Żyrardów- woj. mazowieckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- WaldemarChorążewicz

Zyrardów-woj.mazowieckie-gdziesą metryki ?
Witam.
Zgłaszam się z odpowiedzią w konkursie.
W roku 1893 uzyskano zezwolenie na prowadzenie
ksiąg USC przy kościele filialnym(w stosunku do
parafii Wiskitki)w Żyrardowie.
Pozdrawiam.
Waldemar
Zgłaszam się z odpowiedzią w konkursie.
W roku 1893 uzyskano zezwolenie na prowadzenie
ksiąg USC przy kościele filialnym(w stosunku do
parafii Wiskitki)w Żyrardowie.
Pozdrawiam.
Waldemar
Waldek,
Czyli trzeba szukac aktow mieszkancow Zyrardowa z roku 1852-ego w parafii Wiskitki ?
Dzieki ! Wielkie dzieki !
Bozenna
Czyli trzeba szukac aktow mieszkancow Zyrardowa z roku 1852-ego w parafii Wiskitki ?
Dzieki ! Wielkie dzieki !
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

za 10 punktów:)
bo i wyjaśniłeś nieszczęśliwe moje sformułowanie dot. powstania parafii
tak -kościół filialny z prawem prowadzenia ksiąg (jak i np "parafia Św. Michała Archanioła" w Mokotowie w 1896 roku)
od razu uprzedzam:
1852 Wiskitki znajdujące się w zasobie APW O Grodziska Mazowiecki
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=Wiskitki
w przewidywalnym horyzoncie czasowym nie będą w zakresie prac WZI
Kilka powodów:
a. mają mikrofilmy i będą (kiedy? nie wiem) miały kopie cyfrowe zrobione przez NAC
b. zasoby którymi dysponujemy muszą być jak najbardziej efektywnie wykorzystywane, co oznacza "na dziś" fotografowanie tych ksiąg, które inaczej nie byłyby dostępne w postaci cyfrowej przez kilka lat co najmniej a będą zindeksowane
ale zaczynam powoli rozważać "specjalne zamówienia" związane z rzeczywistym wkładem w znaczące powiększenie zasobów:)
bo i wyjaśniłeś nieszczęśliwe moje sformułowanie dot. powstania parafii
tak -kościół filialny z prawem prowadzenia ksiąg (jak i np "parafia Św. Michała Archanioła" w Mokotowie w 1896 roku)
od razu uprzedzam:
1852 Wiskitki znajdujące się w zasobie APW O Grodziska Mazowiecki
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=Wiskitki
w przewidywalnym horyzoncie czasowym nie będą w zakresie prac WZI
Kilka powodów:
a. mają mikrofilmy i będą (kiedy? nie wiem) miały kopie cyfrowe zrobione przez NAC
b. zasoby którymi dysponujemy muszą być jak najbardziej efektywnie wykorzystywane, co oznacza "na dziś" fotografowanie tych ksiąg, które inaczej nie byłyby dostępne w postaci cyfrowej przez kilka lat co najmniej a będą zindeksowane
ale zaczynam powoli rozważać "specjalne zamówienia" związane z rzeczywistym wkładem w znaczące powiększenie zasobów:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- WaldemarChorążewicz

Zyrardow-woj.mazowiecki-gdzie są metryki?
Bożenko,
strona Parafia p.w. Matki Bożej Pocieszenia - Strona Główna
znajduje się tam także wyszukiwarka osób pochowanych na
cmentarzu w Żyrardowie.Dodatkowo moja ulubiona mapa z 1935 r:
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=W ... cat=WIG100
Pozdrowienia
Waldemar
strona Parafia p.w. Matki Bożej Pocieszenia - Strona Główna
znajduje się tam także wyszukiwarka osób pochowanych na
cmentarzu w Żyrardowie.Dodatkowo moja ulubiona mapa z 1935 r:
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=W ... cat=WIG100
Pozdrowienia
Waldemar
Waldek,
Swietne mapy - dziekuje !!!
Wlodek,
Czyli "klapa", taki chrzest z 1852 roku z Zyrardowa jest na mikrofilmie w aktach parafii Wiskitki...Aj ! daleka jest droga do raju !
Bardzo Wam dziekuje, Kochani !
Bozenna
Swietne mapy - dziekuje !!!
Wlodek,
Czyli "klapa", taki chrzest z 1852 roku z Zyrardowa jest na mikrofilmie w aktach parafii Wiskitki...Aj ! daleka jest droga do raju !
Bardzo Wam dziekuje, Kochani !
Bozenna
Hej,
Jesli jestescie pewni, ze mozna znalesc akty mieszkancow Zyrardowa z lat 1850-1860 w parafii Wiskitki, to Wiskitki sa na mikrofilmach u Mormonow. Zamowie w Paryzu i problem sam sie rozwiaze.
Potwiedzcie, prosze.
Serdecznosci
Bozenna
Jesli jestescie pewni, ze mozna znalesc akty mieszkancow Zyrardowa z lat 1850-1860 w parafii Wiskitki, to Wiskitki sa na mikrofilmach u Mormonow. Zamowie w Paryzu i problem sam sie rozwiaze.
Potwiedzcie, prosze.
Serdecznosci
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

pewna to śmierć i podatki
ale wiele wskazuje na to, że tak jest
ale wiele wskazuje na to, że tak jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Wlodek,
Pewna jest tez pomoc kolegow. Gdyby bylo inaczej to mnie tu juz by nie bylo od dawna.
Waldek,
Usmiechy
!!!
Bozenna
Pewna jest tez pomoc kolegow. Gdyby bylo inaczej to mnie tu juz by nie bylo od dawna.
Waldek,
Usmiechy
Bozenna
Bożenna!
Szukasz mężczyzny religii?
On jest rzymsko - katolickiego lub evanelisko - religia auhsburskogo
Andrew
Szukasz mężczyzny religii?
On jest rzymsko - katolickiego lub evanelisko - religia auhsburskogo
Andrew
Andrew,
wyznanie rzymsko-katolickie, dziecko urodzone w 1852 roku.
Serdecznosci
Bozenna
wyznanie rzymsko-katolickie, dziecko urodzone w 1852 roku.
Serdecznosci
Bozenna
Bożenno,
dołączam garść informacji, które być może nieco urozmaicą daleką drogę do raju
.
Pierwszy kościół w Żyrardowie, p.w. św. Karola Boromeusza, został wzniesiony z fundacji Karola Dittricha w 1891 roku. Stanowił bazę, w oparciu o którą w 1898 roku została utworzona pierwsza rzymsko-katolicka parafia żyrardowska.
Nim jednak powstała w Żyrardowie parafia rzymsko-katolicka, wcześniej tj. w roku 1893 – na wniosek władz kościelnych – ówczesny minister spraw wewnętrznych zezwala na prowadzenie ksiąg stanu cywilnego przy kościele filialnym (w stosunku do parafii Wiskitki) w Żyrardowie. Odtąd sporządzano tu akty (pisane cyrylicą) ludności Żyrardowa, Rudy Guzowskiej, Teklinowa, Mariampola, Bieganowa i osady Sade Budy. (Księgi metrykalne: chrzty, małżeństwa i zgony od 1893 roku.)
Wcześniej katolicy z osady fabrycznej (których przed wybudowaniem kościoła rzymskokatolickiego w Żyrardowie było już około 6 000 osób - od czasu jej powstania w 1829 roku) kościół parafialny i cmentarz mieli w Wiskitkach.
Parafia p.w. Wszystkich Świętych i św. Stanisława, biskupa i męczennika w Wiskitkach.
Adres: 96–315 Wiskitki, pl. Wolności 33; telefon: 046 856 72 15
Księgi metrykalne: chrzty, małżeństwa i zgony od 1754 roku.
Gdzie się znajdują i czy w ogóle zachowały się księgi stanu cywilnego, z interesującego Ciebie okresu, trudno powiedzieć, zważywszy „wędrówkę”, którą archiwalia Żyrardowa przebyły
- Powiatowe Archiwum Państwowe w Żyrardowie > Archiwum Państwowe m. st. Warszawy Oddział w Żyrardowie z tymczasową siedzibą w Kutnie > Archiwum Państwowe m. st. Warszawy, Oddział w Grodzisku Mazowieckim.
A w szczegółach wyglądało to tak: zasoby byłego Archiwum Państwowego w Żyrardowie, wywodzącego się z dawnego archiwum Towarzystwa Akcyjnego Zakładów Żyrardowskich, właściciela zakładów włókienniczych i miasta Żyrardowa, które rozpoczęło swoją działalność publiczną w roku 1953, i działającego pod nazwami:
- Powiatowe Archiwum Państwowe w Żyrardowie (1953-1975), Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Skierniewicach z siedzibą w Rawie Mazowieckiej Oddział w Żyrardowie (1976),
- Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Skierniewicach z siedzibą w Żyrardowie (1977-1985),
- Archiwum Państwowe m. st. Warszawy Oddział w Żyrardowie (1985-1994),
- Archiwum Państwowe m. st. Warszawy Oddział w Żyrardowie z tymczasową siedzibą w Kutnie (1994-2001); zlikwidowanego 15 maja 2001 zarządzeniem Nr 7 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 25 kwietnia 2001 roku,
znajdują się obecnie
- w Archiwum Państwowe m. st. Warszawy, Oddział w Grodzisku Mazowieckim,
ul. Poniatowskiego 14, 05-825 Grodzisk Mazowiecki; telefon: (0-22) 724-38-61/62; e-mail: apw.grodzisk@warszawa.ap.gov.pl
Nie potrafię, niestety, odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy zapisy z ksiąg stanu cywilnego znajdują się na mikrofilmach u Mormonów.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
dołączam garść informacji, które być może nieco urozmaicą daleką drogę do raju
Pierwszy kościół w Żyrardowie, p.w. św. Karola Boromeusza, został wzniesiony z fundacji Karola Dittricha w 1891 roku. Stanowił bazę, w oparciu o którą w 1898 roku została utworzona pierwsza rzymsko-katolicka parafia żyrardowska.
Nim jednak powstała w Żyrardowie parafia rzymsko-katolicka, wcześniej tj. w roku 1893 – na wniosek władz kościelnych – ówczesny minister spraw wewnętrznych zezwala na prowadzenie ksiąg stanu cywilnego przy kościele filialnym (w stosunku do parafii Wiskitki) w Żyrardowie. Odtąd sporządzano tu akty (pisane cyrylicą) ludności Żyrardowa, Rudy Guzowskiej, Teklinowa, Mariampola, Bieganowa i osady Sade Budy. (Księgi metrykalne: chrzty, małżeństwa i zgony od 1893 roku.)
Wcześniej katolicy z osady fabrycznej (których przed wybudowaniem kościoła rzymskokatolickiego w Żyrardowie było już około 6 000 osób - od czasu jej powstania w 1829 roku) kościół parafialny i cmentarz mieli w Wiskitkach.
Parafia p.w. Wszystkich Świętych i św. Stanisława, biskupa i męczennika w Wiskitkach.
Adres: 96–315 Wiskitki, pl. Wolności 33; telefon: 046 856 72 15
Księgi metrykalne: chrzty, małżeństwa i zgony od 1754 roku.
Gdzie się znajdują i czy w ogóle zachowały się księgi stanu cywilnego, z interesującego Ciebie okresu, trudno powiedzieć, zważywszy „wędrówkę”, którą archiwalia Żyrardowa przebyły
A w szczegółach wyglądało to tak: zasoby byłego Archiwum Państwowego w Żyrardowie, wywodzącego się z dawnego archiwum Towarzystwa Akcyjnego Zakładów Żyrardowskich, właściciela zakładów włókienniczych i miasta Żyrardowa, które rozpoczęło swoją działalność publiczną w roku 1953, i działającego pod nazwami:
- Powiatowe Archiwum Państwowe w Żyrardowie (1953-1975), Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Skierniewicach z siedzibą w Rawie Mazowieckiej Oddział w Żyrardowie (1976),
- Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Skierniewicach z siedzibą w Żyrardowie (1977-1985),
- Archiwum Państwowe m. st. Warszawy Oddział w Żyrardowie (1985-1994),
- Archiwum Państwowe m. st. Warszawy Oddział w Żyrardowie z tymczasową siedzibą w Kutnie (1994-2001); zlikwidowanego 15 maja 2001 zarządzeniem Nr 7 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 25 kwietnia 2001 roku,
znajdują się obecnie
- w Archiwum Państwowe m. st. Warszawy, Oddział w Grodzisku Mazowieckim,
ul. Poniatowskiego 14, 05-825 Grodzisk Mazowiecki; telefon: (0-22) 724-38-61/62; e-mail: apw.grodzisk@warszawa.ap.gov.pl
Nie potrafię, niestety, odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy zapisy z ksiąg stanu cywilnego znajdują się na mikrofilmach u Mormonów.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Lidia,
Slicznie dziekuje, bardzo sie przyda.
Serdecznosci
Bozenna
Slicznie dziekuje, bardzo sie przyda.
Serdecznosci
Bozenna
Bozenno,
a o jakie nazwisko Ci chodzi?
Będę przeglądać lata 50-te , więc mogę sprawdzić ...
Może być na prw.
Zdaje się ,że kiedyś szukałaś Kochańskich , czy Kamińskich??? Spotkałam się z tymi nazwiskami, ale nie pasowały do Twoich danych.
Pozdrawiam Justyna
z Wiskitek ( niegdyś Miasta Jego Królewskiej Mości Wiskitek - ta forma bardzo mi się podoba)
A tak w ogóle ,to parafia w Wiskitkach jest jedną z najstarszych w Polsce i w średniowieczu jedna z największych na Mazowszu.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Justyna
a o jakie nazwisko Ci chodzi?
Będę przeglądać lata 50-te , więc mogę sprawdzić ...
Może być na prw.
Zdaje się ,że kiedyś szukałaś Kochańskich , czy Kamińskich??? Spotkałam się z tymi nazwiskami, ale nie pasowały do Twoich danych.
Pozdrawiam Justyna
z Wiskitek ( niegdyś Miasta Jego Królewskiej Mości Wiskitek - ta forma bardzo mi się podoba)
A tak w ogóle ,to parafia w Wiskitkach jest jedną z najstarszych w Polsce i w średniowieczu jedna z największych na Mazowszu.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Justyna
Sliczne dzieki, Justynko.
Znalazla sie "dobra dusza
", ktora nam pomoze, temu mlodemu koledze Francuzowi i mnie. Az podziw chwyta za gardlo, jak szybko wszyscy reagujecie i jestescie pelni dobrej woli.
Napisze do Ciebie na prw.
Buziaki
Bozenna
Znalazla sie "dobra dusza
Napisze do Ciebie na prw.
Buziaki
Bozenna
-
jamwnukers

Witam,
Chciałem się zapytać jak wygląda ta sprawa z metrykami z parafi Wiskitek.
Ja na poszukiwaniach przodków mojej dziewczyny zatrzymałem się roku około 1900.
Może podam nazwiska które mnie interesują: Czerwiński, Miączkiewicz, Chodownik, Otto, Obrzydowski, Holli (lub Cholli, Holly, Holi, Choli). Wszyscy występują w metrykach z Żyrardówa dostępnych w Internecie. Jednak ja chce poszukać dalej czyli praprapradziadków mojej dziewczyny.
Pozdrawiam
Marek.
Chciałem się zapytać jak wygląda ta sprawa z metrykami z parafi Wiskitek.
Ja na poszukiwaniach przodków mojej dziewczyny zatrzymałem się roku około 1900.
Może podam nazwiska które mnie interesują: Czerwiński, Miączkiewicz, Chodownik, Otto, Obrzydowski, Holli (lub Cholli, Holly, Holi, Choli). Wszyscy występują w metrykach z Żyrardówa dostępnych w Internecie. Jednak ja chce poszukać dalej czyli praprapradziadków mojej dziewczyny.
Pozdrawiam
Marek.