Witam
Jestem nowy na grupie i pozwalam sobie z marszu prosić o pomoc. Chodzi o odczytanie zapisu z księgi zgonów mojego przodka. Widziałem kilka podobnych zapisów z tych lat, wszystkie były krótkie: "W dniu zmarł(a), syn/córka...lat...Pogrzeb dwa dni później na cmentarzu w .... Koniec.
A tu cały elaborat. Bardzo mnie zaciekawiło czym się Agnieszka wyróżniła.
Link do zdjęcia:
http://images46.fotosik.pl/556/b5156f5960c566e1med.jpg
Podziękowania za pomoc.
Piotr
Prośba o odczytanie łaciny- zgon
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piotr_Sadowski
Kolejna prośba o odczytanie łaciny
Witaj Piotrze
Czasami przy badaniach genealogicznych trafia się na informacje, których być może wolelibyśmy nie znać. Podobno problem ten mają mieszkańcy Australii, których przodkami w znacznej części byli złodzieje, bandyci, oszuści, zboczeńcy itd zesłani z Anglii.
W Twoim przypadku Agnieszka, zmarła 5 marca, o 6 rano, w wieku 45 lat, jako wdowa, pochowana w Goręczynie, pozostawiła po sobie małoletnie i dorosłe potomstwo, ale i wystarczająco wiele pieniędzy przez siebie ukryte, które najstarsza z córek ukradła, przywiedziona do tego przez kochanka Mikołaja Heyna (?), u którego przebywała stale. Wobec kilku skreśleń w tekście nie jestem pewien dalszego ciągu. Prawdopodobie owocem tego związku była Marianna bękart. Odzyskania pieniędzy nie należy się spodziewać, gdyż zostały przetracone.
Pozdrawiam
Lech
Czasami przy badaniach genealogicznych trafia się na informacje, których być może wolelibyśmy nie znać. Podobno problem ten mają mieszkańcy Australii, których przodkami w znacznej części byli złodzieje, bandyci, oszuści, zboczeńcy itd zesłani z Anglii.
W Twoim przypadku Agnieszka, zmarła 5 marca, o 6 rano, w wieku 45 lat, jako wdowa, pochowana w Goręczynie, pozostawiła po sobie małoletnie i dorosłe potomstwo, ale i wystarczająco wiele pieniędzy przez siebie ukryte, które najstarsza z córek ukradła, przywiedziona do tego przez kochanka Mikołaja Heyna (?), u którego przebywała stale. Wobec kilku skreśleń w tekście nie jestem pewien dalszego ciągu. Prawdopodobie owocem tego związku była Marianna bękart. Odzyskania pieniędzy nie należy się spodziewać, gdyż zostały przetracone.
Pozdrawiam
Lech
-
Piotr_Sadowski
Prośba o odczytanie łaciny- zgon
Pomimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc w tłumaczeniu. No cóż, to było dawno temu i nie będę dociekał co i jak.
Piotr
Piotr