Prośba o odczytanie łaciny- zgon

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr_Sadowski

Post autor: Piotr_Sadowski »

Witam
Jestem nowy na grupie i pozwalam sobie z marszu prosić o pomoc. Chodzi o odczytanie zapisu z księgi zgonów mojego przodka. Widziałem kilka podobnych zapisów z tych lat, wszystkie były krótkie: "W dniu zmarł(a), syn/córka...lat...Pogrzeb dwa dni później na cmentarzu w .... Koniec.
A tu cały elaborat. Bardzo mnie zaciekawiło czym się Agnieszka wyróżniła.
Link do zdjęcia:
http://images46.fotosik.pl/556/b5156f5960c566e1med.jpg
Podziękowania za pomoc.
Piotr
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Kolejna prośba o odczytanie łaciny

Post autor: Niepiekło »

Witaj Piotrze
Czasami przy badaniach genealogicznych trafia się na informacje, których być może wolelibyśmy nie znać. Podobno problem ten mają mieszkańcy Australii, których przodkami w znacznej części byli złodzieje, bandyci, oszuści, zboczeńcy itd zesłani z Anglii.
W Twoim przypadku Agnieszka, zmarła 5 marca, o 6 rano, w wieku 45 lat, jako wdowa, pochowana w Goręczynie, pozostawiła po sobie małoletnie i dorosłe potomstwo, ale i wystarczająco wiele pieniędzy przez siebie ukryte, które najstarsza z córek ukradła, przywiedziona do tego przez kochanka Mikołaja Heyna (?), u którego przebywała stale. Wobec kilku skreśleń w tekście nie jestem pewien dalszego ciągu. Prawdopodobie owocem tego związku była Marianna bękart. Odzyskania pieniędzy nie należy się spodziewać, gdyż zostały przetracone.
Pozdrawiam
Lech
Piotr_Sadowski

Post autor: Piotr_Sadowski »

Pomimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc w tłumaczeniu. No cóż, to było dawno temu i nie będę dociekał co i jak.
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”