu konnego 26 jeźdźców,
– „kompania szturmowa” – dowódca por. Konrad Szramek licząca 250 żołnierzy,
– 6. bateria 16. Pułku Artylerii Polowej - dowódca por. Tadeusz Grzegorzewski (4 działa i 2 km-y),
– pociąg pancerny „Wilk” (3 wozy pancerne, 1 działo polowe, 1 działo piechoty i 12 km-ów),
– pluton żandarmerii z 8. Dywizjonu Żandarmerii w Grudziądzu – 41 żandarmów, dowódca chor. Tadeusz Głąb,
– oddział samochodowy z Dowództwa Wojsk Samochodowych OG „Pomorze”,
i dodatkowo:
– 36. kompania kolejowa w składzie: 1 oficer, 62 szeregowych
Łącznie siły GO „Działdowo” liczyły ok. 1.500 żołnierzy.

Pozdrawiam
Wojciech
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”