Skukowska Adela - Troupie Litwa ok. 1844

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Skukowska Adela - Troupie Litwa ok. 1844

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Mam problem z odnalezieniem miejsca pochodzenia i rodziców Adeli Skukowskiej.

Wiem tylko, że w 1844 roku w Troupiach ochrzczono jej nieślubną córkę Annę, która ponoć urodziła sie w Ołonecie (Hołonetach) parafii Wodakle. Ojcem był jakiś (nic o nim nie wiem) Kazimierz Kulwieć.
https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true akt 20

Wiele lat później w parafii Troupie bierze dwa razy (1877 i 1886) ślub Michał Kulwieć, ślubny syn Adeli ze Skukowskich i Kazimierza Kulwiecia. https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true akt 23

Adela ze Skukowskich umiera w 1882 roku w parafii Troupie w wieku 70 lat.
https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true akt 66

Wynikałoby, że urodziła sie około roku 1812. Przeszukałam wiele parafii w okolicy Troupi i Wodakli niestety nie znalazłam ani Adeli Skukowskiej ani nawet tego nazwiska. Szukałam też ewentualnego aktu ślubu, ale tez nic nie znalazłam.

Już zupełnie nie wiem gdzie tych Skukowskich ok. 1812 lub ok. 1844 szukać,

Dekanaty Wiłkomierz, Poniewież i Szadów przeszukałam. No chyna, że oślepłam i nie widzę.

Może ktoś ma jakieś skojarzenia, z jakich okolic mogli ci Skukowscy pochodzić.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Re: Adela Skukowska Troupie Litwa ok. 1844

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Małgosiu, czy brałaś pod uwagę, że nazwisko Skukowska - to zbitka "z Kukowskich" ?
Matka mojego prapradziada z parafii Rukojmie w aktach ma zapis Zaraszkiewicz. Co ja się naszukałam, aż wróciłam do początku i przyjrzałam się nazwiskom świadków a tam Tomasz Araszkiewicz. I to był strzał w dziesiątkę.

Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Re: Adela Skukowska Troupie Litwa ok. 1844

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Hmmm, ale żeby tak w kilku aktach i to na dodatek w dwóch językach nakręcili? Ale mozliwe jest wszystko. I Kukowska i Skokowska. Co prawda znalazłam nazwisko Skukowski w trochę dalszych okolicach, więc domniemam, że samo nazwisko jest poprawne. Ale .....!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”