Aptekarz ostrowiecki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Aptekarz ostrowiecki

Post autor: kamil_360 »

Witam!
Może ma ktoś jakieś żródła, które pozwolą uzupełnić nazwisko?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/854 ... 6066e.html

Wydaje mi się, że zaczyna się na 'Z' a kończy na 'f'
Kamil
saturnin

Sympatyk

Aptekarz ostrowiecki

Post autor: saturnin »

Witam!
Jeszcze raz sięgam po przytoczony w poprzednim wątku przewodnik "Cmentarz Ostrowiecki w Ostrowcu Świętokrzyskim", gdzie odnotowano także i ten nagrobek, cytuję:
ZBIL.L - Franciszek Zbil.l (1804 - 17 VII 1849)
Aptekarz w Ostrowcu.
Kamienny obelisk z resztkami metalowego krzyża, stojący na postumencie:
D.O.M./ Tu spoczywają zwłoki/ s:p: Franciszka Zbil.l./Aptekarza w Ostrowcu/ zamieszkałego / Któren przeżywszy / lat 45 umarł dn: 17 lipca 1849 r.// Z tyłu: Przywiązana żona/ wraz z dziećmi na/ wieczną pamiatkę/ ten kamień poświę/cając jako najlepsze/ mu mężowi i ojcu/ prosi przechodnia/ o westchnienie/ do Boga//.

Jak widać na tym przykładzie, wszystkie nagrobki są w przewodniku dokładnie opisane wraz z literalnym przytoczeniem inskrypcji. Była także wykonywana jakaś dokumentacja fotograficzna. Dlatego zastanawiam się, czy warto robić jeszcze raz to samo?
Pozdrawiam
Piotr Boczarski
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Aptekarz ostrowiecki

wszystko się zgadza, ale:
-moje opracowanie jest do 1945
-sądzę, że fotografie dzisiejsze są lepsze od ftografii z lat 90-tych.
po za tym jak Pan napisał, wymieniono tylko osoby zasłużone, tak?
Kamil
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Aptekarz ostrowiecki

zapomniałem dodać, że obcene zdjęcia są robocze, a te właściwe będą latem.
K
saturnin

Sympatyk

Aptekarz ostrowiecki

Post autor: saturnin »

Zinwentaryzowano dokładnie wszystkie stare nagrobki powstałe przed 1918 r( inskrypcje też) oraz groby pochodzące z lat późniejszych, jeśli spoczywa w nich ktoś zasłużony lub ważny. Badania terenowe poparto badaniami ksiąg metrykalnych.

To, która fotografia jest lepsza, zależy od wielu czynników (nie wiem, czy Pan wie, że analogowe klisze miały lepszą rozdzielczość niż dzisiejsze najbardziej zaawansowane aparaty cyfrowe), a przede wszystkim od umiejętności fotografującego. W przypadku dokumentacji, która miała miejsce 16 lat temu byli to zaawansowani fotograficy. Nawiasem mówiąc do robienia zdjęć powinien Pan wybrać inną porę roku, lub dni kiedy jest więcej światła. Ważna jest także pora dnia, kąt pod jakim pada świątło.
I jeszcze raz namawiam, proszę się skontaktować z osobami, które wskazałem - to oszczędzi Panu wiele pracy.
Pozdrawiam
Piotr Boczarski
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Aptekarz ostrowiecki

Proszę przeczytać post wyżej.
Tak się składa że jesem fotografem, może niekorzystającym z photoshopa, ale fotografem.
Aparat którym wykonuję zdjęcia teraz to zwykła cyfrówka. Zdjęcia będą wykonywane latem, aparatem lepszym, i także o innej porze dnia. Proszę mi wierzyć, wiem co robię.
Znam Panią Mężyk, chętnie skontaktuję się z tymi osobami.
pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Aptekarz ostrowiecki

Post autor: Kostkowski »

kamil_360 pisze:Witam!
Może ma ktoś jakieś źródła, które pozwolą uzupełnić nazwisko?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/854 ... 6066e.html

Wydaje mi się, że zaczyna się na 'Z' a kończy na 'f'
Kamil
To Franciszek Thilsch właściciel apteki. Mam w drzewie tę rodzinę. Jego córka Wiktoria Katarzyna Elżbieta Thilsch poślubiła Władysława Nawrockiego (hutmistrza), który miał 3 żony. Ta była drugą.
Ojciec Władysława - Kazimierz Nawrocki (nauczyciel) też miał 3 żony: dwie siostry Kostkowskie, a trzecia Antonina Podczaska. Matka tej Antoniny była z d. Popiel.
Zajrzyj do mojego drzewa.
https://www.myheritage.pl/site-family-t ... zejewskiej
Jeśli po Podczaskich zagłębisz się jeszcze dwa pokolenia trafisz na Hadziewicza, który był sekretarzem królewskim. Poprzez syna tego sekretarza - stolnika czernichowskiego żonatego z Opacką i dalej przez Opackich mamy Ostrorogów. Poprzez Jana Ostroroga żonatego z księżną Raciborską dotarliśmy do Przemyślidów i dalej do Piastów...
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”