Raczkowski, Ulij, Paszkowski | Kutkorz, Maruszka, Bezbrudy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

RafalR

Raczkowski, Ulij, Paszkowski | Kutkorz, Maruszka, Bezbrudy

Post autor: RafalR »

Dobry wieczór,

Jestem w trakcie (jak zapewne większość :wink: ) sporządzania drzewa genealogicznego.
Poszukuję informacji na temat tych nazwisk z wskazanych okolic. Są to okolice z aktów zabużańskich, ale uważam, że sporo i tak udało mi się z nich osiągnąć.

Poszukuję informacji na temat wskazanych osób:
1. Eliasz Raczkowski, ur. 16.01.1901 w Marusze (par. Kutkorz) - mam informację o miejscu, dacie ślubu (metryki z geneteki + prywatne dokumenty). Niestety wiem niewiele na temat jego matki - Katarzyny Raczkowskiej. Jedyną informacją jaką wiem, że miał brata - Jana Ulij, z innym ojcem niż mojego przodka. W metryce ślubu Jana Ulija pada również nazwisko (bez imienia) Prokop. Poszukuję informacji, które umożliwią mi pójście naprzód z przodkami - w linii prostej niestety doszedłem już do granicy.

2. Alojzy Paszkowski (tam jest odnotowany również jako Mojżesz Paszkoski) - ur. 08.09.1856 zm. 30.05.1941 w Bezbrudach. Teść Eliasza Raczkowskiego - ojciec Stefanii. Posiadam jego metrykę ślubu z m. Zborów oraz metrykę śmierci z Kutkorza. Z metryk wynika, że w chwili śmierci był wdowcem. Poszukuję informacji na temat jego pochodzenia, z tego co udalo mi się przeczytać z tych metryk to był servus et forense. Odnalazłem metrykę najprawdpodobniej jego siostry - Heleny Paszkowskiej z m. Horpiń par. Żelechów Wielki. Niestety nie mam dalszych informacji na jego temat - tj. miejsca urodzenia (wnoszę, że zapewne też Horpiń) ani dalszych informacji (jego rodzice to był Jan oraz Zuzanna zd. Jasińska).

3. Jan Ulij - tutaj jest prostsza sprawa, bo z tą gałęzią mam kontakt. Zastanawia mnie jednak pochodzenie tej rodziny (Kutkorz - miejse ślubu). Nazwisko Ulij sugeruje kierunek ukraiński, jednakże próbuję wytypować ew. ojca czyli partnera/męża Katarzyny Raczkowskiej, co nie przynosi żadnych efektów.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje mogące mnie nakierować na dalsze kroki.

Pozdrawiam
Rafał Raczkowski
Ostatnio zmieniony wt 25 lis 2025, 02:14 przez RafalR, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafał
Poszukuję nazwisk: Raczkowski, Paszkowski, Otto, Makselan(on), Tyrpuła, Bujas
Rejon poszukiwań: Ukraina (Kutkorz (Bezbrudy, Maruszka), Lwów, Stupnica Polska, Potylicz, Baby), Małopolska (Trzemeśnia (Łęki(Bulina)), Myślenice, Kraków)
Austria (Linz)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Raczkowski, Ulij, Paszkowski | Kutkorz, Maruszka, Bezbrudy

Post autor: Krystyna.waw »

Kutkorz w AGAD sprawdzałaś/łeś?
https://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml

Na forum prędzej znajdziesz pomoc pytając o każde nazwisko lub parafię oddzielnie.
Łamiesz regulamin, który wymaga podpisania każdego postu.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
RafalR

Re: Raczkowski, Ulij, Paszkowski | Kutkorz, Maruszka, Bezbrudy

Post autor: RafalR »

Dziękuję za zwrócenie uwagi na kwestie regulaminowe - jestem świeżaczkiem :) już poprawione.

Co do kwestii agad-u to też przeszukiwałem wszystko, praktycznie większość znajduje się już w genetece. Ale udało mi się pociągnąć za język i zmotywować mojego tatę do przeszukiwania otmętów pamięci, co może spowodować przejście muru okalającego Katarzynę Raczkowską, najprawdopodobniej ona pozostała na ob. Ukrainie po wojnie z swoim drugim mężem. Ale może wkońcu uda się poznać imiona jej rodziców, i tym samym uzyskać jakiś punkt zaczepienia do dalszej kwerendy.

Rafał Raczkowski
Rafał
Poszukuję nazwisk: Raczkowski, Paszkowski, Otto, Makselan(on), Tyrpuła, Bujas
Rejon poszukiwań: Ukraina (Kutkorz (Bezbrudy, Maruszka), Lwów, Stupnica Polska, Potylicz, Baby), Małopolska (Trzemeśnia (Łęki(Bulina)), Myślenice, Kraków)
Austria (Linz)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”