Czy ksiądz Stanisław Kostkowski przybył na chrzest kuzyna?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Czy ksiądz Stanisław Kostkowski przybył na chrzest kuzyna?

Post autor: Kostkowski »

W księdze zbiorowej aktów urodzeń, małżeństw i zgonów par. Goźlice (rok 1817) jest akt urodzenia i chrztu Mikołaja Kostkowskiego, pierworodnego syna JP Jana Józefa Kostkowskiego i JP Józefy Gieppart, małżonków Kostkowskich, urodzonego 6.12.1817 r. Akt spisał ksiądz Stanisław Kostkowski.
Ponieważ w pozostałych aktach tej księgi wymieniony jest ksiądz Stanisław Jastrzębski pleban goźlicki to nasuwa się pytanie: Czy ksiądz Stanisław Kostkowski z innej parafii przybył na chrzest pierworodnego syna swego kuzyna (brata rodzonego lub stryjecznego), czy może pisarz pomylił nazwisko plebana?
Wiem, że tego raczej nie da się ustalić, ale wiem o kilku księżach i zakonnikach Kostkowskich i może trafię gdzieś na księdza/zakonnika Stanisława Kostkowskiego.
Będę wdzięczny za każdą informację o księżach i zakonnikach Kostkowskich.
Ostatnio zmieniony pt 24 paź 2025, 12:06 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Mam bardzo podobna zagadkę greckokatolicką.
5 maja 1800 roku Ławryków (Ruda Leśna)
- odbywa się chrzest bliźniąt, dzieci tamtejszego parocha Andrzeja Kowszewicza.
Ceremonię prowadzi Jan Kowszewicz, paroch z Glińska. Brat Andrzeja?
Jan ma brata bliźniaka, więc prawdopodobieństwo się zwiększa,
ale to tylko prawdopodobieństwo...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Andrzej75

Sympatyk

Re: Czy ksiądz Stanisław Kostkowski przybył na chrzest kuzyn

Post autor: Andrzej75 »

Kostkowski pisze:Czy ksiądz Stanisław Kostkowski z innej parafii przybył na chrzest pierworodnego syna swego kuzyna (brata rodzonego lub stryjecznego), czy może pisarz pomylił nazwisko plebana?
Wszystko wskazuje na tę drugą możliwość.
W AU napisano: „X. Stanisław Kostkowski, pleban goźl., urzędnik stanu cywilnego”. A plebanem goźlickim był Stanisław Jastrzębski. Czyli omyłkowo wpisano nazwisko ojca dziecka zamiast nazwiska proboszcza.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,382527,68
Kostkowski pisze:akt urodzenia i chrztu
To nie jest kościelny akt chrztu, tylko cywilny akt urodzenia. Nie ma w nim mowy o ceremonii religijnej.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Andrzej75 pisze:
Kostkowski pisze:akt urodzenia i chrztu
To nie jest kościelny akt chrztu, tylko cywilny akt urodzenia. Nie ma w nim mowy o ceremonii religijnej.
Dziękuję za sprostowanie. Poprawiłem nieścisłość powyżej.

Czy w czasach kiedy księża spisywali cywilne akty urodzenia to czy niezależnie od nich spisywali także kościelne akty chrztu?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Kostkowski pisze:Czy w czasach kiedy księża spisywali cywilne akty urodzenia to czy niezależnie od nich spisywali także kościelne akty chrztu?
Jak najbardziej tak.
Prowadzono dwie serie ksiąg: cywilne po polsku i kościelne po łacinie.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

1.Tak jak napisał Andrzej powszechnie księża pełnili obowiązki urzędnika stanu cywilnego. mp "Roku Tysięcznego Osiemsetnego Dwunastego Dnia jedenastego Miesiąca Grudnia o godzinie dziewiątej przed południem przed nami Proboszczem Międzyrzeckim Starego Miasta sprawującym obowiązki Urzędnika Stanu Cywilnego Gminy Międzyrzeckiej Powiatu Radzyńskiego w Departamencie Siedleckim Stawili....." i w tym przypadku mamy akt urzędu stanu cywilnego, akt ślubu w parafii katolickiej i taki sam z parafii grekokatolickiej czyli do jednego wydarzenia 3 dokumenty wystawione (małżeństwo międzywyznaniowe)
2. Spotykałem w swoim drzewie przypadki kiedy ksiądz z rodziny choć był z innej parafii za zgodą miejscowego proboszcza podczas obrządku pełnił jego funkcje. Wtedy ranga tych wydarzeń była bardziej uroczysta niż dzisiaj i nie chodziło o kasę a rodzinne wydarzenie.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”