Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Pstragowski_Beata

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Metryczki dowodów osobistych - marzec 2025

Post autor: Pstragowski_Beata »

Witam

Mam takie pytanie dotyczące kopert dowodowych:
Bardzo zależałoby mi na odnalezieniu koperty dowodowej
moiej babć zmarłych w Wróbliku Szlacheckim w latach 60.
Gdzie zatem kierować pierwsze kroki ?

pozdrawiam serdecznie
Beata
And_J

Sympatyk

Koperty dowodowe

Post autor: And_J »

jan2024 pisze: śr 10 gru 2025, 08:05 Już nie mieszkam w Tarnowie to nie pomogę ale spróbuj pozyskać koperty? dokumenty z dowodu osobistego.
Z tego co wiem to jest w Niegdyś budynku NBP potem Bank Śląski przy ulicy Mickiewicza w Tarnowie.
Dokładnie to :

Urząd Miasta Tarnowa
ul. Adama Mickiewicza 2,
Tarnów nr telefonu-14 688 24 00
......................
Może jak porozmawiasz telefonicznie uda ci się pozyskać zdjęcia z kopert dowodowych.
poszukaj tematu jak pozyskać jest też jakieś napisz?
............. tu mapa targeo.
https://mapa.targeo.pl/tarnow%2033-100% ... Zvcm0ifQ==
ta brązowa ikonka
Budynek niby już na Alejach solidarności po prawej jest Teatr Solskiego.
Ja go znam z czasów NBP lata 1965-1980, bo tam pracowała moja Mama
Wiem że tam należy szukać bo Kuzyn poszukuje zdjęcia swojego Dziadka. Pytałem o to np Archiwum Państwowe w Tarnowie i dostałem takie namiary.
żona kuzyn pozyskała zdjęcia ale to oni są rodzina i noszą nazwisko.
Jak mawiała Babcia kto pyta nie błądzi.
Witam
Parę miesięcy temu byłem w UM Tarnów (ul. Nowa 4), prosiłem o wgląd do kopert dowodowych moich rodziców (zmarli w 2007 i 2023 r.). Odpowiedź była taka, że muszę wykazać się interesem prawnym. Pozostaje czekać na zmianę obecnego orzecznictwa sądowego w tej sprawie.
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Re: Cmentarze Tarnów - prośba o foto

Post autor: jan2024 »

Ale w czym masz problem?
Wyciągasz dowód osobisty i tam masz wpisane imiona rodziców.
Wypisujesz wniosek i moim zdaniem po sprawie. Ale moim zdaniem zmarła osoba w 2023 roku miała mowy plastikowy dowód. A ty napisz, że chcesz zobaczyć wszystkie zdjęcia jakie rodzice dostarczyli do UM.
Ja lat ponad 60 miałem co najmniej 4 dowody osobiste.
1 jak miałem 18 lat potem zmieniłem dowód jak wziąłem ślub i PRL zmienił się w III RP.
Ostatnio zmieniałem dowód już na ten coś tam metryczny kiedyś zdjęcia były z jednym uchem.
Dziś mamy te unijne światowe metryczne też musiałem zmienić zdjęcie choć powiem szczerze.
W domu mam wszystkie zdjęcia [ wykonywano 3 sztuki, 2 sztuki do Urzędu] i dowody osobiste tylko obcięte narożniki. Poszukaj w domu powinieneś mieć co najmniej 3 dowody osobiste lub nawet 4
Co najmniej 2 to zielone książeczki a pozostałe to takie jak dziś plastikowe. Chyba nie spaliłeś dokumentów rodziców.
Inna sprawa to np pozyskanie zapisów z ksiąg parafialnych urodzin rodziców ich ślubu no i jak piszesz zgonu.
tu porada zabierz 4 kartki A4 idź do poszczególnych parafii z dowodem osobistym i wiedza co i kiedy.
zasłaniaj wpisy kartkami innych osób a ksiądz pozwoli ci wykonać zdjęcia np swojego chrztu.
Ja to zrobiłem dla wnuków oni będą mieli ciężko coś uzyskać.
Ja podawałem namiary na ul.Mickiewicza 2 bo chodziło o zmarłych w latach 60 XX wieku podobnie jak autor postu.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
gawronska_karolina

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Koperty dowodowe problem z gminą

Post autor: gawronska_karolina »

Dzień dobry,
nie dawno pisałam do gminy z zapytaniem czy mają koperty dowodowe moich pradziadków, ale dostałam odpowiedź:
"Urząd Stanu Cywilnego w Czernikowie informuje, iż przy udostępnianiu
dokumentacji dowodowej Urząd nasz kieruje się obowiązującymi przepisami
prawa i orzecznictwem sądowo-administracyjnym. Wyrok Naczelnego Sądu
Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 13 grudnia 2023r (wyrok II OSK
1983/22) mówi, ze samo posiadanie dobra w postaci kultu po zmarłej
osobie, chronione na gruncie art.23 i art.24 k.c przed zachowaniem mu
zagrażającym lub naruszającym nie skutkuje jeszcze istnieniem interesu
prawnego, o którym mowa w art.75 ust.2, ust.3 pkt 3 ustawy o dowodach
osobistych. Wobec powyższego warunkiem udostępniania dokumentacji
związanej z dowodem osobistym jest legitymowanie się przez wnioskodawcę
interesem prawnym, który powinien mieć oparcie w konkretnej normie prawa
materialnego."
czyli nic się nie uda czy jest jakiś sposób?
Chciałam mieć więcej pamiątek po pradziadkach, po których mam bardzo niewiele zdjęć, a odwiedziłam już siostrę babci i dalszą ciocię żeby choć trochę mieć więcej.
Pradziadek umarł w 1986 roku więc nie wiem czy na pewno została jego koperta dowodowa w gminie, dalej przesłana czy może zniszczona. Dlatego napisałam najpierw zapytanie, a tu już taka odpowiedź. W tamtych latach Czernikowo było w województwie Włocławskim, więc się zastanawiam czy nie napisać do Włocławka zapytanie.
Prababcia umarła w 2007 roku, próbować z Toruniem?
Najgorsze że nawet nie potrafią napisać czy w ogóle mają te koperty czy nie.

Karolina
aedoga

Re: Koperty dowodowe problem z gminą

Post autor: aedoga »

Dzień dobry.
To chyba zależy od urzędu. Podając te same argumenty we wniosku o wydanie kopert dowodowych - w dawnym nowosądeckim otrzymałam kopertę dowodową Babci. Natomiast dzisiaj otrzymałam odmowę z urzędu w jeleniogórskim dotyczącą kopert Dziadków i Ojca.
Niestety nie jestem zbytnio w stanie wykazać interesu prawnego :(

Może więc warto spróbować, bo akurat w Pani urzędzie udostępnią.

Agnieszka E.
Dzuga

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Post autor: Dzuga »

Szanowni Państwo. Urzędy zajmujące się ewidencją ludności, koperty dowodowe uznawały za dokumentację niearchiwalną. Opierając się na Jednolitym Rzeczowym Wykazie Akt, który jako maksymalny czas przechowywania przewiduje 50 lat, przeprowadziły komisyjne niszczenia "kopert dowodowych" i tym podobnych dokumentów. Dotyczy to zwłaszcza miast wojewódzkich oraz tych które taki status utraciły, z końcem 1998r.
Wskazywanie przez was miejscowości z których szczęśliwie uzyskaliście koperty dowodowe, może skutkować tym że i tamtejsi urzędnicy "rozwiążą" sobie problem z poszukiwaczami rodzinnych historii, przeprowadzając "archiwizację" kopert. Niestety jeżeli macie czas i możliwość, pozostaje osobiście podróżować do urzędów w mniejszych miejscowościach, gdzie może w bezpośredniej rozmowie, ktoś życzliwie podejdzie do Waszych pasji. Ja miałem szczęście w jednym urzędzie. W dwóch innych (miejskich w byłych województwach) z radością poinformowano mnie że na podstawie JRWA zlikwidowano takie dokumenty "już dawno temu". Wykazanie "interesu pranego" może Wam nie pomóc.
Powodzenia
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”