AD Tarnów - digitalizacja zasobu

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Re: AD Tarnów - digitalizacja zasobu

Post autor: Michał_Zieliński »

Zakończyliśmy 2 z 3 kluczowych etapów projektu digitalizacji Archiwum Diecezjalnego w Tarnowie.

Pierwszy etap to było skanowanie kopii z zasobu AD Tarnów (ten zakres, którego wcześniej nie zrobili Mormoni, czyli od 1870 r.) - to już jest od dawna w Skanotece.

Drugi etap to dodanie otrzymanych od Mormonów skanów (zrobionych z mikroilmów) ksiąg oryginałów – tych przechowywanych na parafiach. To grubo ponad 400.000 skanów. Wszystkie są już w Skanotece. Tutaj chciałbym przekazać podziękowania Szymonowi Nowakowi, który wykonał olbrzymią pracę samodzielnie obrabiając i dodając wszystkie skany z drugiego etapu (z pierwszego etapu większość to też jego praca).

Czeka nas trzeci etap: a więc dodanie skanów kopii ksiąg z zasobu AD Tarnów, otrzymanych od Mormonów (skany do 1870 r.). Przydałaby się pomoc przy tym, więc ktokolwiek chciałby się zaangażować w obróbkę skanów (rozdzielanie ich do odpowiednich folderów) serdecznie zapraszam. To nic trudnego, wszystkiego nauczymy.

W październiku byliśmy z Grzegorzem Biłosem w AD Tarnów i przekazaliśmy jako darowiznę PTG na rzecz Diecezji Tarnowskiej dwa komputery do czytelni archiwum. Na komputerach zgrane były skany z drugiego etapu, a jak zakończymy trzecie etap to wszystkie skany kopii ksiąg zostaną tam dodane. W ten sposób AD Tarnów otrzyma całościowy „produkt”: zdigitalizowane księgi ze swojego zasobu i z parafii diecezji tarnowskiej oraz infrastrukturę potrzebną do korzystania z nich na miejscu.

Przypominam, że nie ma potrzeby pytania się tutaj co będzie, a czego nie będzie w ramach tego projektu, bo możecie to wszystko samodzielnie sprawdzić na stronie FamilySearch.
Skany kopii (z zasobu AD Tarnów) to te, które kończą się na 1870 r. i jako miejsce skanowania mają wskazane AP Warszawa.
Skany oryginałów (z zasobów parafii Diecezji Tarnowskiej) to te, które jako miejsce skanowania mają wskazane AD Tarnów (w całości są już w Skanotece).
Ostatnio zmieniony wt 11 lis 2025, 16:58 przez Michał_Zieliński, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Tak tylko dopytam To ADT już nie będzie pokazywać swoich oryginalnych dokumentów z np. 1786 roku?
Ja oczywiście jestem po wrażeniem tego co z ADT jest w skanotece.
Tu może pomysł jest coś takiego jak Katalog zasobów metrykalnych może podać link do skanoteki jak są w niej zdjęcia = skany
Jednocześnie pisze z nowym kolegą o parafii Rożnów.
.................
https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=7197
........................
i Skanoteka.
.................
https://skanoteka.genealodzy.pl/id4709
.....................
Miłego święta
......................
Pozdrawiam.
Jan
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Przydałaby się pomoc przy tym, więc ktokolwiek chciałby się zaangażować w obróbkę skanów (rozdzielanie ich do odpowiednich folderów)
Gdzie się zgłosić?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
H_Kumorek

Sympatyk

Post autor: H_Kumorek »

Chciałabym zapytać o skany z parafii Paleśnica. W zasobach Mormonów znajdują się zarówno:
Kopie księg metrykalnych, 1790-1870
Autor:
Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Paleśnica (Brzesko)
jak i
Księgi metrykalne, 1631-1949
Autor:
Archiwum Diecezjalne w Tarnowie, Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Paleśnica (Brzesko)
.
W Skanotece jednak brak skanów z ksiąg oryginalnych. Czy jest jeszcze jakaś szansa, by zostały zamieszczone?

Przy okazji wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt chciałabym wyrazić moją wdzięczność i podziękowanie za ten ogrom pracy i poświęcony czas.
Serdecznie pozdrawiam. Halina
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Halino, dziękuję za informację - Paleśnica już dodana.
Krystyno, bardzo dziękuję za podjęcie rękawicy - odezwę się do Ciebie na maila.
Pozdrawiam,
Michał
MarzenaBardzik

Post autor: MarzenaBardzik »

Dzień dobry
Mogę pomóc, jeśli to nie takie trudne:)
Jodłowa, Lubcza, Dzwonowa, Swoszowa.
Pozdrawiam
Marzena Bardzik

P.s. Mam pytanie, czy istnieją scany Parafii Zgłobień inne niż te zamieszczone na Genetece?
H_Kumorek

Sympatyk

Post autor: H_Kumorek »

Wielkie dzięki za Paleśnicę! :D
Pozdrawiam. Halina
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

Witam,
Przede wszystkim czapki z głów za realizację tego projektu.
Jednocześnie pytanie, czy przypadkiem pojedyncze pliki gdzieś się nie zawieruszyły i nie zostały umieszczone w skanotece ?
Dla parafii Lisia Góra powiat tarnowski pomiędzy skanem
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... g&zoom=2.5
a skanem
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... g&zoom=2.5
brakuje stron 268-269
PS
Jeżeli nadal potrzebna pomoc przy obróbce mogę spróbować, szczególnie znane mi parafie - Lisia Góra, Borowa k/Mielca, Gawłuszowice - wprawdzie tu zrobiliście w ADT więcej niż Mormoni.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Rams_Daniel

Sympatyk

Post autor: Rams_Daniel »

Szanowni Państwo,

Na stronie https://saczopedia.dts24.pl/czarny-potok-parafia/ znajduje się informacja o zbiorach parafii Czarny Potok (gm. Łącko):
W 1718 r. pożar pochłonął plebanię razem ze wszystkimi zgromadzonymi w niej dokumentami. Dlatego kronika parafialna zaczyna się właśnie w 1718 r., a księgi metrykalne zachowały się od 1768 r.
W forumowej Skanotece znajdują się natomiast zapisy z lat 1776-1934 (https://skanoteka.genealodzy.pl/id4228)

Czy ktoś wie, aby te ww. księgi z lat 1768-1776 faktycznie istniały? Podchodzę do wymienionego źródła z dozą niepewności. Nie znalazłem innego wątku na temat tej parafii w ramach forum, stąd też pozwoliłem sobie napisać w tym wątku, gdyż wydaje się być najbardziej aktywny.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

Rams_Daniel pisze: ndz 30 lis 2025, 16:28 Szanowni Państwo,

Na stronie https://saczopedia.dts24.pl/czarny-potok-parafia/ znajduje się informacja o zbiorach parafii Czarny Potok (gm. Łącko):
W 1718 r. pożar pochłonął plebanię razem ze wszystkimi zgromadzonymi w niej dokumentami. Dlatego kronika parafialna zaczyna się właśnie w 1718 r., a księgi metrykalne zachowały się od 1768 r.
W forumowej Skanotece znajdują się natomiast zapisy z lat 1776-1934 (https://skanoteka.genealodzy.pl/id4228)

Czy ktoś wie, aby te ww. księgi z lat 1768-1776 faktycznie istniały? Podchodzę do wymienionego źródła z dozą niepewności. Nie znalazłem innego wątku na temat tej parafii w ramach forum, stąd też pozwoliłem sobie napisać w tym wątku, gdyż wydaje się być najbardziej aktywny.
Odnośnie zbioru na parafii Czarny Potok niestety nie mam informacji, ale może być przydatna informacja o tym, że są zachowane kopie chrztów za lata:
1764-1767 oraz 1772-73, są na skanotece, grodzkie sądeckie.

Pozdrawiam,
intruder

Post autor: intruder »

Witam, chciałbym zapytać o braki w skanach z Porąbki Uszewskiej. Jest księga w skanotece 3500 (U-1660-1739)
Urodzenia 1660-1739 . Jednak brakuje kilku kartek z lat 1716-1722, ktoś wie coś na ten temat?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”