Obóz przejściowy Pruszków Janina Klafaczyńska z d. Hasińska

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

robsta

Sympatyk

Obóz przejściowy Pruszków Janina Klafaczyńska z d. Hasińska

Post autor: robsta »

Moja Ciocia Janina Klafaczyńska, z d. Hasińska, urodzona 13.07.1913 w Budzyniu, uczestniczyła w Powstaniu Warszawskim (jest na stronie Muzeum Powstania Warszawskiego).
Na koniec powstania osadzona w obozie w Pruszkowie (informacja na podstawie przekazu ustnego). Została przetransportowana (według www.straty.pl) i dnia 18.12.1944 została osadzona w obozie w Sandbostel (według www.straty.pl) i figuruje na stanie obozu Stalag X B pod numerem 224425 i była w IV kompanii 15.12.1944 (według www.straty.pl).
Gdzie można byłoby odnaleźć czy Ciocia była w obozie przejściowym w Pruszkowie?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam serdecznie

Robert Stachowiak
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Re: Obóz przejściowy Pruszków Janina Klafaczyńska z d. Hasińska

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Maria Zima-Marjańska w opracowaniu - Ekspertyza w sprawie obozu przejściowego w Pruszkowie... pisze, że dokumentacja zachowała się w niewielkim stopniu, są to częściowo zachowane listy wywozu do obozów i fragmentaryczne listy osób zwolnionych z obozu.
Czy sprawdzałeś listy transportu - przyjęcia do obozu, w którym była ciocia ? W sytuacjach, z którymi miałam do czynienia listy zawierały datę przewiezienia i skąd wyruszył transport. Archiwum Bad Arolsen na swojej stronie publikuje ponad 40 milionów dokumentów i liczba ta rośnie, warto sprawdzić informacje tam zawarte, szczegółowość niektórych zaskoczyła mnie.
Ja swojej babci i taty nie znalazłam ale oni zostali wywiezieni w świętokrzyskie.

Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

robsta

Sympatyk

Post autor: robsta »

Bardzo dziękuję za dużo materiału. Pod jego wpływem i dodatkowej lektury oraz szukając na listach Pruszkowa doszedłem do wniosku, że Ciocia musiała być nie w Pruszkowie a w Ożarowie. Na stronie https://wmom.pl/uklad-o-zaprzestaniu-dz ... hN0_yKMtAw jest napisane: "6 października 1944 r. odszedł z Ożarowa pierwszy transport jeńców z Powstania, by po 48 godzinach dotrzeć do Łambinowic (Stalag 344 Lamsdorf). W sumie do Łambinowic trafiło ok. 6 tysięcy żołnierzy. W obozie tym jeńcy przebywali do 18 października tegoż roku, po czym rozesłano ich do różnych obozów jenieckich, między inymi do Wolde,bergu, Gross-Born, Murnau, Muhlberg, Sandbostel, a także do Bergen Belsen; kobiety do Oberlangen Of VIc".
Podkreśliłem dwa obozy w których była Ciocia. Dodatkowo w Pruszkowie byli przede wszystkim cywile a Ciocia była plutonową AK podczas Powstania i mając możliwość być traktowana jako cywil, wszędzie przyznawała się, że jest żołnierką.
Dziękuję Aneto za link do dyskusji na forum. Minęło troszkę lat od niej i większość linków już nie działa (szkoda), ale to wynik zmian na różnych stronach.
A pro po Archiwum Bad Arolsen Cioci tam nie ma. Jak pisałem do nich w różnych sprawach ciągle odsyłają gdzie indziej, tłumacząc, że oni nie są od tego.
Szukam więc dalej w obozie w Ożarowie, nie wykluczając do końca Pruszkowa, bo zawsze mogą być wyjątki.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i proszę o ewentualne dalsze uwagi.
Pozdrawiam serdecznie

Robert Stachowiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”