Zapomniana historia PTG (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Re: Zapomniana historia PTG (komentarz)

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Wiktorze,
To bardzo ciekawy post, właściwie bezcenny, może być zaczynem stworzenia Kalendarium PTG, gdzie na podstawie takich wspomnień można ułożyć ciekawą historię powstania i 20 lat PTG - tu mamy zapisu początek:

# 9 września 2006 r., Warszawa, sobota godz. 10:00-19:30, Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie i Zebranie Zarządu PTG Polskiego Towarzystwa Genealogicznego - zmiany w statucie PTG zgodnie w wymaganiami KRS, dane bardziej szczegółowe z archiwum PTG (skład Zarządu, Uchwały):

.......

A więc Patrycja może przystąpić do stworzenia takiego Kalendarium, umieścić go na stronie PTG - i czekać od Ciebie i od innych osób na opisy innych dni z powstania i życia PTG (skądinąd rzecz fascynująca, ponieważ polegająca nie na ulotności wspomnień, ale na konkretnych dni zapisach).
Pozdrawiam Ciebie i całe PTG serdecznie,
Tadeusz
Ostatnio zmieniony czw 13 lis 2025, 08:14 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Autror: Artur Ornatowski, 28 sierpień 2006.
Polskie Towarzystwo Genealogiczne. Historia powołania.
Zamysły powołania PTG pojawiały się od wielu lat.
Pierwszą poważną inicjatywą były działania zmierzające do powołania Polskiego Towarzystwa Genealogicznego "Gens Poloniae". Starania te podjęli Tomasz Steifer ze śp. Leszkiem Dolata-Jessa, Leszkiem Powichrowskim i Leszkiem Pudłowskim. Przed kilkunastoma laty nie był to czas sprzyjający takim inicjatywom. Choć nie doszło do powołania PTG to zostało powołane Polskie Towarzystwo Heraldyczne.
Ciekawa inicjatywa zaistniała w 2005 r. na forum dyskusyjnym genealogia.soc.pl - kilka osób zdecydowało się współpracować przy zakładaniu towarzystwa. Należeli do nich: Stanisław Pieniążek, Jacek Cieczkiewicz, Małgorzata Nowaczyk, Marek Minakowski, Wiktor Tyburski, Adam Nojszewski, Tomasz Nitsch. Różnice poglądów co do kształtu, organizacji i celów działania nie doprowadziły do realizacji idei. Adam Nojszewski podjął nieudane działania zmierzające do powołania fundacji, Stanisław Pieniążek pomyślnie zawiązał Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, pozostałe osoby nie wykazały aktywności.
Po upadku dotychczasowych idei, dostrzegając brak integralności środowiska a jednocześnie potrzebę powołania organizacji genealogicznej ogólnopolskiej, w 2005 r. Artur Ornatowski podjął rozmowy na temat powrotu do tematu w oparciu o nową koncepcję przedsięwzięcia. Po zebraniu różnych opinii na temat nowej organizacji przedstawił nowy zamysł powołania PTG z nadzieją że będzie to projekt ponad podziałami. Projekt ten Artur Ornatowski przedstawił na stronie www.genealogia.com.pl i tam projekt ewoluował w miarę publicznych dyskusji na temat kształtu przyszłego PTG. Swoją wizję PTG Artur Ornatowski przedstawił publicznie na spotkaniu Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego w Gdyni a następnie podczas roboczego spotkania sympatyków w Błędowie.
Szczególne zasługi dla procesu zawiązywania się grupy założycielskiej mieli sympatycy portalu Ornatowski.com oraz Stanisław Pieniążek, ówczesny Prezes Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Ostatecznie 10 czerwca 2006 r. Artur Ornatowski zorganizował spotkanie założycielskie PTG na które przybyło wielu sympatyków. Na spotkaniu tym została podjęta uchwała o powołaniu PTG z siedzibą w Warszawie.
Informacja pochodzi z archiwalnej strony wortalu „Przodek.PL”, którego mottem było: „Aby dotrzeć do źródła trzeba iść pod prąd”
(obecnie: https://przodek.org/).
Odsyłacz do źródła:
https://archive.ph/20150702005558/https ... -powolania

Dodam tylko od siebie, iż skłaniam się do poglądu „każda prawda jest subiektywna”, co oznacza, że prawda jest zależna od indywidualnego punktu widzenia, doświadczeń i przekonań danej osoby. Zgodnie z tą opinią, nie istnieje jedna, uniwersalna prawda dla wszystkich, ponieważ każdy interpretuje rzeczywistość na swój sposób, uwzględniając własne przeżycia, poglądy i uprzedzenia.
Jednak jako niepoprawna optymistka ufam, iż wspólnymi siłami przedstawimy ostatecznie wiedzę o 20 latach pracy PTP, która jest zgodna z rzeczywistym stanem rzeczy, niezależnie od indywidualnych odczuć i interpretacji.
Przy tym nic chyba nie stoi na przeszkodzie aby obraz historii PTG był różnobarwny :D

Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lidia
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Dziękuję Lidio za bardzo cenny post post, tak, ,,każda prawda jest subiektywna", stąd w opracowaniu Historii PTG proponuję tylko 2, ale twarde zasady (oczywiście do dyskusji):
1. Nie cytować wspomnień innych, one oparte są właśnie na odbiorze indywidualnym.
2. Opierać się na konkretnych dokumentach, decyzjach Zarządu, uchwałach, ale też w np. na fotografiach, które mogą być potwierdzone przez innych. Oto przykład z wpisu na Narodowa.pl (do skracania):
..
Fot. 28. Grupa założycieli PTG - Polskiego Towarzystwa Genealogicznego - dokumentalny opis:
Rok 2006 - Stanisław Pieniążek, oraz Artur Ornatowski zorganizowali spotkanie w sprawie powołania ogólnopolskiego Polskiego Towarzystwa Genealogicznego. W tym spotkaniu w dniach 8-9 kwietnia 2006 wypracowano następującą historyczną deklarację programową PTG (lista 12-tu sygnatariuszy poniżej):
..
Deklaracja Programowa
Celem powołania ogólnopolskiego towarzystwa genealogicznego jest propagowanie zajmującej dziedziny historii, jaką jest genealogia, historii nas i naszych przodków. Chcemy być obecni w szkołach, w archiwach, w radiu i telewizji oraz w prasie, by wszędzie gdzie tylko można dzielić się swoim doświadczeniem z innymi.
Chcemy propagować genealogię i wspierać aktywną pomocą wszystkich początkujących genealogów niezależnie od ich i ich przodków statusu społecznego czy wyznania religijnego.
Będziemy współpracować z władzami państwowymi i kościelnymi, by ułatwiać naszym członkom dostęp do archiwaliów.
Chcemy wyrobić w członkach towarzystwa świadomość bezcennych wartości historycznych wszelkich archiwaliów, które należy zachować w dobrym stanie jak najdłużej, tak by również następne pokolenia mogły z nich korzystać.
Będziemy tworzyli atmosferę współpracy w poszukiwaniach genealogicznych, dzielili się ze wszystkimi swoją wiedzą i osiągnięciami, pomagali mniej zaawansowanym.
Ogólnopolskie towarzystwo genealogiczne będzie organizacją otwartą dla wszystkich, organizacją miłośników genealogii niezależnie od wykształcenia, wyznania i pochodzenia.

..
Sygnatariusze:
Tomasz Bogiel, Leszek Ćwikliński, Krzysztof Artur Dławichowski, Halina Dławichowska, Grażyna Anna Feltynowska, Adam Kamiński, Andrzej Kuziński, Mieczysław Lewandowski, Adam Nojszewski, Artur Ornatowski, Leszek Pieniążek, Jacek Piętka.

(Wiktor Tyburski dopisał do tej historycznej fotografii ,,Ja byłem wtedy razem z Wami - duchem, bo ciało musiało być w innym miejscu"):

Źródło – dokument z fotografią części grupy ze spotkania 8-9 kwietnia 2006 roku – z opisem i podaniem imion i nazwisk:
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 3651778734
=
To tylko przykład kolejnego wpisu w Kalendarium Historii PTG - o dniach 8-9 kwietnia 2006 roku.
Podobnie z innymi datami i latami - jako źródła podane dokumenty, uchwały, decyzje Zarządu, dawne posty np. na forum, i też takie fotografie z dokumentalnymi opisami. Innymi słowy - każdy punkt Kalendarium winien być podparty skanem dokumentu, fotografią, czy innym potwierdzeniem.
=
Jest jeszcze jeden aspekt - żeby to nie wyszła ,,przesłodzona laurka", trzeba też koniecznie i szczerze wspomnieć też o animozjach, czy rozejściach, ale nie w kategoriach niechęci, ale trafiających się w życiu różnic zdań, np. w sprawie publikacji skanów danym sprzętem przy naszych Bronku Popkowiczu, czy Leszku Ćwiklińskim - będzie to trudne, ale nie niemożliwe. Zachęcam i do takich wspomnień pamięci.
=
Co Wy na to? I przepraszam za ewentualne błędy - proszę o poprawki.
Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie,

Prośba o pomoc (zapewne od Admina) - jak dostać się do Fotoalbumu strony PTG - po naciśnięciu na przycisk na górze strony głównej pokazuje się uparcie:

Strona nie istnieje, Błąd error 404

Dzięki za radę!
Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie,

Zbliża się 20-lecie PTG, czas zbierać materiały, Narodowa.pl ze swojej strony kończy taki wpis specjalny o historii polskiej społecznej genealogii - ale czy gdzieś tam w Waszych przysłowiowych szufladach nie leżą inne pamiątki związane z PTG? (Jacku, Michale, czy nie ma?) - stąd prośba o inne fotografie, czy pamiątki (np. brakuje o Leszku Ćwiklińskim) - email: narodowa @ narodowa.pl - dziękuję!

Przypominam wpis główny: https://narodowa.pl/exhibits/historia-s ... -w-polsce/

Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie,

Nareszcie został ponownie uruchomiony Fotoalbum PTG (dzięki!), więc mogę teraz Patrycji podać pewnego rodzaju gotowca (a wcale nie było łatwo połączyć fakty), a więc póki internet jeszcze działa (właśnie walnęła prawie jego połowa :) - to umieściłem we wpisie taki fragment (czekam na uwagi):

--

Z HISTORII PTG:

Fotografia w albumie wpisu 28.

Rok 2006 – Stanisław Pieniążek, oraz Artur Ornatowski w dniach 8-9.04.2006 r. zorganizowali w Błędowie spotkanie w sprawie powołania ogólnopolskiego Polskiego Towarzystwa Genealogicznego.

W czasie tego spotkania wypracowano następującą historyczną deklarację programową:

Deklaracja Programowa

Celem powołania ogólnopolskiego towarzystwa genealogicznego jest propagowanie zajmującej dziedziny historii, jaką jest genealogia, historii nas i naszych przodków. Chcemy być obecni w szkołach, w archiwach, w radiu i telewizji oraz w prasie, by wszędzie gdzie tylko można dzielić się swoim doświadczeniem z innymi.
Chcemy propagować genealogię i wspierać aktywną pomocą wszystkich początkujących genealogów niezależnie od ich i ich przodków statusu społecznego czy wyznania religijnego.
Będziemy współpracować z władzami państwowymi i kościelnymi, by ułatwiać naszym członkom dostęp do archiwaliów.
Chcemy wyrobić w członkach towarzystwa świadomość bezcennych wartości historycznych wszelkich archiwaliów, które należy zachować w dobrym stanie jak najdłużej, tak by również następne pokolenia mogły z nich korzystać.
Będziemy tworzyli atmosferę współpracy w poszukiwaniach genealogicznych, dzielili się ze wszystkimi swoją wiedzą i osiągnięciami, pomagali mniej zaawansowanym.
Ogólnopolskie towarzystwo genealogiczne będzie organizacją otwartą dla wszystkich, organizacją miłośników genealogii niezależnie od wykształcenia, wyznania i pochodzenia.

Sygnatariusze Deklaracji:
Tomasz Bogiel, Leszek Ćwikliński, Krzysztof Artur Dławichowski, Halina Dławichowska, Grażyna Anna Feltynowska, Adam Kamiński, Andrzej Kuziński, Mieczysław Lewandowski, Adam Nojszewski, Artur Ornatowski, Leszek Pieniążek, Jacek Piętka (Wiktor Tyburski dopisał do tej historycznej fotografii ,,Ja byłem wtedy razem z Wami – duchem, bo ciało musiało być w innym miejscu”).
Źródło – dokument z fotografią – grupa części założycieli PTG:
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 3651778734

–-

Dnia 19.09.2006 roku w Warszawie odbył się Zjazd Założycielski oraz I Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie PTG Polskiego Towarzystwa Genealogicznego, oto unikatowe zdjęcia z tego Zjazdu z fotoalbumu PTG: https://genealodzy.pl/fotoalbum/thumbnails.php?album=13

--

Kolejne Walne Zgromadzenia PTG II-VII (2007-2012) – dokumentalne zdjęcia (w tym dokładne daty) – w fotoalbumie PTG – strona główna:

https://genealodzy.pl/fotoalbum/index.php 8)

--
--

W oczekiwaniu na uwagi (czekam też na fotografię i informacje, obok Stasia Pieniążka, o Leszku Ćwiklińskim), pozdrawiam,
Tadeusz
https://narodowa.pl/exhibits/historia-s ... -w-polsce/
P.S. Na końcu tego wpisu dodaję informacje o wszystkich towarzystwach i organizacjach genealogicznych w Polsce - czy coś ominąłem? Dzięki za pomoc!
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Post autor: Adamus_P »

Dziękuję Tadeuszu,

postaram się przysiąść do opracowywania kalendarium jak tylko odkopię się z innych tematów bieżących. Tymczasem staram się uważnie śledzić Twoją pracę.

Nasunęło mi się pytanie: Czy ktoś z Was może pamięta czy propozycja spotkania w Błędowie padła spontanicznie czy może ten pomysł długo dojrzewał?

PS Wśród sygnatariuszy deklaracji wymieniono wyżej Leszka Pieniążka. Obawiam się, że wkradł się mały chochlik...
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witaj Patrycjo,

Nie ma pośpiechu, wiesz sama, on jest potrzebny przy łapaniu... (każdy wstawia tu swoje zwierzątko, lub fragmenty z życia wzięte :)

Dzięki za wykrycie zamiast Staszka Pieniążka - Leszka, ok, dziś poprawię (pełne jego imię to Stanisław Leszek Pieniążek). Tu właśnie jest forum, żeby błędy we wpisie wyłapywać!

Twoje bardzo ciekawe pytanie - skąd pomysł na spotkanie założycieli PTG - to przypomniał mi się świetny post Wiktora Tyburskiego przy tej fotografii założycieli z Błędowa: ,,Warto dodać to, że solidnym fundamentem tego dzieła była wcześniejsza dyskusja na forum GENPOL." - tu ważne pytanie, czy ktoś wie gdzie można znaleźć te fragmenty dyskusji na forum GENPOLU, jeśli nie, Wiktor coś podpowie (Wiktorze, gdzie jesteś?).

A teraz kolejna bomba z historii PTG - wczoraj zadzwoniła do mnie Grażyna Feltynowska, z wiadomością, że jest w posiadaniu pamiątek z dziejów PTG jakimi były: specjalny Medal i Dyplom nadany PTG przez PGSA w Stanach - wręczony w dniu 5 sierpnia 2018 roku w Domu Polonii w Pułtusku. Ja natychmiast poprosiłem Grażynę o zdjęcia tych pamiątek - lepiej - Grażyna zachowała też fotografie z tego spotkana! (jest część też w dawnych postach na naszym forum) - a więc siadłem w nocy i wykonałem dodatkowy wpis, oraz umieściłem wszystko w albumie fotografii wpisu: https://narodowa.pl/exhibits/historia-s ... -w-polsce/

--

Dodano 20.11.2025 (przesłane przez Grażynę Feltynowską):

Rok 2018. PTG Polskie Towarzystwo Genealogiczne zostało wyróżnione przez PGSA Polish Genealogical Society of America “Medalem Wigilia 2018” i otrzymało specjalny Medal i Dyplom – które zostały wręczone PTG dnia 5 sierpnia 2018 roku w czasie uroczystości w Domu Polonii w Pułtusku – w imieniu PGSA Medal i Dyplom wręczyła Aleksandra Heska, w imieniu PTG odebrał członek zarządu PTG Paweł Chojnowski.

68. ,,Medal Wigilia 2018″ i Dyplom otrzymane od PGSA przez PTG

69. Dyplom ,,Medalu Wigilia 2018″ – podpisał Prezes PGSA Chester T. Szerlag

70. Sala Domu Polonii w Pułtusku w dniu wręczenia ,,Medalu Wigilia 2018″ i Dyplomu

71. Moment wręczenia ,,Medalu Wigilia 2018″ i Dyplomu – od lewej Paweł Chojnowski PTG, Grażyna Feltynowska PTG - organizator spotkania, oraz Aleksandra Heska PGSA

72. Paweł Chojnowski z ,,Medalem Wigilia 2018″ i Dyplomem

73. Obecni na uroczystości wręczenia ,,Medalu Wigilia 2018″ i Dyplomu w sali Domu Polonii w Pułtusku (cześć sali)

--

Podziękujmy Grażynie Feltynowskiej za przechowanie tych pamiątek! Czekamy na dalsze pamiątki z Historii PTG.

Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Wołasz Tadku wiec jestem, póki co za "sterami" gdańskiego pogotowia, taka robota, która jak żona, zazdrosna o wszystko wokół.
Mimo to szperam, głównie w soboty. Jak szperanie przerodzi się w konkret to podrzucę. Na początku PTG, z racji swoich dosyć szerokich kontaktów, starałem się aktywnie lobbować nasze sprawy w różnych środowiskach i instytucjach. Stąd spotkanie w Senacie czy w z dyrektorem archiwum. Nie wiem czy to będzie ciekawe, ale też były kłopoty z rejestracją (mankamenty statutu), mam trochę na ten temat informacji. Pewne kontrowersje może wzbudzić opis obawy jaka wtedy istniała. Postawiliśmy wtedy tamę aby PTG nie przerodziło się w projekt komercyjny. Zależało nam, aby wszystkie zasoby wytworzone z inicjatywy Towarzystwa zawsze były dostępne nieodpłatnie dla każdego.
Uszanowanie dla wszystkich
Wiktor
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Wiktorze, poprawiłeś mi humor, bo już zaczęłam się zastanawiać, czy dobrze pamiętam zdarzenia z tamtego okresu. Szukałam wiadomości mailowych od Staszka Pieniążka, w których prosił o opinie na temat powołania PTG, w tym właśnie jako przedsięwzięcia komercyjnego. Niestety przesłanych projektów nie zachowałam a szkoda, bo byłaby ciekawostka.

Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Post autor: Adamus_P »

Podziękowania dla Grażyny, nie miałam pojęcia o tym wyróżnieniu ;)

Wiktorze, tak, zdecydowanie warto nakreślić okoliczności jakie doprowadziły do tego, że PTG aktualnie ma taki a nie inny profil działalności oraz co wpłynęło na ewolucję pierwotnych założeń programowych stowarzyszenia.

Więc o ile Ci czas pozwoli, to ja na pewno będę bardzo wdzięczna za wszelkie tego typu informacje.
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

No wiesz Wiktorze, pogotowie jak żona - no to zazdroszczę :)

Też grzebałem w swoich mailowskich archiwach, ale u mnie niente. Bo któż wiedział, że po niecałych 20 latach trzeba będzie zbierać materiały do opisania powstania PTG. A więc do jutra - od ciebie.

Natomiast jeśli chodzi o niezwykłe pamiątki przesłane przez Grażynę Feltynowską i fotografie z momentu wręczania Medalu i Dyplomu Wigilia 2018 dla PTG od PGSA w USA, to warto zwrócić uwagę na życiowe detale - ja w przygotowaniach do ich publikacji zauważyłem, że na trzech ostatnich fotografiach - też w odbiciu pięknego kryształowego pałacowego lustra fotografuje nie kto inny, ale sama Kornelia Major (Świętogen) - łatwo do nich dotrzeć, są w albumie fotografii wpisu jako ostatnie:
https://narodowa.pl/exhibits/historia-s ... -w-polsce/

Warto też by było opisać wszystkie osoby na sali pokazane na fotografii ostatniej, biorące udział w tej pięknej uroczystości - ale to już temat osobny (może ktoś je rozpoznaje - dwa kliknięcia na fotografię dają powiększenie znaczne) i może podać ,,ku pamięci"?

Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Wrzucam następną perełkę do dziejów PTG - ze strony GenPolu (strona obecnie nie istnieje, ale gdzieś tam w przepastnych zasobach netu jest), oto wpis na forum GenPol z... 2004 roku (a więc na 2 lata przed powstaniem PTG) - to była grupa inicjatywna, początkowo PTG - miało się nazywać Polskie Towarzystwo Genealogów - też pięknie :)

---------------------------------------------------------------------------------------

Polskie Towarzystwo Genealogów - Komunikat nr.001
Wysłany przez: admin włączone Piątek, 24 Wrzesień, 2004 - 11:08 CET

Inne tematy: Informuję wszystkich zainteresowanych, że dn. 22.IX br. zawiązała się Grupa Inicjatywna przyszłego Polskiego Towarzystwa Genealogicznego.

W skład tej Grupy weszli:

Jacek Cieczkiewicz, Warszawa;
Marek J.Minakowski, Kraków;
Tomasz Nitsch, Warszawa;
Adam Nojszewski, Warszawa;
Anna Sekulska, Warszawa;
Stanisław Pieniążek, Gdynia;
członek korespondent, Małgorzata Nowaczyk.

Zakładamy, że ma to być organizacja skupiająca wszystkich chętnych genealogów. Będzie mógł do niej należeć: amator lub zawodowiec, niezależnie od wykształcenia i pochodzenia, mieszkający w kraju i za granicą.

Rozpoczęliśmy już działania nad opracowaniem projektu Statutu i zaciągamy informację na temat rejestracji. Konsultujemy z prawnikami aspekty prawne rejestracji i zakresu działania Towarzystwa. Wszystkie wypowiedzi na listach dyskusyjnych drobiazgowo czytamy i bierzemy pod uwagę. Zdecydowaliśmy jednak , że samej Grupy Inicjatywnej nie będziemy w tej chwili rozszerzać by nie wciągnąć się tylko w dyskusję. Mamy nadzieję , że w przeciągu dwóch-trzech tygodni uporamy się ze Statutem (wymaga to konsultacji prawnych) i 'puścimy' go do wszystkich członków założycieli pod krótką dyskusję. Po rozważeniu i uwzględnieniu ewentualnych poprawek powinniśmy gdzieś po upływie miesiąca rozpocząć tryb rejestracji Towarzystwa.

Prosimy zatem o trochę spokoju i rozwagi na listach dyskusyjnych. Chcemy wypracować charakter Towarzystwa jak najbardziej zbliżony do oczekiwań wszystkich zainteresowanych.

Wszelkie uwagi i korespondencję w sprawie Towarzystwa a także zgłoszenia uczestniczenia w grupie Członków Założycieli z podaniem miejsca zamieszkania ( może zaistnieć konieczność przyjazdu do Warszawy, któregoś dnia w październiku br.) proszę kierować na mój adres piesta@hot.pl lub bruno@hot.pl .

Z upoważnienia Grupy Inicjatywnej Polskiego Towarzystwa Genealogicznego
Stanisław Pieniążek

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Szukam dalej z wpisów na forum GenPol, być może Grupa Inicjatywna/Członków Założycieli PTG została potem poszerzona o inne osoby, a może ktoś pamięta?

Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie,

No tak, oberwało mi się od niektórych przyjaciół na forum (ale w formie serdecznej), że sam proszę innych o podawanie źródeł opisywania historii PTG (archiwalne dokumenty, fotografie, posty, itp.), a sam nie podałem źródła postu na forum GENPOL opisujący Grupę Inicjatywną PTG (wrzesień 2004 roku), przepraszam, oto ono:

https://web.archive.org/web/20041110235 ... le109.html

A więc adres do odzyskiwania dawnych i nieaktywnych stron (są też inne) to:

https://web.archive.org/

(wpisujemy w polu przeglądarki www.genpol.pl i otrzymujemy swoisty kalendarz (tu zapisy od 2004 roku) - klikamy na wybrany rok, potem na wybraną datę i następnie na podaną godzinę - ukazuje się post ze strony GENPOL) - i tu mam ogromną prośbę do innych, jest tak wiele mądrych i uważnych oczu na forum, czy możecie pomóc i przejrzeć inne posty w poszukiwaniu dyskusji o powstawaniu PTG?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

c.d. z Historii Powstania PTG

Tu dokopałem się do wpisu Tomka Nitscha na archiwalnej w necie stronie GENPOL z lutego 2005 r. o rezygnacji z prowadzenia Grupy Inicjatywnej PTG (z różnych powodów, rodzinnych też), mowa jest o Komunikacie 6 - ciekawe, czy będzie można dotrzeć do Komunikatów 2-5 - dyskusja o kształcie PTG musiała być burzliwa - a więc walczmy o historię!

----------------------------------------------------------------------

Komunikat 006, Tomasz Nitsch
.: Data publikacji 26-Lut-2005 :: Odsłon: 141 :: Recenzja :: Drukuj aktualną stronę :: Drukuj wszystko:.

Witajcie,

Od dłuższego czasu aktywność członków PTG skrajnie zmalała, wręcz zanikła. Stąd nie mam zbytnio o czym pisać. Dzisiaj mogę donieść raptem o jednej nowości: wspomnianym w poprzednim komunikacie zestawie informacji przygotowanych przez Marcina Prengowskiego.

Cmentarze wojenne powiatu sochaczewskiego

Publikuję pierwszą, próbną część inwentaryzacji cmentarzy wojennych i tablic pamiątkowych z terenu powiatu sochaczewskiego. Załączona lista zawiera dane z nagrobków gminy Młodzieszyn, powiatu sochaczewskiego. Składa się z 490 nazwisk poległych żołnierzy we wrześniu 1939 w Bitwie nad Bzurą. Lista zawiera następujące kolumny: Lp., Nazwisko, Imiona, Stopień i jednostkę wojskową, datę śmierci oraz lokalizację, gdzie dane nazwisko występuje.
Marcin Prengowski zamierza podobnie zinwentaryzować inne miejsca z terenu powiatu sochaczewskiego.

Wszystko to znajdziecie tutaj: Cmentarze wojenne powiatu sochaczewskiego.

Zmiana organizacyjna

W ostatnim czasie zaszło trochę zmian w moim życiu (m.in. moja żona wraca do pracy po urlopie macierzyńskim). Zmiany te oznaczają, że muszę cokolwiek ograniczyć swoją działalność genealogiczną.

Z drugiej strony wychodzi różnica zdań pomiędzy członkami Grupy Inicjatywnej (o której pisałem w komunikacie nr 2). W ostatniej dyskusji większość osób opowiedziała się za odejściem od promowanego przeze mnie rozwiązania organizacji zorientowanej projektowo. Czyli wracamy do początkowych dywagacji na temat kształtu organizacji. Choć nie ma ciągle jasności jak miałoby to działać inaczej to jednak już widać, że będzie to zasadniczo inny model od tego który promowałem i z którym mogę się identyfikować.

Z tych powodów rezygnuję z funkcji lidera. Jak na razie nie widać następcy, ale mam nadzieję, że z czasem znajdzie się ktoś chętny na poświęcanie swojego wolnego czasu na tą działalność. Ze swojej strony deklaruję pomoc dla następcy poprzez przekazanie wszystkich dokumentów.

Osobiście (w obszarze genealogii) mam zamiar pozostać przy swoich wcześniejszych działaniach: skupić się na rozwijaniu funkcjonalności genpol.com i projektach lokalnych związanych z okolicami Bielska-Białej. Jednocześnie chciałbym zapewnić wszystkie osoby pragnące kontynuować projekty zgłoszone w ramach PTG, że w żadnym przypadku nie zostaną na lodzie. Jeżeli PTG nie podejmie tych inicjatyw, to witryna GenPol.com będzie zawsze otwarta na publikację efektów ich działań.

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz Nitsch

----------------------------------------------------------------------------

Źródło:

https://web.archive.org/web/20050311081 ... rt116.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”