Poszukuję wsi w guberni wileńskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam
W metryce ślubu mojego pradziadka figuruje miejsce urodzenia wieś Ostamony guberni wileńskiej. Nigdzie nie znalazłam zadnych informacji na ten temat?
Czy ktoś posiada informacje i gdziedokładnie lezy ta wies?
Pozdr Agnieszka.
W metryce ślubu mojego pradziadka figuruje miejsce urodzenia wieś Ostamony guberni wileńskiej. Nigdzie nie znalazłam zadnych informacji na ten temat?
Pozdr Agnieszka.
- Aftanas_Jerzy

Przypuszczam, że mogła nastąpić pomyłka w odczycie skanu (może pokaż ten fragment aktu). Jest podobnie zapisana nazwa miejscowości, ale nie w gub. Wileńskiej, a S.Petersburskiej : Ostamo (od 1948r. Судаково, Sudakovo).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Re: Poszukuję wsi w guberni wileńskiej
Witaj Agnieszkoalgaa pisze:Witam
Pozdr Agnieszka.
samej wsi Ostamony nie znalazłam w Gub. Wileńskiej ... natomiast nazwisko Zacharzewski jak najbardziej figuruje w spisie Wilna;
Ignacego nie widzę;
napisz kogo jeszcze szukasz o tym nazwisku ?
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Witaj Joanno !
Bardzo dziękuję za cenne info.Faktyczne jak wspomniał w.w poscie Jerzy podesle jeszcze raz skan byc moze nazwa wsi została zle odczytana.
Ignacy Zacharzewski był rolnikiem.
Poszukuję Konstantego Zacharzewskiego ur 1835 r oraz Marianny Zacharzewskiej zd Mikulska.
Mam jeszczec pytanko gdzie mogłabym szukac metryk urodzenia tych osób?
Pozdr Agnieszka.
Bardzo dziękuję za cenne info.Faktyczne jak wspomniał w.w poscie Jerzy podesle jeszcze raz skan byc moze nazwa wsi została zle odczytana.
Ignacy Zacharzewski był rolnikiem.
Poszukuję Konstantego Zacharzewskiego ur 1835 r oraz Marianny Zacharzewskiej zd Mikulska.
Mam jeszczec pytanko gdzie mogłabym szukac metryk urodzenia tych osób?
Pozdr Agnieszka.
- Aftanas_Jerzy

Agnieszko, podaj w tym wątku link do wspomnianego skanu. Uwaga: Gubernia Wileńska nie wchodziła do składu terytorialnego Polskiego Królestwa Kongresowego. Była wraz z Kowieńską włączona do Rosji.algaa pisze:
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witam
Pani Jerzy dodalam skan z nazwą miejscow http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dac ... 1.htmlosci guberni wileńskiej
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdr Agnieszka.
Pani Jerzy dodalam skan z nazwą miejscow http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dac ... 1.htmlosci guberni wileńskiej
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdr Agnieszka.
- Aftanas_Jerzy

Ten skan jest tak nieostry i nie dający się powiększyć, że trudno odczytać. Z tego co widać, to chyba pierwsza litera nie jest "O",a raczej "Ю". Dalej też inaczej, ale to potwierdzi się na lepszym skanie (wystarczy tylko ten fragment, w powiększeniu).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Worwąg_Sławomir

Moim zdaniem na 99% chodzi o Jateluny, powiat trocki, ziemia wileńska
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/509
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/509
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
- Aftanas_Jerzy

Sławek ma 100% rację, bo innych wariantów tej nazwy niema (w akcie jest chyba błędnie: Jataluny). Potwierdza to wyszukiwarka białoruska: http://www.radzima.net/pl/places/wilens ... ar_code=74
Wg nich są 4 miejscowości o tej nazwie: Jateluny Dolne, Jateluny Górna, Jateluny -majątek i Jateluny-zaścianek.
Wg nich są 4 miejscowości o tej nazwie: Jateluny Dolne, Jateluny Górna, Jateluny -majątek i Jateluny-zaścianek.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Chce bardzo podziękować Sławkowi i Panu Jerzemu za odczytanie miejscowości.Mam jeszcze jedno pytanko czy Jest to dokładnie miejscowośc Jateluny? czy jak w.w. poscie Pana Jerzego Dolne itd.... ? Ignacy Zacharzewski ojciec mlodego był rolnikiem.
Pozdr Agnieszka.
Pozdr Agnieszka.
-
Worwąg_Sławomir

Które to Jateluny, to można będzie określić dopiero po znalezieniu aktu chrztu/urodzenia - z powyższego aktu nie da się tego wywnioskować.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Czy ktoś słyszał o wsi (folwarku?) Elizental w pow. mariampolskim? Lub o Borkowskich tam mieszkających? Proszę o wieści na pw
algaa,
nazwisko Zacharzewski spotykałam w dokumentach pow. Trockiego, dokładniej w parafii Staro-Trockiej.
Svetlana.
nazwisko Zacharzewski spotykałam w dokumentach pow. Trockiego, dokładniej w parafii Staro-Trockiej.
Svetlana.