Czy ktoś może pomóc odczytać rubrykę z uwagami po prawej stronie , dotyczące chrztu - dotyczy skanu numer 240, pozycja druga z dwóch
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... i=31051059
Lewa strona całego zapisu jest na skanie 239
Dosyć ciekawa i oryginalna historia mojej babci, która wywodziła się z rodziny niemieckiej - ewangelickiej, widoczna w tym zapisie mama miała umrzeć przy porodzie i pomimo, że ojciec żył, moją babcię adoptował wujek ożeniony już z Polską - katoliczką, tak więc moja babcia ochrzczona jest w kościele katolickim, o czym informuje zapis w parafii, pozdrawiam Marek Maziarz
PS. Katarzyna Dorn zmarła w 1914 roku, właśnie dotarłem do aktu, tym bardziej jest to ciekawe dlaczego została ochrzczona w kościele katolickim, skoro oboje rodziców było ewangelikami , powyższa prośba jest cały czas aktualna. Opowieści rodzinne miały ziarno prawdy, ale jak widać były nieścisłe.
Akt urodzenia chrztu Rosalia Dorn
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Akt urodzenia chrztu Rosalia Dorn
Dörn , nie Dorn
Hebamme nicht angegeben.
Taufakt, dessen Vervollständigung erst nacch vielem Schreiben seitens des Pfarradministration
erfolgt ist, römisch-katolisch,
Pfarramt in Ostrów, 15.04.1913, Z.2210
Pozdrawiam
Roman M.
Hebamme nicht angegeben.
Taufakt, dessen Vervollständigung erst nacch vielem Schreiben seitens des Pfarradministration
erfolgt ist, römisch-katolisch,
Pfarramt in Ostrów, 15.04.1913, Z.2210
Pozdrawiam
Roman M.
Re: Akt urodzenia chrztu Rosalia Dorn
Dziękuję, pisownia nazwiska jest dla mnie oczywista, to tylko kwestia braku znaku na klawiaturze. Natomiast sprawa chrztu staje coraz bardziej ciekawa i niecodzienna. Metryka jasno wskazuje, że chrzest został dokonany 5 dni po urodzeniu w kościele katolickim, podstawowe pytanie skąd taka praktyka u ewangelickich rodziców, na myśl może mi przychodzić tylko nagła potrzeba w niebezpieczeństwie śmierci ? Jeżeli ksiądz katolicki ochrzcił dziecko, to skąd pomysł na uzupełnienie chrztu i gdzie tego chrztu dokonano, bo chyba nie chrzczono dwa razy dziecka w kościele katolickim ? Ktoś spotkał się kiedyś z taką praktyką, czy są pomysły za zinterpretowanie tego zapisu ? Jak będą jeszcze jakiś odpowiedzi, to z góry dziękuję, a jak nie, to jeszcze raz dziękuję za tłumaczenie. Chyba, że słowo "Taufakt" należy rozumieć jako uzupełnienie aktu chrztu w sensie spisania protokołu do księgi ewangelickiej ? pozdrawiam Marek Maziarz