Incydent bezpieczeństwa danych w serwisie Genealodzy.pl

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Michal_Sk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michal_Sk »

Wspomnieliście Państwo że hasła były zaszyfrowane - jaka metoda szyfrowania była stosowana i jaka jest stosowana aktualnie?
Pozdrawiam,
Michał
Scowron

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Scowron »

Myślę że administratorzy mają w tym momencie ważniejsze sprawy niż odpowiadanie na każde pytanie z osobna. Zakładam że jak ustabilizują sytuację to wyślą podsumowanie.
Co do zabezpieczeń to nie wiem czy jest sens aby przesadzać. To utrudnia i zapewne generuje dodatkowe koszty(obsługa itp.). Dane zawarte na stronie nie są "krytyczne", danych poufnych jak na lekarstwo. Forum jak każde inne należy wykorzystywać z rozsądkiem biorąc pod uwagę że taka sytuacja może nastąpić.

Szkoda by jednak było gdyby zasoby geneteki/skanoteki zostały zaszyfrowane. To jest wieloletnia praca setek ludzi. Zakładam jednak że kopie bezpieczeństwa są bezpieczne.

Piotr
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Kamil0123 pisze:Jacku

Pomyliło ci się wszystko.
Obecnie PTG jest oddzielone od społeczeństwa genealogów zupełnie .
Po wprowadzeniu opłaty w ogóle nastąpi odizolowanie .
Patrz na to tak .
Ktoś na Forum szuka swojego przodka .
Nie ma szans mu odpowiedzieć , bo nie może ktoś kto nie jest zalogowany .
50 % nawet nie myśli o logowaniu się gdziekolwiek .
Ja aby dostęp do Internetu nie przeszkadzał mi w pracy musiałem specjalny laptop kupić do Internetu ,bo moja sieć nie ma żadnego dostępu do wifi .
MOże nie wyobrażasz sobie ale są tacy co pracują na komputerach i poufność pracy uniemożliwia logowanie się gdziekolwiek.

Pewnie PTG myśli ,że cały świat od Alabamy do Tokio jest zalogowany na stronie PTG .
Znam dziesiątki genealogów nie będących żadnym userem Forum
Po twoim pomyśle cała Polska genealogiczna pozostanie poza .
To jaki zysk ?
To komu na czym zależy ?

Kamil
Być może wszystko mi się pomyliło ale są dwie drogi.. no chyba, że jest "trzecia droga" (która jak się okazało w innych okolicznościach doprowadziła do ściany). Robienie czegoś z darowizn kończy się zazwyczaj bylejakością. I tak się dziwię, że są tacy, którzy chcą poświęcać setki godzin swojego wolnego czasu dla tych których tak bronisz pisząc - Patrz na to tak .
Ktoś na Forum szuka swojego przodka .
Nie ma szans mu odpowiedzieć , bo nie może ktoś kto nie jest zalogowany .
50 % nawet nie myśli o logowaniu się gdziekolwiek.
Być może się mylę ale widzę tu tylu pasjonatów, ludzi pomagających innym z pasji, że zwyczajnie uważam, że należy im się komfort w używaniu strony. Wybacz, ale w łańcuchu pokarmowym tacy, którym nie zależy nie są tymi na których mi zależy.
Co do logowania z urządzeń z których logować się nie wolno to nie polemizuję... pozostawiam bez odpowiedzi.

Wracając do meritum, żeby ktoś napisał coś na forum to musi się zalogować do forum, żeby mógł coś napisać. Więc już się pogubiłem.. Ty żeby mu odpowiedzieć na forum chyba musisz być zalogowany do forum czy coś ominąłem.... lub nie rozumiem...
Ta strona utrzymuje się bez reklam i bez opłat tylko z darowizn i wolontariatu więc jest jak jest i wodotrysku nie będzie jedynie usprawnienie działania.

PS na końcu napisałem, że nie wiem ilu jest UU miesięcznie a to jest klucz do działań.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Jacek

A w czym się pogubieś ?
Aby korzystać z Forum musisz być zalogowany . Ale świat nie jest zalogowany do strony .
To świat nie ma możliwości pomóc użytkownikom.

A kto tu ma interes i do kogo .

Na 10 wpisów na Forum 9 jest w jednej treści ....

szukam ......

No to niech szuka .

Ja od jakiegoś miesiąca nie widziałem tematu o genealogii .
Widziałeś gdzieś jakiś post o ubytku przodków i ich rodzajach ?

To tylko drobny przykład ..

A może widziałeś gdzieś artykuł o szacunakach ile milionów metryk zgonu brakuje w Polsce -ofiar II Wojny Światowej-bo nie ma im kto wystawić ???

Za to jest

szukam
No to jak odpowiedzieć ma genealog z Nowej Zelandii ????
NIe odpowie

Kamil
=============
Od 20 lat współpracuję z dziesięcioma genealogami w dziedzinie wspólnego drzewa i to starego.
Z tych 10 ludzi tylko ja tu coś pisze ,gdyż pozostali nie są zalogowani bo to typy aspołeczne .
To w czym się pogubiłeś ?

A ty chcesz dostęp płatny robić ?
To odetniesz stronę od genealogii polskiej

Kamil
Chacharon

Post autor: Chacharon »

Z ciekawostek, jako stary użytkownik nie mogę się zalogować z zapamiętanym hasłem, jako nowy muszę przechodzić w tryb incognito, żeby założyć nowe konto. Z wieloletnią sympatią i szacunkiem, ale zaraz forum straci użytkowników
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Kamil0123 pisze:Jacek

A w czym się pogubieś ?
Aby korzystać z Forum musisz być zalogowany . Ale świat nie jest zalogowany do strony .
To świat nie ma możliwości pomóc użytkownikom.

A kto tu ma interes i do kogo .

Na 10 wpisów na Forum 9 jest w jednej treści ....

szukam ......

No to niech szuka .

Ja od jakiegoś miesiąca nie widziałem tematu o genealogii .
Widziałeś gdzieś jakiś post o ubytku przodków i ich rodzajach ?

To tylko drobny przykład ..

A może widziałeś gdzieś artykuł o szacunakach ile milionów metryk zgonu brakuje w Polsce -ofiar II Wojny Światowej-bo nie ma im kto wystawić ???

Za to jest

szukam
No to jak odpowiedzieć ma genealog z Nowej Zelandii ????
NIe odpowie

Kamil
=============
Od 20 lat współpracuję z dziesięcioma genealogami w dziedzinie wspólnego drzewa i to starego.
Z tych 10 ludzi tylko ja tu coś pisze ,gdyż pozostali nie są zalogowani bo to typy aspołeczne .
To w czym się pogubiłeś ?

A ty chcesz dostęp płatny robić ?
To odetniesz stronę od genealogii polskiej

Kamil
Ja nie chcę robić płatnego dostępu bo nie jestem właścicielem tej strony. Jest kwestia praw autorskich i pewnie regulamin jakoś to regulował (nie czytałem). Są pewne mechanizmy, które mogą pogodzić prawie wszystkie przypadki. Wiem, że świat się zmienia i myślenie tzw. "leśnych dziadków" nie wytrzyma tych zmian (żeby nie było że kogoś obrażam - sam zaliczam się wiekiem do nich ale staram się patrzeć na młodzież (mam ją pod ręką) dla nich mikroopłaty to chleb powszedni, właściwie są już we wszystkim co ich otacza. Nie chcę być niegrzeczny ale moja księgowa jedno pokolenie starsza ode mnie już 30 lat temu mówiła = "szkłem się d...y nie podetrze". Wielokrotnie to jej powiedzenie stawało mi przed oczami w różnych sytuacjach. Ja jestem tylko małym użytkownikiem tego forum, bez żadnego wpływu ale z racji doświadczenia mogę powiedzieć, że zapłata jest 1000 razy efektywniejsza niż darowizny ( i nie chodzi tu o kwoty tylko efekt...).

Skoro jak widzę tak bardzo korzystasz z tej strony domyślam się, że przekazałeś w formie darowizny choć 10 złotych... Jeśli chodzi o staż genealogiczny czy długość drzewa to nie będę się licytował z Tobą.. tym bardziej że zadałem sobie trud żeby zobaczyć co na tym forum publikujesz i z tych postów wynika, że 1. - Znasz się na wszystkim od sztucznej inteligencji przez wojsko do genealogii do Mieszka . 2 - 99% Twoich postów to personalne wycieczki i pouczanie forumowiczów.

PS. Na tym forum jestem od 2012 roku ale jak mawiał klasyk "trzymajta mnie bo nie wytrzymiem" powiem tylko, że już w 1998 roku byłem adminem w pierwszym polskim czacie "Wirtualne pogawędki" robionym przez "Sigmę" (Jacka - nazwiska nie zdradzę :) sudiującego w Norwegii :))
Ostatnio zmieniony sob 25 paź 2025, 23:22 przez olmek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Gunnar

Sympatyk

Post autor: Gunnar »

Zalogowałem się przez randomowe hasło z maila, jednak nie widzę w swoim profilu opcji zmiany hasła.
EDIT: Już znalazłem ;)
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Ludzie
usterka nie do końca usunięta
nie jest to prywatna strona
lub stroma jest uszkodzona
chodzą po kilkukrotnym odświerzeniu
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

[quote="Kamil0123"]Na 10 wpisów na Forum 9 jest w jednej treści .... szukam ...... [/quote]

Witam,

Jeśli ktoś pisze "szukam", to po prostu oczekuje pomocy od bardziej doświadczonych użytkowników, względnie od osób mających dostęp do nieosiągalnych w inny sposób materiałów. Sam z radością przyjmowałem "pomocną dłoń" od takich nieocenionych osób (których nie ma już wśród nas...), jak na przykład śp. Danka Wojcięgowska, czy Sławomir Worwąg.
I chyba o to chodzi na Naszym Forum, żeby móc liczyć na czyjąś życzliwość w rozwiązywaniu problemów.
Nie wyobrażam sobie, żeby nasza strona zniknęła, czy nawet zmieniła swoją dotychczasową funkcjonalność. Wobec przedłużającej się w czasie konserwacji "Forum dyskusyjnego WTG GNIAZDO" (nieczynnego już od 2 tygodni), forum PTG jest chyba jedynym miejscem, które nam pozostało...
Pozdrawiam - Wiesław
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Talos pisze:
Kamil0123 pisze:Na 10 wpisów na Forum 9 jest w jednej treści .... szukam ......
Witam,

Jeśli ktoś pisze "szukam", to po prostu oczekuje pomocy od bardziej doświadczonych użytkowników, względnie od osób mających dostęp do nieosiągalnych w inny sposób materiałów. Sam z radością przyjmowałem "pomocną dłoń" od takich nieocenionych osób (których nie ma już wśród nas...), jak na przykład śp. Danka Wojcięgowska, czy Sławomir Worwąg.
I chyba o to chodzi na Naszym Forum, żeby móc liczyć na czyjąś życzliwość w rozwiązywaniu problemów.
Nie wyobrażam sobie, żeby nasza strona zniknęła, czy nawet zmieniła swoją dotychczasową funkcjonalność. Wobec przedłużającej się w czasie konserwacji "Forum dyskusyjnego WTG GNIAZDO" (nieczynnego już od 2 tygodni), forum PTG jest chyba jedynym miejscem, które nam pozostało...
Niestety większe projekty wymagają większych opłat za przestrzeń serwerową etc. Też mam nadzieję, że strona nie przepadnie.. to byłoby katastrofą w wymiarze utraty pamięci zbiorowej narodu. Już w tej chwili ogromny zarchiwizowany zasób to bez dwóch zdań dziedzictwo narodowe. Nie wiem jak działa PTG a ten projekt bezwzględnie mógłby i powinien korzystać z dofinansowań rządowych.
Pozdrawiam
Jacek

Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Wiesławie, zgadzam się z Tobą, że czasami trzeba szukać pomocy, ale niestety większość tych postów "szukam" dotyczy spraw błahych, które przy minimalnym wysiłku można samemu rozwiązać. Wystarczy trochę poczytać, przejrzeć bazy, które są w menu głównym serwisu PTG. A niektórzy chcieliby mieć od razu drzewo z kilkoma pokoleniami przy jak najmniejszym wkładzie swojej pracy.
Ja doszłam w niektórych gałęziach swojego drzewa do XVI wieku. Zaczynałam dość dawno, kiedy nie było skanów metryk w internecie. Jeździłam do archiwów, szukałam, analizowałam zebrane materiały. Teraz już jest łatwiej.
Też zwracałam się o pomoc na forum, ale chodziło mi o wyjaśnienie spraw poważniejszych, które wywoływały czasami dłuższą dyskusję forumowiczów.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Chacharon pisze:Z ciekawostek, jako stary użytkownik nie mogę się zalogować z zapamiętanym hasłem, jako nowy muszę przechodzić w tryb incognito, żeby założyć nowe konto. Z wieloletnią sympatią i szacunkiem, ale zaraz forum straci użytkowników
.................. Niepotrzebnie.
miałeś ze starym nikiem wejść po lewej w Moje konto
podać Nik i poczekać aż dostaniesz kod który dopiero wpisujesz .
Robi to moim zdaniem automat chwile trwa
ale jak dostajesz kod to potem dostajesz 1 razowe hasło
logujesz się i zmieniasz sobie hasło;
Tutaj jest dowolność
a kto ci broni dać stare plus np.% lub &.
Przygotuj sobie np. takie hasło ja to wszystko mam na pulpicie w plikach notatnika z nazwa genealodzy.
Ja mam 4 fora na których jestem
i 7 kont pocztowych dedykowanych tylko pewnym sprawą.
...............
popróbuj
inaczej chyba trzeba będzie zrobic teutorial.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Pojawiały się komunikaty o błędach 500 i 502. Nadal się pojawia błąd 500.

Ale... Na Forum pojawił się temat:
"Nie wchodźcie na stronę geneteka.pl"

Uważam, że taka informacja powinna być zawieszona na samej górze Strony Głównej
- nad Forum -
wtedy by to było czytelne.

Szczególnie w sytuacji, kiedy cała strona genealodzy.pl została zaatakowana.
Trzymam kciuki, by udało się wszystko sprawić, by wróciło do normy.

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Dodatkowa informacja którą dostałam w emailu:

Szanowni Państwo,

W nawiązaniu do ostatniej korespondencji dotyczącej incydentu bezpieczeństwa w serwisie Genealodzy.PL uprzejmie informujemy, że wszelkie pytania w tym zakresie można zgłaszać
na adres kontaktowy: ptg[A]genealodzy.pl (zamiast [A] wstaw @ )

Z poważaniem,

Administracja serwisu Genealodzy.PL
Zarząd Polskiego Towarzystwa Genealogicznego
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Michał_Kazimierz pisze:Pojawiały się komunikaty o błędach 500 i 502. Nadal się pojawia błąd 500.

Ale... Na Forum pojawił się temat:
"Nie wchodźcie na stronę geneteka.pl"

Uważam, że taka informacja powinna być zawieszona na samej górze Strony Głównej
- nad Forum -
wtedy by to było czytelne.

Szczególnie w sytuacji, kiedy cała strona genealodzy.pl została zaatakowana.
Trzymam kciuki, by udało się wszystko sprawić, by wróciło do normy.

Kazimierzu, opisana przez mnie sytuacja nie jest problemem systemowym i nie dotyczy wszystkich użytkowników serwisu tylko tych, którzy nie zwrócą uwagi, że "geneteka.pl" i geneteka.genealodzy.pl na Portalu genealodzy.pl to dwie kompletnie różne strony należące do innych podmiotów.
Jest jedynie podobieństwo w nazwie ponieważ nam, użytkownikom serwisu genealodzy.pl Geneteka kojarzy się z bardzo ważną i często używaną podstoną - bazą służącą do wyszukiwania urodzeń, małżeństw i zgonów.
REASUMUJĄC:

geneteka.genealodzy.pl na Portalu https:// genealodzy.pl - To strona z wyszukiwarką urodzeń, małżeństw i zgonów.

"Genetka.pL" - To pusta, obca witryna wystawiona na sprzedaż, która dodatkowo rozprzestrzenia trojana wśród próbujących ją odwiedzić.
Pozdrawiam
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”