Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

penelopus

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: penelopus »

T: dziadek w carskiej armii
Pani Joanno, także szukam dziadka , który służył w armii carskiej.To Jan Szkuć ur.1975 r. Wielobycz woj. lubelskie syn Tomasza. W rodzinie mówi się , że był oficerem carskim ( generał ?), szkołę kończył w Petersburgu.Po 1914 roku nic nie wiemy o jego losach.Prawdopodobnie ożenił się z turczynką i pomagał rodzinie w Polsce przysyłając kupony materiałów.
Z góry dziękuję za każdą informację i pozdrawiam Ania.
Malgonia

Sympatyk
Adept

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: Malgonia »

Droga pani Joanno!
Czy moglaby pani sprawdzic rowniez Leona Maliszewskiego (okres 1914-1918). Syn jego, moj dziadek, Edward Maliszewski, sluzyl w armii carskiej. W swoich wspomnieniach napisal, ze po rozwiazaniu jego jednostki w 1918 (po rewulucji) "udal sie na poszukiwanie ojca, ktory byl ewakuowany na Krym". Znalazl go w Symferopolu. Uzycie przez dziadka zwrotu ewakuowany przywodzi na mysl wlasnie wojsko. Niestety na temat Leona Maliszewskiego nie wiem prawie nic - mieszkal w Augustowie, ale czy tam sie urodzil?
Z gory dziekuje za pani trud.
Pozdrawiam Malgorzata
Skibiński_Tomasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skibiński_Tomasz »

Witam serdecznie!
Czy mógłbym poprosić o informacje na temat nazwiska TARNICKI (też Tarnecki, Tarnacki)?
Z góry dziękuję! :)
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam Pani Joanno

Zwracam sie z prośbą o odszukanie mojego stryjecznego wuja króry słuzył w armii carskiej WIKTOR STAWIŃSKI 1915 r

Z góry dziękuję za info.

Pozdr Agnieszka.
paragornus

Sympatyk

Post autor: paragornus »

Proszę o informację na temat nazwiska Łoniewski

Dziękuje
marysia13

Sympatyk

Post autor: marysia13 »

Witam
Proszę o sprawdzenie , czy występuje w wykazach Jakub Narloch, w akcie zgonu ma podane ,że zginął w Rosji w pażdzierniku 1916 roku. Nic więcej nie wiem o tej osobie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Marianna.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Witam, także mam prośbę:
nazwiska Wojtuszewski i Koczera
Będę wdzięczny za odpowiedź!
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

Witam!
Jeśli się Pani jeszcze nie znudziło a mam nadzieję,że nie to proszę o informacje o Julianie Kosińskim,który brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej.U mojej rodziny w witrynie leżą muszle przywiezione przez dziadka.Może jacyś inni Kosińscy?
Gratuluję wytrwałości i trwania na posterunku
Aldona
Domarecka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Domarecka_Elżbieta »

Pani Joanno

Będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie nazwiska pułkownika Tadeusza Żejmy.

Nie znam daty urodzenia. Postać pułkownika pojawia się w opowiadaniu Marii Dąbrowskiej "Szkiełko". Opowiadanie opisuje aresztowanie przez władze carskie Mariana Dąbrowskiego - męża pisarki.
Z przekazu rodzinnego wiem, że po relegowaniu Dąbrowskiego z gimnazjum, mieszkał on u swojego wuja Tadeusza Żejmy prawdopodobnie w Saratowie. Matka Mariana Dąbrowskiego była rodzoną siostrą Tadeusza Żejmy.
Na temat śmierci wiem tylko tyle, że zmarł przed rokiem 1918 i że pochowany jest na Rossie. Dąbrowska w swoich dziennikach zapisała, że " z Rosji wróciła wdowa po pułkowniku Żejmie z trójką swoich dzieci".
Brat Tadeusza Żejmy, Klemens Bolesław Żejma urodził się 23 listopada 1850 roku w Wierzchuście gub. Grodno.
Rodzice to Andrzej Żejma i Adolfina z domu Buhardt.

Z góry dziekuję
ślaska

Sympatyk

Post autor: ślaska »

Witam
Z opowiadań dziadka pamiętam, że służył w armii carskiej. Slaski Onufry ur. Warszawa 1891r , syn Remigiusza i Pauliny.
Z góry dziękuję Lucyna
edmund2011

Post autor: edmund2011 »

Szanowna Pani Joanno! Chciałbym prosić o sprawdzenie następujących informacji;mój dziadek Jan Cwener s.Pawła
ur.28 02 1894r.w Skierbieszowie(lubelskie),służył w ? Pułku Lejbgwardii Grenadierów w Piotrogrodzie w latach 1914-1918.
Miał to być pułk reprezentacyjny.Nie wiem,jak został wcielony do armii,ani jak został zwolniony ze służby.
Z góry dziękuję za pomoc!!!
slagra

Sympatyk

Post autor: slagra »

witam
Czy można prosić o sprawdzenie informacji na temat mojego pradziadka ANDRZEJ ( IWAN ?) WASZCZENKO ur.1890 r.
pozdrawiam
Sławek
G_Gosia

Sympatyk

Post autor: G_Gosia »

Witam,

proszę o sprawdzenie informacji na temat Michała Dąbka, urodzonego w 1860r w Bodzentynie, syna Wincentego Dąbka.
Dziękuję z góry,
Pozdrawiam,
Gosia
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Szanowna Pani Joanno. Będę wdzięczny za sprawdzenie Tomasza (Ignacego Tomasza Piotra) Trąbczyńskiego.
Lekarza wojskowego. Studiował medycynę w Kijowie i Charkowie w latach 60tych XIX w. Potem służył w Bucharze, Tomaszowie Rawskim i Warszawie. Zmarł w Warszawie chyba w 1893 roku.
Pozdrawiam
Hubert
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witaj Joanno. Swojego czasu poszukiwałam w Armii Carskiej swojego dziadka Jana Cypriana Kwiatkowskiego, który był porucznikiem w 13 Biełozierskim PP. Teraz poszukuję w Armii carskiej jego syna - Jan Kwiatkowskiego, s. Jana i Kamili, urodzonego w 1893 r. w Kijowie. Walczył w czasie I wojny światowej - był "nawet" (podobno) w niewoli austriackiej.Może będzie coś o nim? Po 1919 r (1919,1920,1921?) wrócił do Polski.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”