Mam bardzo dobrą wiadomość Antoni Burzyński zaczął skanować dopływy z AP Włocławek. Na genealogiawarchiwach.pl skany są na ogół do 1910 r. Je zamierzamy pozyskać z AP i sukcesywnie dodawać do Skanoteki. A Antoni zrobi to czego w tym serwisie nie ma.
Na pierwszy ogień poszły parafie:
Choceń
Chodecz
Kłóbka
Lubień Kujawski
Michał_Zieliński pisze: pt 21 lis 2025, 23:46Na genealogiawarchiwach.pl skany są na ogół do 1910 r. Je zamierzamy pozyskać z AP i sukcesywnie dodawać do Skanoteki.
Skoro jakieś tajemnicze formalne przeszkody uniemożliwiają umieszczenie przedmiotowego materiału na SzwA, co byłoby naturalnym rozwiązaniem w ramach AP, to są szanse na wydanie tego całkiem na zewnątrz? Ciekawe.
Ale oczywiście kibicuję temu pomysłowi, bo to i tak dużo lepiej niż to co jest.
Witam
Panie Łukaszu, rządne przeszkody formalne nie stoją na przeszkodzie, aby skany znalazły się w SwA, jedynymi przeszkodami jest brak finansowania i braki kadrowe w archiwach. Sam robiłem zdjęcia i skany dopływów z Archiwum w Pułtusku, z rozmów z pracownikami, wiem że są duże braki kadrowe, takie że nie ma komu uzupełniać SwA o nowe pozycje, nie mówiąc o robieniu skanów. Dlatego każda osoba i inicjatywa, która prowadzi do wykonania skanów nowych pozycji i ich upublicznienia jest godna pochwały.
Pozdrawiam
Grzegorz
SobczakGrzegorz pisze: sob 22 lis 2025, 19:35
Witam
Panie Łukaszu, rządne przeszkody formalne nie stoją na przeszkodzie, aby skany znalazły się w SwA, jedynymi przeszkodami jest brak finansowania i braki kadrowe w archiwach. Sam robiłem zdjęcia i skany dopływów z Archiwum w Pułtusku, z rozmów z pracownikami, wiem że są duże braki kadrowe, takie że nie ma komu uzupełniać SwA o nowe pozycje, nie mówiąc o robieniu skanów. Dlatego każda osoba i inicjatywa, która prowadzi do wykonania skanów nowych pozycji i ich upublicznienia jest godna pochwały.
Pozdrawiam
Grzegorz
Wydaje mi się, że jednak konkretnie w przypadku archiwów kujawsko-pomorskich jeszcze jakieś dodatkowe kwestie są w grze. To co powyżej jest oczywiście prawdą co do całości uniwersum AP.
Na dłuższą metę nie powinno tak to działać. Archiwa Państwowe są opłacane z naszych podatków, więc każda inicjatywa prywatna dot. skanowania to jest de facto ponowną opłatą za coś co "nam się należy"...
Jeśli chodzi o serwis Genealogia w Archiwach, to on ogólnie już technicznie dogorywa, niektórych skanów nie da się w ogóle otworzyć i pozostaje indeksacja ze skorowidzów
Michał_Zieliński pisze: pt 21 lis 2025, 23:46
Mam bardzo dobrą wiadomość Antoni Burzyński zaczął skanować dopływy z AP Włocławek. Na genealogiawarchiwach.pl skany są na ogół do 1910 r. Je zamierzamy pozyskać z AP i sukcesywnie dodawać do Skanoteki. A Antoni zrobi to czego w tym serwisie nie ma.
Choceń
Chodecz
Kłóbka
Lubień Kujawski
Choceń
Chodecz
Kłóbka
Lubień Kujawski
Choceń
Chodecz
Kłóbka
Lubień Kujawski
To że Ty widzisz to nie znaczy że ja mogę oglądać
Jeśli możesz przesłać mnie link do ślubu Wojciecha Polanowskiego z Ewą ojca Macieja, bo przypuszczam że chyba miał kilka żon, co widzę w Genetyce.
Ślub z Jadwigą, a dzieci z Ewą- matką Macieja i z Agnieszką
Pozdrawiam
Wygląda na to, że wrzucili Choceń z jakimś problemem w oznaczeniach, są akta aż do roku 1917. Tu jest link który prowadzi do listy uporządkowanej od najmłodszych do najstarszych. Szukanie czegoś na tym portalu to orka na ugorze, ale jaki mamy inny wybór?
Jacek_Mruk pisze: wt 25 lis 2025, 08:46
To że Ty widzisz to nie znaczy że ja mogę oglądać
Jeśli możesz przesłać mnie link do ślubu Wojciecha Polanowskiego z Ewą ojca Macieja, bo przypuszczam że chyba miał kilka żon, co widzę w Genetyce.
Ślub z Jadwigą, a dzieci z Ewą- matką Macieja i z Agnieszką
Pozdrawiam