Problem ze stoną genealodzy.pl i forum - aktualizacja

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Problem ze stoną genealodzy.pl i forum - aktualizacja

Post autor: olmek »

Wczoraj występował problem z logowaniem do forum a w efekcie potem z nieotwierająca się stroną genealodzy.pl i przekierowaniem.
Dodatkowo mój system antywirusowy przerywał łącze ponieważ strona genealodzy.pl była zainfekowana.

Norton przerywał łącze kwalifikując stopień zagrożenia jako wysoki i identyfikujące je jako:
Koń trojański - Script:SNH-gen[Trj]

Prawdopodobnie serwer genealodzy.pl został zainfekowany bo muli strasznie. Właściwe byłoby, żeby osoby z IT genealodzy.pl zamieścili informację na forum co się dzieje i poinstruowali użytkowników jakie zagrożenie było (jest) i co powinni zrobić.

PS.
Dzisiaj genealodzy.pl tez muli
Ostatnio zmieniony czw 23 paź 2025, 17:39 przez olmek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Problem ze stoną genealodzy.pl i forum

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Również w systemie Mac występowały trudności z wyświetlaniem strony
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

U mnie otwierała się i jeszcze się otwiera z trudnością i w odmiennej formie niż normalna.
Bożenna
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Rada dla tych, którzy nie mają do ochrony komputera programu antywirusowego - szybko przeskanujcie jakimś darmowym ponieważ wczoraj strona była przekierowywana na stronę z trojanem.

Wyglądało to jak przekierowanie strony do infekcyjnej strony internetowej, które nazywa się phishingiem (wyłudzaniem informacji) lub malware-redirectem (przekierowaniem złośliwego oprogramowania), gdy strona przekierowuje do infekcji, lub browser hijackingu, gdy złośliwe oprogramowanie przejmuje kontrolę nad przeglądarką, powodując przekierowanie bez zgody użytkownika.

Co powinieneś zrobić
Potwierdź usunięcie/kwarantannę: Upewnij się, że Twój program antywirusowy przeniósł wykryty plik do kwarantanny lub go usunął.

Wykonaj pełne skanowanie: Uruchom pełne skanowanie systemu za pomocą swojego programu antywirusowego. Warto rozważyć również użycie dodatkowego, niezależnego narzędzia do skanowania (np. Malwarebytes), aby upewnić się, że nie ma innych ukrytych infekcji.

Sprawdź rozszerzenia przeglądarki: Złośliwe skrypty często ukrywają się w szkodliwych rozszerzeniach przeglądarki. Sprawdź i usuń wszystkie podejrzane lub nieznane rozszerzenia we wszystkich używanych przeglądarkach (Chrome, Edge, Firefox).

Zaktualizuj oprogramowanie: Upewnij się, że system operacyjny, przeglądarki i wszystkie inne programy (szczególnie wtyczki WordPressa, jeśli komunikat dotyczył strony internetowej) są w pełni zaktualizowane.
Ostatnio zmieniony czw 23 paź 2025, 17:43 przez olmek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mam takie same problemy.
Mam meldunki, ze strona nie jest bezpieczna.
Cos dzieje sie zle.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja mam antywirusa i mam nadzieję, że dobrze działa, ale otwieranie strony startowej nie działało. Geneszukacz sie otwierał szybko i normalnie.
Teraz strona otworzyła sie po dość długim oczekiwaniu, ale wysłanie posta trwa wieki.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

I nadal tak jest w Macu zarówno pod Chromem, jak i w działającej szybciej przeglądarce Macowskiej
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

U mnie ciągle się wyświetlał błąd 502 (Bad Gateway). Ale po odświeżeniu strona się ładowała.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
ZYBURA_MARIA

Sympatyk

Post autor: ZYBURA_MARIA »

U mnie strona otwiera się normalnie,chociaż wolno.
Mam problem z wysłaniem postu na forum.

Pozdrawiam-Maria
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

Witam,

Rzeczywiście od dłuższego czasu źle się dzieje... Wyskakuje błąd 502, jeśli już strona się otworzy, to czasem wygląda zupełnie odmiennie, przymula, itd. Przekazywaliśmy w okresie rozliczania PIT-ów swoje 1,5% podatku i sądziłem, że taki dodatkowy zastrzyk gotówki przyda się dla utrzymania strony "genealodzy.pl" na wysokim poziomie. Niestety zamiast lepiej, jest coraz gorzej... Czas najwyższy może wynająć jakąś profesjonalną firmę informatyczną do obsługi naszych serwerów i do poprawy funkcjonalności naszego Forum. Przykładem są nie tylko te ostatnie mankamenty, proszę "przeklikać" wszystkie podstrony na bocznym pasku "Menu głównego" - wiele odnośników tam umieszczonych jest od lat martwych.
Pozdrawiam - Wiesław
adipol

Sympatyk

Post autor: adipol »

Tutaj problemem jest przestarzały silnik forum a nie serwery. Niestety ale czas zrobić zbiórkę i przenieść wszystko na jakiś nowy silnik z aktualnymi zabezpieczeniami. W pewnym momencie może być tak że dostęp do forum będzie całkowicie niemożliwy ze względu na ataki. Forum nie posiada dedykowanych wtyczek i modułów więc przeniesienie powinno nie być ekstremalnie kosztowne lecz tylko kosztowne.
Pozdrawiam Adrian
Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz

Post autor: karmat »

adipol pisze:Tutaj problemem jest przestarzały silnik forum a nie serwery.
Zdecydowanie, zaraz 20 lat skończy, patrząc na stopkę.
Talos pisze:Czas najwyższy może wynająć jakąś profesjonalną firmę informatyczną do obsługi naszych serwerów i do poprawy funkcjonalności naszego Forum.
Nie potrzeba. Mamy programistów-wolontariuszy, pracujących w profesjonalnych firmach...
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Ufff, wreszcie się udało :D
Na kod i hasło tymczasowe czekałam po wiele godzin, ale to może wina mojego konta pocztowego.
Grunt, że się udało hop siup, trala la!
Wielkie dzięki i niskie pokłony dla ciężko pracujących przy naprawie :k: :k: :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Wreszcie udało mi się odzyskać hasło. Dziękuję adminom.

Niestety bardzo trudno się korzysta z forum: za każdym razem jest biała strona i trzeba odświeżać kilka razy, żeby wejść.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Adam_Z

Sympatyk

Post autor: Adam_Z »

Ja mam również to samo, biała strona, ale po odświeżeniu działa...

Nie rozumiem czemu "stary" silnik ma być tu winny? Mi się to "stare" forum podoba. Czy nie wystarczy po stronie serwera poprawić bezpieczeństwo na ataki hakerskie (jeśli takie faktycznie są powodem problemów?) Ewentualnie poprawić bezpieczeństwo logowania / szyfrowanie etc... ?

Wróć do „Problemy techniczne”