dostałam wiadomość od admina Lubelskich Korzeni, ze wykonują jakieś prace i nie są to problemy związane z hakerami
Problem ze stoną genealodzy.pl i forum - aktualizacja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Takie fora nie są budowane od zera, buduje się je na podstawie pewnej platformy. Takie platformy często są rozwijane przez zespoły składające się z kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu ludzi. Nie znam szczegółów tego forum, ale jeśli informacje w stopce są prawdziwe, to forum pracuje na antycznej wersji pnphpBB, projektu który umarł w 2013 roku.Adam_Z pisze:Ja mam również to samo, biała strona, ale po odświeżeniu działa...
Nie rozumiem czemu "stary" silnik ma być tu winny? Mi się to "stare" forum podoba. Czy nie wystarczy po stronie serwera poprawić bezpieczeństwo na ataki hakerskie (jeśli takie faktycznie są powodem problemów?) Ewentualnie poprawić bezpieczeństwo logowania / szyfrowanie etc... ?
Tak żeby przelać to w liczby, skupię się na aktualnym phpBB (części pnpgpBB) - 700 bezpośrednich zależności od bibliotek które trzeba aktualizować, 40 000 indywidualnych zmian przez ostatnie 22 lata, 300 000 linii kodu w 2800 plikach.
Utrzymanie czegoś takiego to ogromny nakład pracy. który nie gwarantuje załatania wszystkich dziur. Przejście na nową ale utrzymywaną platformę, zlikwidowanie nadmiarowych "dodatków" nadbudowanych przez lata, może być jedyną możliwością na utrzymanie w miarę aktualnych zależności, korzystania z pracy innych ludzi łatających dziury bezpieczeństwa (i nie tylko).
Pracowałem w firmach gdzie o wiele mniejsze projekty niż genealodzy.pl miały dedykowany zespół kilku osób tylko i wyłącznie na bieżące utrzymanie. Podejrzewam że dodatkowo tygodniowy budżet na tamten projekt przekraczał roczny budżet tego forum. Polecam jednak zaufać ludziom którzy wiedzą jak to wszystko wygląda od podszewki, jeśli padła decyzja o migracji - najpewniej jest ona najsensowniejsza.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Niestety, ciągle nie działa. Kilka dni nie udało się wejść na stronę główną. Dziś dopiero po kilkunastu próbach się udało.
Co ciekawe geneszukacz działa normalnie.
Co ciekawe geneszukacz działa normalnie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Godzina 12:15, strona śmiga jakby jutra miało nie być.
Pierwszy raz od jakiegoś czasu
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Pierwszy raz od jakiegoś czasu
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
[quote="Benan"]Godzina 12:15, strona śmiga[/quote]
Witam,
To była chyba "złota godzina"?!?! U mnie co rusz wyskakuje biała strona i nawet nie drgnie. Po kilku "popchnięciach" na chwilę się otwiera i po kliknięciu na którąś z podstron,... znów zwiecha. Przydałyby się konkretne i rzeczowe informacje: kiedy? jak długo? itd.
Witam,
To była chyba "złota godzina"?!?! U mnie co rusz wyskakuje biała strona i nawet nie drgnie. Po kilku "popchnięciach" na chwilę się otwiera i po kliknięciu na którąś z podstron,... znów zwiecha. Przydałyby się konkretne i rzeczowe informacje: kiedy? jak długo? itd.
Pozdrawiam - Wiesław
-
Robert_Kostecki

Brak głosu ze strony zarządy PTG zaczyna być frustrujący. Przecież witryna Genealodzy pl. to niezwykle ważny przejaw funkcjonowania Stowarzyszenia. Jak członkowie mają żyć sprawami organizacji, jak pozyskiwać nowych członków, jak inicjować nowe projekty? Doprawdy trudno napisać kilka słów: co się dzieje, jakie są plany rozwiązania problemu. Napisałbym tych kilka słów na forum strony PTG wcześniej , niestety nie mam czasu klikać aby , może za setnym razem wejść, a potem zaraz być wyrzuconym. A może chodzi o to by zachęcić starych członków do wypisania się z organizacji?
Problemem jest wejście na forum Genealodzy. Skanoteka i Geneteka działają bez zarzutu.
Aby wejść na forum, należy klikać do skutku.
Szykują się zmiany. Programiści zawzięcie nad tym pracują.
Tak więc Wam i sobie życzę cierpliwości.
Aby wejść na forum, należy klikać do skutku.
Szykują się zmiany. Programiści zawzięcie nad tym pracują.
Tak więc Wam i sobie życzę cierpliwości.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Jarosław_Młynik

Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości. Awaria strony genealodzy.pl (a więc i forum) założyła się na planowe prace z serwisem i serwerami: dzisiaj instalujemy w nowej serwerowni nowe serwery, które kurier dostarczył w poniedziałek. Oprócz tego inna osoba z zarządu finalizuje prac nad migracją forum do nowej wersji oprogramowania. Przed długim weekendem na pewno pojawi się jakaś informacja. A jest szansa, że również zmieni na lepsze.tyburski pisze:Brak głosu ze strony zarządy PTG zaczyna być frustrujący. Przecież witryna Genealodzy pl. to niezwykle ważny przejaw funkcjonowania Stowarzyszenia. Jak członkowie mają żyć sprawami organizacji, jak pozyskiwać nowych członków, jak inicjować nowe projekty? Doprawdy trudno napisać kilka słów: co się dzieje, jakie są plany rozwiązania problemu. Napisałbym tych kilka słów na forum strony PTG wcześniej , niestety nie mam czasu klikać aby , może za setnym razem wejść, a potem zaraz być wyrzuconym. A może chodzi o to by zachęcić starych członków do wypisania się z organizacji?
--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
- Krystyna.waw

- Podziękował: 3 times
Re: Problem ze stoną genealodzy.pl i forum - aktualizacja
Forum trochę jeszcze się zastanawia czy mnie zalogować czy nie, ale poczekało, powzdychało i wpuściło
I pogrymaszę ciutek. Linki z forum kiedyś otwierały się w nowym oknie, to ułatwiało pomaganie.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Mam pytanie, a propos nowego wyglądu strony forum.
Czy to jest ostateczna wersdja? Jeśli tak, to bardzo niewygodna.
Kiedyś po kliknięciu w link Dzisiaj na forum otwierała się strona w graficznym wyglądzie taka jak strona główna.
Najpierw kompaktowa lista tego co ostatnio zostało na forum opublikowane, w kolejności dat, a dopiero pod spodem tematy forum.
W tej chwili nie otwiera się datami, a tematami. I patrząc na otwartą stronę widać kolejność tematów niezależnie czy ostatnia publikacja była dziś, czy trzy lata temu. I na dodatek jest to w postaci rozbudowanej.
Nie mówiąc juz o tym, że nie widać ostatnich opublikowanych postów. I trzeba sobie zgadnąć w jakim temacie szukać tego, co nas interesuje.
No i w natłoku informacji dużo trudniej cokolwiek znaleźć.
Kiedys było prawie tak (tylko pokazywała sie data publikacji, a nie ilość dni czy minut)
https://drive.google.com/file/d/1Ex2OGg ... sp=sharing
teraz jest tak
https://drive.google.com/file/d/12atpVK ... sp=sharing
Czy jest szansa żeby wrócić do dawnego wyglądu!?
Czy to jest ostateczna wersdja? Jeśli tak, to bardzo niewygodna.
Kiedyś po kliknięciu w link Dzisiaj na forum otwierała się strona w graficznym wyglądzie taka jak strona główna.
Najpierw kompaktowa lista tego co ostatnio zostało na forum opublikowane, w kolejności dat, a dopiero pod spodem tematy forum.
W tej chwili nie otwiera się datami, a tematami. I patrząc na otwartą stronę widać kolejność tematów niezależnie czy ostatnia publikacja była dziś, czy trzy lata temu. I na dodatek jest to w postaci rozbudowanej.
Nie mówiąc juz o tym, że nie widać ostatnich opublikowanych postów. I trzeba sobie zgadnąć w jakim temacie szukać tego, co nas interesuje.
No i w natłoku informacji dużo trudniej cokolwiek znaleźć.
Kiedys było prawie tak (tylko pokazywała sie data publikacji, a nie ilość dni czy minut)
https://drive.google.com/file/d/1Ex2OGg ... sp=sharing
teraz jest tak
https://drive.google.com/file/d/12atpVK ... sp=sharing
Czy jest szansa żeby wrócić do dawnego wyglądu!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
Małgorzato, wystarczy po wejściu na forum kliknąć ikonkę "Aktywne tematy" i wyświetlą się wątki w kolejności ostatniej aktywności.
Wiemy, że mało kto lubi zmiany, szczególnie jak ich nie było przez kilkanaście lat, ale czasami są one konieczne. Strona genealodzy.pl teraz już się ładuje prawidłowo, prawda? Problemy z nią wynikały właśnie z przestarzałego forum.
Wiemy, że mało kto lubi zmiany, szczególnie jak ich nie było przez kilkanaście lat, ale czasami są one konieczne. Strona genealodzy.pl teraz już się ładuje prawidłowo, prawda? Problemy z nią wynikały właśnie z przestarzałego forum.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Michale ,
nie wiem ,czy nie widzę funkcji " Powiadom o wysłanej wiadomości"?
Bowiem ,napisałam wiadomośc pryw.na forum,ona cały czas jest nieodebrana,
gdyż nie odnalazłam ,właśnie funkcji :
"Powiadom e-mailem"
nie wiem ,czy nie widzę funkcji " Powiadom o wysłanej wiadomości"?
Bowiem ,napisałam wiadomośc pryw.na forum,ona cały czas jest nieodebrana,
gdyż nie odnalazłam ,właśnie funkcji :
"Powiadom e-mailem"
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Piotr_Romanowski

Lepsze jest wrogiem dobrego...Michał_Zieliński pisze: śr 19 lis 2025, 09:38 Małgorzato, wystarczy po wejściu na forum kliknąć ikonkę "Aktywne tematy" i wyświetlą się wątki w kolejności ostatniej aktywności.
Ja widzę na razie zmiany na minus
Wolniej działa wyszukiwarka i nie widzę od razu po zalogowaniu nowych wiadomości pw
- Urbańska_Katarzyna

- Kontakt:
U mnie wyszukiwarka śmiga aż miło, ale podpięłabym się pod prośbę odnośnie info o nowych wiadomościach priv na bocznym pasku - tak jak to było wcześniej.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).