Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

henryk22

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Pawlusiak z Bielan ( oświęcim )

Post autor: henryk22 »

Od pospolitego imienia Paweł. Nie pojawiło się tylko na terenie Bielan, ale i gdzie indziej, np. w woj. lubelskim, w różnych parafiach.
Wejdź na stronę:
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
wpis "Pawlusiak" i przekonasz się, że było tam w różnych parafiach, najstarsze w parafii Kurów w 1703.

Henryk
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Błędek.

Post autor: zefir454 »

Mam pytanie związane z nazwiskiem Błędek. Nazwisko to występowało najliczniej w okolicach Baranowa koło Przasnysza. Interesuje mnie najbardziej skąd to nazwisko? Czyżby z Błędowa w tej samej parafii? To taka moja luźna hipoteza. Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie starożytnego nazwania Costoboci.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Lubię czytać informacje w Forum
Nazwisko : Kostecki
blisko 35 tysięcy wyświetleń coś mówi ! Gratuluję !

Dlatego chciałbym osobno przedstawić informacje o starożytnym nazwaniu Costoboci, wprowadzonym przez historyków rzymskich, pochodzącym od prapolskich słów “kostko” i “bojcy”,które obecnie można zapisać “Kościści bojcy, wojowie”.
Nazwanie to nie dotyczyło rodów, plemion , ale specjalnej formacji młodych, kościstych , dobrze zbudowanych wojowników, którzy w szlachetnym celu byli gotowi poświęcić swoje życie w obronie rodzin i ich dobytku wędrujących za chlebem pomiędzy odległymi krainami.

Bardzo pomógly. mi w przedstawieniu moich poglądów Elektroniczne Ewidencje Nazwisk w Europie w 2014.

- Nazwisko Kostek nosiło w Polsce 1068 osób [ale z nazwiskiem Kostecki 7856, było to już blisko 9 tys. osob], we Francji 56, na Ukrainie 32, w Niemczech 16, w Rosji 10, …
- Nazwisko Kostyk na Ukrainie nosiło 5411 osób, w Polsce 597, w Rosji 265, w Białorusi 23, w Anglii, 15, w Niemczech 13, w Czechach 7 ….
Nazwiska Kostek i Kostyk od ok 8 wieku przed nową erą mogły być uznawane jako scytyjskie - tu nie popełniam błędu !

- Nazwisko Kostyc’ nosiło 38629 !! Serbów, 2202 Bosnian i Czarnogórców, 1787 osób w Kosowie, 474 w Horwacji, 415 w Słowenii, 255 w Macedonii , 10 w Polsce i 9 w Czechach.

- Nazwisko Bojek nosiło 541 osób w Polsce.
- Nazwisko Bojec nosiło 13 osób w Słowenii, 5 w Mołdawii i 3 w Horwacji.

Sposób na wędrówki z północy na południe i z południa na północ kierowany i ubezpieczany był różnie, w zależności od sytuacji na pograniczu z Imperium Rzymskim, nawet Dacja została przyłączona po śmierci króla Decebala do Rzymu.

Wikipedia anglojęzyczna pod hasłem Costoboci dodaje dużo interesujących informacji, między innymi, że królem Costoboci był Przepiur?, Przepióra ?
na terenach Dacji.

Uzupełniłem. 19 października 2025.
======================
- Nazwisko Kostic , że względu na jego występowanie w Europie jest bardzo interesujące i wskazuje jaki język był używany kiedyś niemal w całej Europie,
nazwisko to w 2014 r nosiło 1614 osób w Austrii, 543 w Niemczech, 469 we Francji, 260 w Szwajcarii, 255 w Szwecji, 192 w Anglii, 89 w Belgii, 60 we Włoszech, 51 w Holandii, 47 w Grecji, 49 w Danii, 26 w Norwegii, 17 w Hiszpanii, 16 na Węgrzech, 9 w Rosji i 9 e Serbii.

- Nazwisko Bojko nosiło w Polsce 2717 osób, 389 w Czechach, 262 w Niemczech, 198 we Francji, 166 w Słowacji, 147 w Uzbekistanie, 147 w Anglii., 140 w Horwacji,, 136 w Rosji, 63 w Serbii, 43 w Danii, 40 w Albanii, 29 w Austrii, 27 w Macedonii, 18 w Białorusi, 17 w Szwecji, 15 na Ukrainie, 14 w Belgii, 9 w Szkocji , 8 w Słowenii.

- Nazwisko Boiko, jako najmłodsze , pojawiło się na stepach Ukrainy i nosiło je w 2014 r duzo, bo 108 188 osób na Ukrainie, 544 w Uzbekistanie, 496 w Rosji,, 89 w Łotwie, q88 w Estonii,, 149 w Kazachstanie, 121 na Litwie, 90 w Georgii, 81 w Białorusi,, 37 w Niemczech i w2 w Mołdawii.
Nazwisko to prawie nie występuje na zachód od Ukrainy.

Angielskojęzyczna Wikipedia pod hasłem Costoboci zamieszcza ciekawą mapę która jest warta do dodatkowego omówienia.
Szkoda, że polska wersja poświęca Kostobokom tylko CZTERY zdania.

Pozdrawiam - Władysław
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie starożytnego nazwania Costoboci + uzupelnien

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Przepraszam - wyslalelem drugi raz ten sam wpis.
Juz jest wydelitowany.

Wykorzystam to miejsce wkrotce.

Władysław
Acven

Pochodzenie nazwiska Duliban

Post autor: Acven »

Witam wszystkich!

Poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska Duliban. Jest ono bardzo rzadkie - w dostępnych bazach znalazłem 300 - 500 wystąpień w Polsce.
Moja rodzina pochodzili z okolic Przemyśla (Gać/Białoboki), ale nie mam pewności, czy nazwisko ma tamtejsze korzenie. Pierwszą wzmiankę w skanach znalazłem z 1774 z Kańczugi.
Z badań 'na własną rękę' znalazłem wzmianki o tym że nazwisko to mogło przywędrować ze Szwecji - http://brozbar.cieplowizja.pl/gac75/law ... zenie.html
Czy ktoś z Państwa spotkał się z tym nazwiskiem w swoich badaniach genealogicznych? A może ktoś wie, od jakiego słowa, imienia lub miejscowości mogłoby ono pochodzić?
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 20 times
Kontakt:

Re: Pochodzenie nazwiska cz.9

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Acven,
Dzięki za pytanie, nazwisko Duliban bardzo ciekawe, bo może dotyczyć nie źródeł szwedzkich, ale naszych rodzimych słowiańskich (choć tego szwedzkiego potopu nie wykluczam, jak szli od północy do południa Polski zalali wszystko). A więc do dzieła słowiańskiego - podstawowa etymologiczna informacja: nazwisko Duliban w swoim znaczeniu i pochodzeniu jest wymienione w pracach polskiej etymologii, np. ,,Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny" zespół pod kier. prof. Kazimierza Rymuta, PAN Kraków 1999, tom I, strona 157 podaje: nazwisko Duliban jest notowane w Polsce w swoim dokładnym brzmieniu od 1591 roku, pochodzi od Dolęba - a to od staropolskiego języka i słowa 'dulęba' - "człowiek niezgrabny" - a więc jest nazwiskiem przezwiskowym, mówiącym o cechach przodka (skądinąd bardzo ładne określenie, któż z nas czasami nie wygląda na osobę niezgrabną :)
Ale Acvenie (czy tak mogę niezgrabnie odmieniać?), trzymajmy się za fotel, słownik ten podaje inne możliwe znaczenie i pochodzenie nazwiska twoich przodków jakim jest Duliban - to ,,możliwym jest pochodzenie od nazwy plemienia Duleby / Dudleby" - a więc musimy poczytać, zacznijmy od Wiki...: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dulebowie ... %C5%84scy) - i jest co czytać, jest wiele gry wyobraźni z możliwą krainą twoich przodków i ich społecznością, jak pisał Ferdynand Ossendowski w ,,Puszcze Polskie": https://pl.wikisource.org/wiki/Puszcze_ ... 5%9B%C4%87 -  ,,W sercu puszcz istnieli Prusowie, Jadźwingowie, Litwini, Drewlanie, Dulębowie, Pomorzanie, Weletowie, Obodryci; poza jej zaś opiekuńczym wałem, od północy..." - wiesz co droga/drogi Acvenie, ja tu się zatrzymam, bo lektura o możliwym pochodzeniu twoich Dulibanów zaczyna niebezpiecznie wciągać, i to w Dzień Niepodległości, życzę miłego dnia, pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
Acven

Post autor: Acven »

Witam,
Dzięki, Tadeuszu, za wyczerpującą odpowiedź, wszystkie źródła i przede wszystkim za nakierowanie na jakiś trop :D
Dodam jeszcze (informacja z ostatniej chwili, podpytałem po dalszej rodzinie), że mój przybrany wujek prowadził kiedyś własne poszukiwania w okolicach Przeworska i natrafił tam na wzmianki, że Dulibanowie mieli przybyć w XVII wieku z Węgier razem z księciem Rakoczym, jako część jego świty. Nie mam niestety dokumentów, żeby to potwierdzić (wujek zmarł i cała wiedza przepadła :( ).
Poszedłem jeszcze w stronę członu plemienia "Dudleby" i jest ono mocniej opisane na czeskiej Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Doudlebov%C3%A9. Dość ciekawy ślad: czeski/morawski Słowianin/migracja południowa -> Węgry -> Polska.
Oczywiście, wchodzimy tutaj w krainę hipotez i dygresji :) Swoją drogą ciekawe, jak takie historie potrafią się przenikać - trochę faktów, trochę rodzinnych opowieści :D
Będę jeszcze grzebać w archiwach, może uda się coś znaleźć w aktach parafialnych z tamtego regionu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Piotr
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Garbala

Post autor: Juliya »

Dzień dobry. Chciałbym poznać pochodzenie mojego nazwiska (Garbala).
Dziękuję!
Pozdrawiam, Julia
Pozdrawiam, Julia
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Dzień dobry. Chciałbym poznać pochodzenie mojego nazwiska (Garbala).
Dziękuję!
Pozdrawiam, Julia
Pozdrawiam, Julia
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Julio, dzień dobry.

Rozważania o genezie nazwy osobowej Garbala.

Pytasz o pochodzenie nazwiska Garbala. Zaproponuję Ci moje spojrzenie na prawdopodobną etymologię, pochodzenie i motywację miana, o które pytasz.
W mojej ocenie przedmiotowe nazwisko powstało poprzez dodanie przyrostka -ala do podstawy słowotwórczej garb- [ garb- + -ala = garbala ].
Format -ala należy do grupy przyrostków tworzących nazwy nosicieli cech [ tak zwanych nomina attributiva ] – oznaczają „ten, który jest jakiś” lub „to, które jest jakieś”.
Zatem, w przypadku osoby noszącej nazwisko Garbala musiała ona charakteryzować się jakąś cechą fizyczną albo psychiczną, która spowodowała, że ją tak nazwano.
Podstawą słowotwórczą miana Garbala jest rdzeń garb-. Tak więc wyrazem motywującym przedmiotowego nazwiska będzie apelatyw garb – rodzaj wady w budowie ciała: silne skrzywienie kręgosłupa tworzące wypukłość na plecach lub na klatce piersiowej. Czyli, nazwisko powstało od garbu.
W takim razie Twój pierwszy przodek, którego nazwano Garbala miał wadę budowy ciała w postaci garbu, był garbaty albo garbił się [ np. miał krzywe, wypukłe plecy; pochylał się, zginał się ]. To wskazuje, że nazwisko Garbala jest mianem przezwiskowym.

Pozdrawiam – Roman.
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Garbala

Post autor: ROMAN_B »

Julio, dzień dobry.

Pytasz o pochodzenie nazwiska Garbala. Zaproponuję Ci moje spojrzenie na prawdopodobną etymologię, pochodzenie i motywację miana, o które pytasz.
W mojej ocenie przedmiotowe nazwisko powstało poprzez dodanie przyrostka -ala do podstawy słowotwórczej garb- [ garb- + -ala = garbala ].
Format -ala należy do grupy przyrostków tworzących nazwy nosicieli cech [ tak zwanych nomina attributiva ] – oznaczają „ten, który jest jakiś” lub „to, które jest jakieś”.
Zatem, w przypadku osoby noszącej nazwisko Garbala musiała ona charakteryzować się jakąś cechą fizyczną albo psychiczną, która spowodowała, że ją tak nazwano.
Podstawą słowotwórczą miana Garbala jest rdzeń garb-. Tak więc wyrazem motywującym przedmiotowego nazwiska będzie apelatyw garb – rodzaj wady w budowie ciała: silne skrzywienie kręgosłupa tworzące wypukłość na plecach lub na klatce piersiowej. Czyli, nazwisko powstało od garbu.
W takim razie Twój pierwszy przodek, którego nazwano Garbala miał wadę budowy ciała w postaci garbu, był garbaty albo garbił się [ np. miał krzywe, wypukłe plecy; pochylał się, zginał się ]. To wskazuje, że nazwisko Garbala jest mianem przezwiskowym.

Pozdrawiam – Roman.
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

ROMAN_B pisze: sob 15 lis 2025, 15:06 Julio, dzień dobry.

Pozdrawiam – Roman.
Drogi Romanie!
Dziękuję bardzo za odpowiedź! To ciekawa i wiarygodna wersja. W trakcie poszukiwań natknąłem się na informację, że moi przodkowie o nazwisku Garbala nosili wcześniej nazwisko Misiak. W pewnym momencie nazwisko zaczęto zapisywać jako Misiak vel Garbala. Może wiecie coś o imieniu Misiak... Ponieważ nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat nazwiska Misiak, od którego pochodzi nazwisko Garbala
Pozdrawiam, Julia
GrabowskiF

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: GrabowskiF »

Pozdrawiam,
Filip

Szukam: Sebastian Grabowski, Katarzyna Midzińska, rodzice Jana ur. w 1834 - https://is.gd/liKDmI
Awatar użytkownika
Juliya

Sympatyk

Pozdrawiam, Julia
Jakiw63

Post autor: Jakiw63 »

Dzień dobry, od jakiegoś czasu, bezskutecznie, próbuje znaleźć pochodzenie i znaczenie nazwiska Daź. Jest ono bardzo rzadkie, praktycznie wszyscy pochodzą z woj. Podkarpackiego, wieś Giedlarowa. Pierwsza wzmianka w skanach to rok 1810. W miejscu gdzie jest dziś wieś była w 19 wieku kolonizacja józefińska - więc to może być jakiś trop.
Dziękuję serdecznie za pomoc i życzę miłego dnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”