Mentzen - ciekawa genealogia

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bielecki

Sympatyk

Re: Mentzen - ciekawa genealogia

Post autor: bielecki »

niki.ix pisze: ndz 16 lis 2025, 23:17 Ktoś wie albo mógłby sprawdzić czy Augustyn Rosentreter to ta sama gałąź?
W sensie biskupa chełmińskiego? Raczej nie, choć ta sama okolica. Mężem Doroty Mentzen był niejaki Alfons Rosentreter, który co ciekawe miał też dziadka Augusta Rosentretera (August i Augustyn stosowano na Pomorzu wymiennie) urodzonego kilka lat przed biskupem, więc jeśli był związek rodzinny, to chyba w XVIII wieku. Czyli coś jak między Tedem Kaczynskim a Jarosławem i Lechem. Tak bywa, gdy w jakiejś okolicy jakieś nazwisko jest rozpowszechnione od wieków i nawet sąsiedzi o tym samym nazwisku potrafią być siódmym kuzynostwem (autentyczny przypadek z badanej przeze mnie kiedyś rodziny).

Łukasz
niki.ix

Sympatyk

Post autor: niki.ix »

Biskupa :D
Biskup miał 2 braci i bratanka którzy też byli księżmi. Ciekawą postacią jest brat biskupa Ignacy Rosentreter. Ignacy był proboszczem parafii w Gniewie i Jeżewie. W czasach gdy był proboszczem w Jeżewie założył spółdzielczą kasę pożyczkową – Raiffeisen. Stąd moje pytanie o bliskość pokrewieństwa.

pozdrawiam
Anka
mrtomgen22

Post autor: mrtomgen22 »

niki.ix pisze: pn 17 lis 2025, 16:16 Biskupa :D
Biskup miał 2 braci i bratanka którzy też byli księżmi. Ciekawą postacią jest brat biskupa Ignacy Rosentreter. Ignacy był proboszczem parafii w Gniewie i Jeżewie. W czasach gdy był proboszczem w Jeżewie założył spółdzielczą kasę pożyczkową – Raiffeisen. Stąd moje pytanie o bliskość pokrewieństwa.

pozdrawiam
Anka
Biskup Rosentreter i Mentzen mieli wspólnych przodków, kilka pokoleń wstecz głównie z Kosznajderii: Risop, Rhode, Latzke, Musolf, Stoltmann, być może Schwemin i Schreiber jeszcze.

Mój związek z nimi jest taki, że mój 2x pradziad, był 2-kuzynem w linii prostej z biskupem Augustynem Rosentreter. Rodzina Rosentreter ma swoją grupę na faceoboku, gdzie jest dużo linii z tego rodu, a ja znalazłem również potwierdzenie przez testy DNA na Ancestry. Ponadto jest nawet książka o rodzie Rosentreter, autorką jest Pani Barbara Rosentreter. Chociaż w książce, akurat nie było mojej linii ;)

Pozdrawiam
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”