Jestem w trakcie (jak zapewne większość
Poszukuję informacji na temat tych nazwisk z wskazanych okolic. Są to okolice z aktów zabużańskich, ale uważam, że sporo i tak udało mi się z nich osiągnąć.
Poszukuję informacji na temat wskazanych osób:
1. Eliasz Raczkowski, ur. 16.01.1901 w Marusze (par. Kutkorz) - mam informację o miejscu, dacie ślubu (metryki z geneteki + prywatne dokumenty). Niestety wiem niewiele na temat jego matki - Katarzyny Raczkowskiej. Jedyną informacją jaką wiem, że miał brata - Jana Ulij, z innym ojcem niż mojego przodka. W metryce ślubu Jana Ulija pada również nazwisko (bez imienia) Prokop. Poszukuję informacji, które umożliwią mi pójście naprzód z przodkami - w linii prostej niestety doszedłem już do granicy.
2. Alojzy Paszkowski (tam jest odnotowany również jako Mojżesz Paszkoski) - ur. 08.09.1856 zm. 30.05.1941 w Bezbrudach. Teść Eliasza Raczkowskiego - ojciec Stefanii. Posiadam jego metrykę ślubu z m. Zborów oraz metrykę śmierci z Kutkorza. Z metryk wynika, że w chwili śmierci był wdowcem. Poszukuję informacji na temat jego pochodzenia, z tego co udalo mi się przeczytać z tych metryk to był servus et forense. Odnalazłem metrykę najprawdpodobniej jego siostry - Heleny Paszkowskiej z m. Horpiń par. Żelechów Wielki. Niestety nie mam dalszych informacji na jego temat - tj. miejsca urodzenia (wnoszę, że zapewne też Horpiń) ani dalszych informacji (jego rodzice to był Jan oraz Zuzanna zd. Jasińska).
3. Jan Ulij - tutaj jest prostsza sprawa, bo z tą gałęzią mam kontakt. Zastanawia mnie jednak pochodzenie tej rodziny (Kutkorz - miejse ślubu). Nazwisko Ulij sugeruje kierunek ukraiński, jednakże próbuję wytypować ew. ojca czyli partnera/męża Katarzyny Raczkowskiej, co nie przynosi żadnych efektów.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje mogące mnie nakierować na dalsze kroki.
Pozdrawiam
Rafał Raczkowski