Witam z Krakowa!
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu akta chrztu/urodzenia Agnieszki Leper:
Kędzierzyn 1796/U?26 XII 1796 (ostatni na stronie)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9MN-FSY
Tak to spolszczyłem:
Kalina Olęder (Holędry Kalina ?)
Ja jak wyżej (Jan Ryczywolski, rektor kędzierzyński) ochrzciłem imieniem AGNIESZKA dziecko urodzone o godzinie 10 dnia 24 (....), małżonków sławetnego JÓZEFA LEPER'a i uczciwej MAŁGORZATY KLIMCOWNEJ, leśniczych/strażników leśnych(?) (...). Chrzestnymi byli uczciwy Wojciech Zak mieszczanin z Trzemeszna (?) i sławetna Agnieszka Radłoska mieszczka z Trzemeszna.
Zastanawia mnie jak "leśniczy" może być sławetnym a leśniczyna/żona - uczciwą (po swoim ojcu?) ?
Dziękuję za poświęcony mi czas !
Pozdrawiam
Bogusław
Kędzierzyn 1796 Agnieszka Leper ACH_OK
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Nagórski_Bogusław

Kędzierzyn 1796 Agnieszka Leper ACH_OK
Ostatnio zmieniony wt 09 gru 2025, 11:34 przez Nagórski_Bogusław, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Kędzierzyn 1796 Agnieszka Leper ACH
Dziecię urodzone 24 a ochrzczone 26 [pierwsza kolumna] [ miesiąca tego samego czyli 10bris -grudnia]Nagórski_Bogusław pisze: pn 08 gru 2025, 19:40 Witam z Krakowa!
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu akta chrztu/urodzenia Agnieszki Leper:
Kędzierzyn 1796/U?26 XII 1796 (ostatni na stronie)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9MN-FSY
Tak to spolszczyłem:
Kalina Olęder (Holędry Kalina ?)
Ja jak wyżej (Jan Ryczywolski, rektor kędzierzyński) ochrzciłem imieniem AGNIESZKA dziecko urodzone o godzinie 10 dnia 24 (....), małżonków sławetnego JÓZEFA LEPER'a i uczciwej MAŁGORZATY KLIMCOWNEJ, leśniczych/strażników leśnych(?) (...). Chrzestnymi byli uczciwy Wojciech Zak mieszczanin z Trzemeszna (?) i sławetna Agnieszka Radłoska mieszczka z Trzemeszna.
Zastanawia mnie jak "leśniczy" może być sławetnym a leśniczyna/żona - uczciwą (po swoim ojcu?) ?
Dziękuję za poświęcony mi czas !
Pozdrawiam
Bogusław
Trzemeszno
Sczytnicensis - Szczytnicki?
A w akcie ślubu jaki status społeczny mieli zapisany?
Strażnik leśny, to w danym momencie funkcja, za chwilę mógł ją stracić.
_______
Krystyna
-
Nagórski_Bogusław

Re: Kędzierzyn 1796 Agnieszka Leper ACH
Witaj, Krystyno, z Krakowa!
Dziękuję za poświęcony mi czas!
Po raz pierwszy w mojej długoletniej przygodzie z genealogią zetknąłem się z różnymi określeniami odnoszącymi się do małżonków w AU dziecka.
Oboje, gdy brali ślub (1793, Gorzyce), pochodzili z Szubina. Małgorzata nie ma przypisanego pochodzenia.
Brat Józefa Lepera (Tomasz) także opuścił Szubin aby w Niestronnie zostać strażnikiem leśnym (do końca życia?).
Obaj pochodzili z rodziny rzemieślniczej.
Józef Leper z Kędzierzyna wraz żoną powrócił do rodzinnego miasta (1799) aby ostatecznie osiąść w par. Samoklęski gdzie zmarł ok. 1828 r. Tamże w 1834 zmarła jego żona Małgorzata.
ps
1.W parafii znajdowała się "wieś Szczytniki" i to jej lasów miał strzec, mieszkając na Helędrach Kalina.
2.Na pierwszej stronie tej księgi znajduje się USZKODZONY AU/CH z błędnie odczytanym nazwiskiem, dotyczący JANA LEPERA (1795- po 1840) syna sławetnych małżonków JÓZEFA i MAŁGORZATY LEPERÓW.
Zapewne: doszło do pomyłki piszącego. Sprawa wyjaśniona!
Pozdrawiam
Bogusław
Dziękuję za poświęcony mi czas!
Po raz pierwszy w mojej długoletniej przygodzie z genealogią zetknąłem się z różnymi określeniami odnoszącymi się do małżonków w AU dziecka.
Oboje, gdy brali ślub (1793, Gorzyce), pochodzili z Szubina. Małgorzata nie ma przypisanego pochodzenia.
Brat Józefa Lepera (Tomasz) także opuścił Szubin aby w Niestronnie zostać strażnikiem leśnym (do końca życia?).
Obaj pochodzili z rodziny rzemieślniczej.
Józef Leper z Kędzierzyna wraz żoną powrócił do rodzinnego miasta (1799) aby ostatecznie osiąść w par. Samoklęski gdzie zmarł ok. 1828 r. Tamże w 1834 zmarła jego żona Małgorzata.
ps
1.W parafii znajdowała się "wieś Szczytniki" i to jej lasów miał strzec, mieszkając na Helędrach Kalina.
2.Na pierwszej stronie tej księgi znajduje się USZKODZONY AU/CH z błędnie odczytanym nazwiskiem, dotyczący JANA LEPERA (1795- po 1840) syna sławetnych małżonków JÓZEFA i MAŁGORZATY LEPERÓW.
Zapewne: doszło do pomyłki piszącego. Sprawa wyjaśniona!
Pozdrawiam
Bogusław