Nie wchodźcie na stronę "geneteka.pl"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nie wchodźcie na stronę "geneteka.pl"
Strona "geneteka.pl" to nie jest strona serwisu genealodzy.pl. Podobieństwo wynika z podstrony geneteka.genealodzy.pl w serwisie genealodzy.pl > https:// geneteka.genealodzy.pl
Podczas otwierania strony "geneteka.pl" infekuje komputer przeglądającego trojanem.
Podczas otwierania strony "geneteka.pl" infekuje komputer przeglądającego trojanem.
Ostatnio zmieniony sob 25 paź 2025, 14:24 przez olmek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Domena geneteka.pl..na sprzedaż czy hakerzy?
Geneteka jest w domenie genealodzy.pl https://geneteka.genealodzy.pl/
A domenę "geneteka.pl" ktoś sobie wykupił w celu odsprzedaży.
Pozdrowienia
Paweł
A domenę "geneteka.pl" ktoś sobie wykupił w celu odsprzedaży.
Pozdrowienia
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Michał_Kazimierz

Re: Nie wchodźcie na stronę geneteka.pl
A jeśli już ktoś przypadkiem wszedł na tę stronę, to jak sprawdzić, czy nie zainfekowano komputera, a jeśli tak - to jak się pozbyć tego trojana?olmek pisze:Strona "geneteka.pl" to nie strona serwisu genealodzy.pl. Podobieństwo wynika z podstrony "geneteka.genealodzy.pl" w serwisie genealodzy.pl > https:// geneteka.genealodzy.pl
Podczas otwierania strony geneteka.pl infekuje komputer przeglądającego trojanem.
"Nie wchodźcie na stronę geneteka.pl" Ta informacja powinna być zawieszona na samej górze Strony Głównej - nad Forum - wtedy by to było czytelne.
Szczególnie w sytuacji, kiedy cała strona genealodzy.pl została zaatakowana.
Trzymam kciuki, by udało się wszystko sprawić, by wróciło do normy.
To wbudowany panel blokuje wirusy=trojany.
....................
Zapewne zaraz pojawi się porada aby ze skanować komputer jakimś antywirusem
ale i wtedy windows powinien zablokować
Sprawdź sobie w prawym rogu na pasku zadań powiadomienia.
Nie panikuj.
.....................
To wbudowany panel blokuje wirusy=trojany.
....................
Zapewne zaraz pojawi się porada aby ze skanować komputer jakimś antywirusem
ale i wtedy windows powinien zablokować
Sprawdź sobie w prawym rogu na pasku zadań powiadomienia.
Nie panikuj.
.....................
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
-
Michał_Kazimierz

-
Janiszewska_Janka

Szkoda, że dopiero teraz takie ostrzeżenia wydano, bo tylko na genetekę i geneszukacza dało się wchodzić bez problemów, a strona główna albo "muliła" albo wcale nie chciała się otwierać.
Zapewne jak zawsze i we wszystkim w Polsce incydent zostanie zwalony na ruskich i białorusinów, ale raczej trzeba złośliwca szukać wewnątrz grona mających dostęp do wielu zaszyfrowanych danych, a teraz skłóconych z nowym PTG.
Ze smutkiem i stresem pozdrawiam bo nie jestem biegłym informatykiem i właśnie skończyłam 80 lat.
Janka Janiszewska
Zapewne jak zawsze i we wszystkim w Polsce incydent zostanie zwalony na ruskich i białorusinów, ale raczej trzeba złośliwca szukać wewnątrz grona mających dostęp do wielu zaszyfrowanych danych, a teraz skłóconych z nowym PTG.
Ze smutkiem i stresem pozdrawiam bo nie jestem biegłym informatykiem i właśnie skończyłam 80 lat.
Janka Janiszewska
trochę nie bardzo rozumiem co Pani napisała, ale widzę tu jakieś nieporozumienie. Nałożyły się w czasie 2 sprawy:Janiszewska_Janka pisze:Szkoda, że dopiero teraz takie ostrzeżenia wydano, bo tylko na genetekę i geneszukacza dało się wchodzić bez problemów, a strona główna albo "muliła" albo wcale nie chciała się otwierać.
Janka Janiszewska
- włamanie na forum, które wymagało zmiany haseł użytkowników
- ostrzeżenie przed złośliwą stroną "geneteka.pl", podszywającą się pod prawdziwą Genetekę PTG
Tytuł tego wątku to "nie wchodźcie na stronę geneteka.pl". Nie dotyczy to Geneteki, która jest pod adresem kończącym się domeną > https:// geneteka.genealodzy.pl.genealodzy.pl
Na stronie "geneteka.pl" nie ma żadnych danych genealogicznych
-
Michał_Kazimierz

Ja również nie rozumiem o czym Pan pisze:Kamil0123 pisze:(...)
W życiu nie widziałem żadnego antywirusa a 35 lat pracuję
w Internecie od protokółu ftp i Mormonów w Cyfronecie .
Pozdrawiam Kamil
"pracuję w Internecie od protokółu ftp i Mormonów..." cóż to znaczy?
Co to jest "Internet od protokołu ftb"?
Co to jest "protokół od Mormonów"?
Na moje pytania proszę nie odpowiadać, by nie odchodzić od wątku głównego -
" Nie wchodźcie na stronę geneteka .pl ".
I jeszcze najważniejsze - proszę się nie czepiać, iż napisałem skrótem:
"antywirus" - tak się w mojej okolicy
potocznie mówi na "program antywirusowy".
Trochę historii Internetu.
Onego czasu zaczym powstały kolorowe strony web Internet pracował na p[protokole FTP gdzie pisało się znakowo w systemie operacyjnym Unix ,który do dzisiaj jest systemem operacyjnym Internetu bowiem mało kto wie ,że cały hosting jest w protokole ftp .
Nie było strony Family Search ale MOrmoni od 100 lat zajmują się Kaplica Roidziny .
Przed stroną Family Search była strona IGI i CGI i biuletyny MOrmonów na mirrorze Cyfronet .
Pozdrawiam
Kamil
Nie widziałem nigdy wirusa więc nie mam anty i antyantywirusów bo do niczego to nie jest potrzebne
----------------------------------------
Panu ta wiedza może nie jest potrzebna ale inni szukający danych sprzed ery Family search może potrzebują
Trochę historii Internetu.
Onego czasu zaczym powstały kolorowe strony web Internet pracował na p[protokole FTP gdzie pisało się znakowo w systemie operacyjnym Unix ,który do dzisiaj jest systemem operacyjnym Internetu bowiem mało kto wie ,że cały hosting jest w protokole ftp .
Nie było strony Family Search ale MOrmoni od 100 lat zajmują się Kaplica Roidziny .
Przed stroną Family Search była strona IGI i CGI i biuletyny MOrmonów na mirrorze Cyfronet .
Pozdrawiam
Kamil
Nie widziałem nigdy wirusa więc nie mam anty i antyantywirusów bo do niczego to nie jest potrzebne
----------------------------------------
Panu ta wiedza może nie jest potrzebna ale inni szukający danych sprzed ery Family search może potrzebują
-
Michał_Kazimierz

Szanowny Panie Kamilu,
w zasadzie ta rozmowa powinna toczyć się poza Forum, bo nie dotyczy wątku tematu "Nie wchodźcie na geneteka .pl?.
Ale na koniec naszej krótkiej wymiany myśli,
pozwoli Pan iż dodam, że genealogią interesuję się od czasów sprzed Internetu, protokołów itp. spraw. Mikrofilmy Mormonów przeglądałem jeszcze w latach 70-tych.
Pozostały tekst napisałem do Pana w liście na prywatną pocztę na genealodzy .pl.
Ale na koniec naszej krótkiej wymiany myśli,
pozwoli Pan iż dodam, że genealogią interesuję się od czasów sprzed Internetu, protokołów itp. spraw. Mikrofilmy Mormonów przeglądałem jeszcze w latach 70-tych.
Pozostały tekst napisałem do Pana w liście na prywatną pocztę na genealodzy .pl.
To Pan rozwinął dyskujsę .
Ja tylko napisałem ,że nigdy nie widziałem antywirusa jako i wirusa .
Bo to do niczego mi nie jest potrzebne .
I tyle
Pewnie niepotrzebnie się wtrąciłem.
Pozdrawiam
Kamil
--------------------------
Ja Pana przebiję bo pomagałem te filmy na taśmie 35 mm robić w Toruniu na Wysokiej 16 gdzie były robione .W siedzibie TNT
pozdrawiam bo jesteśmy w jednym wieku .
Kamil
To Pan rozwinął dyskujsę .
Ja tylko napisałem ,że nigdy nie widziałem antywirusa jako i wirusa .
Bo to do niczego mi nie jest potrzebne .
I tyle
Pewnie niepotrzebnie się wtrąciłem.
Pozdrawiam
Kamil
--------------------------
Ja Pana przebiję bo pomagałem te filmy na taśmie 35 mm robić w Toruniu na Wysokiej 16 gdzie były robione .W siedzibie TNT
pozdrawiam bo jesteśmy w jednym wieku .
Kamil