Zajączków, Podpolichno, Polichno - jakie Parafie?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Zajączków, Podpolichno, Polichno - jakie Parafie?

Post autor: kasiek »

Bardzo prosze o informacje do jakiej parafii nalezaly w/w miejscowosci w latach 1800-1900 i gdzie znajdowac sie moga ksiegi koscielne z tej okolicy.

Dziekuje z gory za pomoc.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o pomoc: Zajączków, Podpolichno, Polichno

Post autor: Dendrophilus »

Polichno należało do parafii Chęciny. Pozostałe miejscowości prawdopodobnie też. Ksiegi metrykalne powinny znajdować się w Archiwum Państwowym w Kielcach (obecnie sie przenosi). Sprawdź w bazie "pradziad" - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Pozdrawiam
Dendrophilus
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

No wlasnie, bo ja sobie zadzwonilam do Malogoszczy i mi calkiem sympatyczna pani powiedziala, ze te okolice nalezaly do parafii Bolmin; zamowilam filmy z Bolmina a tam nic....to jednak Checiny...AP Kielce ksiag nie ma, ma tylko gorzowskie Nowe i Stare Polichno...
a kolega to moze z tamtych okolic? :wink:
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Nie jestem z tamtych okolic ale kiedyś prowadziłem kwerendę w AP Kielce. Mnie interesują Karśnice koło Małogoszczy i ich właściciele ale z XVII i XVIII w. To dziwne co piszesz bo wg bazy "pradziad" akta metrykalne z Chęcin znajdują się w AP Kielce. Można próbować kwerendy w archiwum diecezjalnym kieleckim lub sandomierskim.
Pozdrawiam
Dendrophilus
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Mialam na mysli, ze AP nie ma Podpolichna/Polichna/Zajaczkowa jako takich...
No ale dzieki Tobie wiem,ze te wioski powinny byc w Checinach, wiec wszysko stalo sie prostrze :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ; na pewno wieś Polichno także katedra Kielce jest w Kielcach ale w AD , w parafii Chęciny są metryki od 1726 roku , a Kielce Katedra są od końca lat 1500 ; jest tam miła obsługa siostry zakonnej Andżeli S. , tylko trzeba się umówić telefonicznie bo święta kościelne nie pokrywają się z państwowymi - pozdrawiam ; Julian .
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Julian,
dziekuje bardzo za informacje.
Zerknelam wstecz i widze, ze Ciebie Checiny tez interesuja(-waly). Bywasz moze w tamtych okolicach? Bo widzisz ja to zupelnie na innej polkuli mieszkam :cry: i dostep do dokumentow mam bardzo nikly.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Cię Kaśka a może kasiek ; z metryk parafii Chęciny mam dużo zdjęć u siebie , podaj nazwisko i o co chodzi . urodzenia czy inne to Ci pośle na twój adres mailowy zdjęcie metryki , Kielce i inne mam kilka , ale z moim nazwiskiem ,teraz nie wiem gdzie szukać dalej do tyłu moich przodków i nic nie szukam , może jakaś dobra dusza coś napisze o Sawickich z lat 1750 z Chęcin , Brzezin i okolic.
Podaję swój adres maila to napiszesz do mnie ; julsaw5@o2.pl
Pozdrawiam - Julian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”