Brzozy (Brzóza ) :Jaka to parafia?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Brzozy (Brzóza ) :Jaka to parafia?
Spotkałem się z zapisem w akcie małżeńskim ”urodzony we Wsi Brzozy województwo Sandomierskie „rok około 1803 jaka to może być parafia i gdzie szukać teraz akt? Proszę o pomoc pozdrawiam. Wiktor
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Wieś Brzozy :Jaka to parafia?
Cześć Wiktor,
Bardzo trudne pytanie, ponieważ to chyba nie Brzozy - tych jest kilka, większość w Poznańskiem, żadna w dawnym woj. Sandomierskim, ponadto jest wiele miejscowości Brzoza/Brzozowygaj/Bzozogaj/Brzozowa/Brzozów/itd. Moim zdaniem prawidłowa nazwa i miejsce to Brzoza: wieś nieistniejąca, leżąca w XVIII w. na wschód od Pniowa, dawne nazwy to - Brzoza (not. 1786, 1880), Brzóza (1899) - źródło: Rymut, a nawet Brzuża - źródło: SGKP (1880-1901).
Jeśli chcesz odwiedzić to miejsce: na północny-wschód od Sandomierza, w urokliwym łączeniu Wisły i Sanu, na prawym brzegu jest ten stary Pniów i od niego na wschód pod lasem pewnie istniała Twoja Brzoza. Ta osada/miejscowość Pniów notowana od 1369 r., parafia miejscowa od 1675 roku. Stan ksiąg w parafii poszukaj u nas na stronie w KZM (Katalog Zasobów Metrykalnych), stan w archiwach poszukaj z "Pradziad".
Jak nie trafiłem - to nie zabij, poszukamy dalej, my genealodzy amatorzy nigdy się nie poddajemy
Bardzo trudne pytanie, ponieważ to chyba nie Brzozy - tych jest kilka, większość w Poznańskiem, żadna w dawnym woj. Sandomierskim, ponadto jest wiele miejscowości Brzoza/Brzozowygaj/Bzozogaj/Brzozowa/Brzozów/itd. Moim zdaniem prawidłowa nazwa i miejsce to Brzoza: wieś nieistniejąca, leżąca w XVIII w. na wschód od Pniowa, dawne nazwy to - Brzoza (not. 1786, 1880), Brzóza (1899) - źródło: Rymut, a nawet Brzuża - źródło: SGKP (1880-1901).
Jeśli chcesz odwiedzić to miejsce: na północny-wschód od Sandomierza, w urokliwym łączeniu Wisły i Sanu, na prawym brzegu jest ten stary Pniów i od niego na wschód pod lasem pewnie istniała Twoja Brzoza. Ta osada/miejscowość Pniów notowana od 1369 r., parafia miejscowa od 1675 roku. Stan ksiąg w parafii poszukaj u nas na stronie w KZM (Katalog Zasobów Metrykalnych), stan w archiwach poszukaj z "Pradziad".
Jak nie trafiłem - to nie zabij, poszukamy dalej, my genealodzy amatorzy nigdy się nie poddajemy
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Witam ,dziękuje za podpowiedź ,każda wiadomość jest mile widziana ,poszukam w tym kierunku ,ale jeżeli to jest miejscowość Pniów to księgi są od roku 1828 ,a mię interesują lata 1800-1804 ,znalazłem tez miejscowość Brzóza woj. Mazowieckie (dawniej Radomskie),trudno teraz powiedzieć która Wieś jest dobra ,jeszcze raz dziękuje ,pozdrawiam Wiktor
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Problem w odpowiedzi na pytanie czy ksiądz registrator wpisał prawidłowo podaną nazwę miejscową (Brzozy), czy się pomylił (co się zdarzało) i szybko wpisał Brzozy na miejsce Brzoza, Brzóza, itd. Tak, jest Brzóza w Mazowieckiem, ale jest też wiele innych odmian nazwy miejscowej podanej przez Ciebie "Brzozy". Jeśli ksiegi Pniów są od 1828 musisz poszukać w pobliskich parafiach np. Radomyśl nad Sanem, itd, czy w lokalnych archiwach. A więc dalej otwarty problem która to miescowość/parafia "Brzozy":
Ja mam jeszcze jedną metodę poszukiwań, to taka ostatnia deska ratunku: Lokalizacja miejsca poprzez lokalizację nazwisk. Podaj mi nazwisko/max. innych nazwisk z Twojego "Brzozy" - jeśli to będzie nazwisko dość nietypowe (a jest ich większość w spisach w Polsce) to ja postaram się zanalizować które nazwisko jest bardziej typowe dla danej miejscowości/lokalnego obszaru i zbadam czy to np. może to być Brzóza/Mazowieckie czy Brzoza/Podkarpackie . Wreszcie, podanie nazwisk/nazwiska może doprowadzić do skojarzeń lokalizacji i pomocy przez innych naszych przyjaciół z forum.
Czekam na nazwisko/nazwiska, pozdrawiam serdecznie.
Ja mam jeszcze jedną metodę poszukiwań, to taka ostatnia deska ratunku: Lokalizacja miejsca poprzez lokalizację nazwisk. Podaj mi nazwisko/max. innych nazwisk z Twojego "Brzozy" - jeśli to będzie nazwisko dość nietypowe (a jest ich większość w spisach w Polsce) to ja postaram się zanalizować które nazwisko jest bardziej typowe dla danej miejscowości/lokalnego obszaru i zbadam czy to np. może to być Brzóza/Mazowieckie czy Brzoza/Podkarpackie . Wreszcie, podanie nazwisk/nazwiska może doprowadzić do skojarzeń lokalizacji i pomocy przez innych naszych przyjaciół z forum.
Czekam na nazwisko/nazwiska, pozdrawiam serdecznie.
Witam ,trudno powiedzieć jak pisał ktoś ,często zdążają się błędy myląc nazwiska czy miejscowości ,co prawda pisze ksiądz ,że na podstawie okazałej metryki .Jest to ślub w Warszawie św.Jana Tomasza Konderskiego syna Józefa i Maryanny z Sikorów ,z Maryanną Karpińską. Nazwisko Konderski występuje obecnie w Radomiu chyba 4 osoby,ale nie mam z nimi kontaktu , Sikora jest dość popularne ,moje korzenie pochodzą z Dobrzynia nad Wisła ,ale trop się kończy na Tomaszu i Janie w połowie XVIII w ,ponieważ w 1765 spaliła się fara i szukam jakiegoś powiązania ,będzie trudno coś dalej znaleść?Spotkałem się też z taką chistorią że ,po małżeństwie w 1816 w Latowiczu Kądrat Grzegorz z Monika Jarmul ,ur.w 1788r. w Woli Koryckiej parafia Korytnica zmienia nazwisko na Konderski i też nie wiadomo dlaczego? Dziękuje za pomoc pozdrawiam , Wiktor
Ja bym optował za wsią Brzózą w gminie Głowaczów. Przede wszystkim dlatego, że leży w granicach dawnego woj. sandomierskiego (pocz. XIX w.) , a Pniów –nie. Poza tym w wykazie parafii diecezji sandomierskiej, jaki zawiera Bulla papieża Piusa VII z 1818 r., miejscowość ta nosi nazwę Brzoza.
Akta metrykalne z tej miejscowości znajdują się w AP w Radomiu.
rzymskokatolickie U Z M: 1826 -1894
stanu cywilnego U Z M: 1810 – 1825
pozdrawiam
Piotr Boczarski
Akta metrykalne z tej miejscowości znajdują się w AP w Radomiu.
rzymskokatolickie U Z M: 1826 -1894
stanu cywilnego U Z M: 1810 – 1825
pozdrawiam
Piotr Boczarski
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Piotrze, dzięki za Twoją pomoc! Rzeczywiście Pniów był po drugiej stronie Wisły. Zmylił mnie kochany Prof. Rymut, który użył dla etymologii nazwy miejscowej tej Brzozy - "w Sandomierskim" - mea culpa!
Ale sprawdźmy te 2 miejsca z moją "Lokalizacją miejsca przez lokalizację nazwisk":
1. Brzóza gm. Głowaczów woj. mazowieckie
2. Brzoza gm. Pniów woj. podkarpackie
Zacznijmu od bardzo ciekawego nazwiska rodowego Wiktora: KONDERSKI - etymologia podaje: Konder, Kunder, Konderski, Kondra, Kondrat, Kondrak, Kunder, Kunders, Kundro, itd. - ta linia nazwisk pochodzi od niemieckiej nazwy osoboweo Konder - Kunder - te od niemieckiego Gunter - Guenther (a więc od pierwszego przodka na terenie polski - osadnika z Niemiec?).
Drugie nazwisko rodowa Wiktora - to Sikora - tak, jest popularne.
Lokalizacja nazwisk:
1. Brzóza woj. Maz. - nie ma Konder..., ale żyją tam jeszcze rodziny SIKORA! (Elżbieta Sikora, Grażyna Sikora i ich rodziny Sikora).
+ gmina - miejscowość Głowaczów - brak Konder... i Sikora.
+ najbliższe lokalne duże miasto (zgodnie z teorią, że nazwiska emigrowały w XX w. do miast najbliższych): Radom - jest Konder (Maria Konder) i Konderska! (Grażyna Konderska) oraz kilkadziesiąt Sikora!
2. Brzoza woj. Podkarp. - nie ma Konder.../ Sikora
+ gmina - miejscowość Pniów - nie ma Konder..../Sikora
+ najbliższe lokalne miasto (teoria jw): Sandomierz - nie ma Konder..., Sikora - kilka.
Wniosek:
Zdecydowanie "wygrywa" myśl pierwsza:
Rodzinna miejscowość Wiktora to prawdopodobnie BRZÓZY mazowieckie - parafia BRZÓZY, tu jest dla Wiktora wpis w SGPK (1880-1902) dla jego Historii Rodziny KONDERSKI / SIKORA:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/422
Oczywiście BRZÓZA par. BRZÓZA mazowieckie, pardon!
Życzę Panom udanej wiosny i lata 2011 we własnych poszukiwaniach
Ale sprawdźmy te 2 miejsca z moją "Lokalizacją miejsca przez lokalizację nazwisk":
1. Brzóza gm. Głowaczów woj. mazowieckie
2. Brzoza gm. Pniów woj. podkarpackie
Zacznijmu od bardzo ciekawego nazwiska rodowego Wiktora: KONDERSKI - etymologia podaje: Konder, Kunder, Konderski, Kondra, Kondrat, Kondrak, Kunder, Kunders, Kundro, itd. - ta linia nazwisk pochodzi od niemieckiej nazwy osoboweo Konder - Kunder - te od niemieckiego Gunter - Guenther (a więc od pierwszego przodka na terenie polski - osadnika z Niemiec?).
Drugie nazwisko rodowa Wiktora - to Sikora - tak, jest popularne.
Lokalizacja nazwisk:
1. Brzóza woj. Maz. - nie ma Konder..., ale żyją tam jeszcze rodziny SIKORA! (Elżbieta Sikora, Grażyna Sikora i ich rodziny Sikora).
+ gmina - miejscowość Głowaczów - brak Konder... i Sikora.
+ najbliższe lokalne duże miasto (zgodnie z teorią, że nazwiska emigrowały w XX w. do miast najbliższych): Radom - jest Konder (Maria Konder) i Konderska! (Grażyna Konderska) oraz kilkadziesiąt Sikora!
2. Brzoza woj. Podkarp. - nie ma Konder.../ Sikora
+ gmina - miejscowość Pniów - nie ma Konder..../Sikora
+ najbliższe lokalne miasto (teoria jw): Sandomierz - nie ma Konder..., Sikora - kilka.
Wniosek:
Zdecydowanie "wygrywa" myśl pierwsza:
Rodzinna miejscowość Wiktora to prawdopodobnie BRZÓZY mazowieckie - parafia BRZÓZY, tu jest dla Wiktora wpis w SGPK (1880-1902) dla jego Historii Rodziny KONDERSKI / SIKORA:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/422
Oczywiście BRZÓZA par. BRZÓZA mazowieckie, pardon!
Życzę Panom udanej wiosny i lata 2011 we własnych poszukiwaniach
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
motto:
PolTG23
+
motto:
-
Marjańska_Ewa

Zapis miejsca urodzenia pana młodego może się odnosić do sytuacji aktualnej (tzn. momentu ślubu), a nie do tej z roku 1803. Poza tym wydaje mi się, iż po zaborach Austriacy, którzy administrowali tym obszarem wprowadzili własny podział administracyjny – cyrkuły. Zmiana następuje w 1807 r. po utworzeniu Księstwa Warszawskiego, a w 1816 r. powstaje woj. sandomierskie, którego wschodnia granica opierała się na Wiśle – powiat garwoliński wszedł w obręb woj. podlaskiego, jeśli się nie mylę.
Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć mapy przedstawiającej jak w latach 1795 -1807 dokładnie wyglądał podział administracyjny ziem polskich. CzyTy Marylko dysponujesz taką mapą?
Gwoli uzupełnienia mojej poprzedniej wypowiedzi: W 1803 r. dokonano reformy administracyjnej ziem tzw. Nowej Galicji, czyli terenów zabranych przez Austrię w wyniku trzeciego rozbioru Polski. W rezultacie 12 poprzednio utworzonych cyrkułów zredukowano do 6 - ciu.
I jeszcze pytanie do Wiktora:
Czy data 1803, to data ślubu, czy rok urodzenia pana młodego? Z twojego postu nie wynika to jednoznacznie.
Pozdrawiam
Piotr
PS - A swoją drogą nasuwa się także pytanie, które kieruję do wszystkich forumowiczów (może warte jest ono nawet przedyskutowania w osobnym wątku):
Czy częste zmiany administracyjne, jakich dokonywano na ziemiach centralnej Polski w burzliwym okresie 1795 – 1816, znajdują jakieś odzwierciedlenie w ówczesnych zapisach metrykalnych?
Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć mapy przedstawiającej jak w latach 1795 -1807 dokładnie wyglądał podział administracyjny ziem polskich. CzyTy Marylko dysponujesz taką mapą?
Gwoli uzupełnienia mojej poprzedniej wypowiedzi: W 1803 r. dokonano reformy administracyjnej ziem tzw. Nowej Galicji, czyli terenów zabranych przez Austrię w wyniku trzeciego rozbioru Polski. W rezultacie 12 poprzednio utworzonych cyrkułów zredukowano do 6 - ciu.
I jeszcze pytanie do Wiktora:
Czy data 1803, to data ślubu, czy rok urodzenia pana młodego? Z twojego postu nie wynika to jednoznacznie.
Pozdrawiam
Piotr
PS - A swoją drogą nasuwa się także pytanie, które kieruję do wszystkich forumowiczów (może warte jest ono nawet przedyskutowania w osobnym wątku):
Czy częste zmiany administracyjne, jakich dokonywano na ziemiach centralnej Polski w burzliwym okresie 1795 – 1816, znajdują jakieś odzwierciedlenie w ówczesnych zapisach metrykalnych?
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
OK, sprawdziłem propozycję Ewy i Marylki, metoda ta sama = lokalizacja nazwisk - wieś - parafia/gmina - najbliższa lokalne miasto (zakładana lokalna migracja nazwiska w XX w.), metoda dość płytka bo analiza wszystkich lokalnych miejscowośći to ogromna praca choć możliwa:
3. Ewa podała:
Brzoza k/Libiszowa - brak Konder... i Sikora
+ Libiszów - brak Konder... i Sikora
+ miasto Tomaszów Mazowiecki - ok. 20 km na Płn-Zach. - brak Konder... (tylko Kondras) i ok. 20 Sikora (czyli małe gniazdo nazwiska)
4. Marylka podała:
Brzóza k/Miastkowa - brak Konder... i Sikora
+ Miastków - brak Konder... i Sikora
+ Garwolin - ok 12 km na Zach. - brak Konder... i Sikora x 4 (Agnieszka, Barbara, Bożena, Piotr Sikora)
==
Te płytkie dane wskazują jednak na punkt 1., czyli BRZÓZA par. BRZÓZA, gm. Głowaczów, m. Radom, Mazowieckie - czyli symboliczna nagroda uśmiech idzie na dziś do Piotra
Nagrodę może potwierdzić Wiktor po swoich badaniach w tejże parafii BRZÓZA (księgi U-M-Z są od 1794 r. - źródło - cenna baza KZM naszego przyjaciela Staszka Pieniążka z Gdyni).
Ale ponieważ nazwisko KONDERSKI jest bardzo rzadkie dla Wiktora mam potwierdzenie, że w jego Dobrzyniu nad Wisłą nadal żyją:
Czesława Konderska
Irena Konderska
Włodzimierz Konderski
dane: spisy ludności 1990/2002 oraz ks. telef. na CD poszczególnych województw/miejscowości.
=
Mam nadzieję, że to będzie użyteczne dla Wiktora.
Miłej wiosny dla wszystkich!
3. Ewa podała:
Brzoza k/Libiszowa - brak Konder... i Sikora
+ Libiszów - brak Konder... i Sikora
+ miasto Tomaszów Mazowiecki - ok. 20 km na Płn-Zach. - brak Konder... (tylko Kondras) i ok. 20 Sikora (czyli małe gniazdo nazwiska)
4. Marylka podała:
Brzóza k/Miastkowa - brak Konder... i Sikora
+ Miastków - brak Konder... i Sikora
+ Garwolin - ok 12 km na Zach. - brak Konder... i Sikora x 4 (Agnieszka, Barbara, Bożena, Piotr Sikora)
==
Te płytkie dane wskazują jednak na punkt 1., czyli BRZÓZA par. BRZÓZA, gm. Głowaczów, m. Radom, Mazowieckie - czyli symboliczna nagroda uśmiech idzie na dziś do Piotra
Nagrodę może potwierdzić Wiktor po swoich badaniach w tejże parafii BRZÓZA (księgi U-M-Z są od 1794 r. - źródło - cenna baza KZM naszego przyjaciela Staszka Pieniążka z Gdyni).
Ale ponieważ nazwisko KONDERSKI jest bardzo rzadkie dla Wiktora mam potwierdzenie, że w jego Dobrzyniu nad Wisłą nadal żyją:
Czesława Konderska
Irena Konderska
Włodzimierz Konderski
dane: spisy ludności 1990/2002 oraz ks. telef. na CD poszczególnych województw/miejscowości.
=
Mam nadzieję, że to będzie użyteczne dla Wiktora.
Miłej wiosny dla wszystkich!
Witam wszystkich serdecznie , dziękuje za pomoc i naukę jak można szukać ,bardzo dobry sposób polecam wszystkim .Rok 1803 to data przypuszczalna, ślub odbył się w 1830 pan młody miał 27 lat tak że około tego roku trzeba rozpocząć poszukiwania .W Dobrzyniu nad Wisłą tych Konderskich znam osobiście ,bardzo bliska rodzina, wszystko wskazuje na to że to będzie Brzóza gm.Głowaszów ,też nie należy wykluczać innych podpowiedzi ,np. Marylki z Mazowsza,pozdrawiam .Wiktor