Niedawno dowiedziałem się, że moi odlegli przodkowie, żyjący w pierwszej połowie XIX wieku nosili m. in. nazwiska Wyszogrodzcy i Folwarscy. Mieszkali w okolicach Czerska i Góry Kalwarii. Mam pytania:
1. O możliwą genezę tych nazwisk
2. Gdzie mogę znaleźć wcześniejszych przodków noszących te nazwiska (w genetece, genbazie i paru innych nie mogłem znaleźć).
Czy nazwisko Wyszogrodzkich to jest świadectwo migracji wcześniejszych przodków? W Polsce to nazwisko niezbyt powszechne, noszą je 562 osoby, głównie z Mazowsza. Podejrzewam więc, że wszyscy Wyszogrodzcy mogą pochodzić od wspólnego przodka. Choć nie wykluczam, że mogło to nazwisko powstać kilka razy, niezależnie od innych brzmiących tak samo. Czy ktoś dysponuje informacjami na ten temat?
Nazwisko Folwarscy - też dość rzadkie, podejrzewam, że wywodziło się od osób pracujących na folwarkach (ekonomowie, karbowi, fornale, dziewki służebne?). Tu przypuszczam, że raczej powstało niezależnie od siebie w różnych regionach Polski.
Moi przodkowie o powyższych nazwiskach żyli między końcówką XVIII a połową XIX wieku. Franciszka Folwarska - dokładnych dat jej życia nie znam, wyszła za mąż za Franciszka Kozłowskiego (1797-1856). Ich syn Antoni Kozłowski (1837-1889) w 1865 roku wziął ślub w Czersku z Jadwigą Wyszogrodzką (urodzoną w roku 1836), zmarł w Górze Kalwarii. Rodzicami Jadwigi byli Sylwester i Agnieszka Wyszogrodzcy (lat ich życia nie znam, wzmiankowani byli jedynie w akcie ślubu Jadwigi jako jej rodzice). Tu ślad się urywa.
Nic nie wiem o wcześniejszych Wyszogrodzkich i Folwarskich, z jakich miejscowości pochodzili ani czy wywodzili się z jakiejś spauperyzowanej szlachty, która zasymilowała się z chłopami, czy to były rody o czystym, odwiecznym chłopskim rodowodzie. W aktach metrykalnych znalazłem jakichś Wyszogrodzkich i Folwarskich z XVIII wieku, zamieszkałych 20-50 km od "moich", figurują jako nobiles, ale nie wiem czy to pokrewieństwo czy homonimia nazwisk. Wspomniani Kozłowscy z mojego lineażu figurują w aktach metrykalnych jako wyrobnicy, była to więc grupa najuboższych chłopów lub mieszczan. W aktach metrykalnych z początku XIX wieku znalazłem 4 Wyszogrodzkich mieszkających 15-20 km od "moich", określonych w dokumentach jako rolnicy lub włościanie (ich też nie udało mi się przypasować do moich antenatów).
Czy (i gdzie) jest możliwe odnalezienie dokładniejszych informacji o Wyszogrodzkich i Folwarskich z mojego lineażu oraz ich wcześniejszych przodków? A jeśli informacje te nie są dostępne w zdigitalizowanych dokumentach, to gdzie wtedy szukać?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
- Marcin
Wyszogrodzcy i Folwarscy
Pochodzenie (etymologia) nazwisk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Marcin4340
Wróć do „Pochodzenie nazwiska”
Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne