Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
PPPietrzak

Sympatyk

Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała

Post autor: PPPietrzak »

Szanowni!

Poszukuję akt stanu cywilnego dla Parafii Rzymskokatolickiej Charłupia Mała wcześniejszych niż 1808 r. Nie wiem czy jest w to w ogóle możliwe, ale jeśli ktoś coś wie, to prosiłbym o jakieś info.

Na stronie archiwum diecezji Włocławskiej (https://archiwumwloclawek.pl/) nie znalazłem niczego cieawego.

Gdzie jeszcze mogę szukać informacjina temat, czy dla tej parafii znajdują się wcześniejsze metryki?

Poszukuję informacji nt. rodziny Pietrzykowskich.

Pozdrawiam
Przemek
Ted_B

Sympatyk

Re: Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała

Post autor: Ted_B »

Witam!
ASC z przed 1808 roku nigdzie nie znajdziesz.
Bo takowych nie było.
Dla okresu tego mamy księgi metrykalne wyznaniowe (chrztów, małżeństw oraz zgonów/pogrzebania).
Pozdrawiam!
Tadek
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Re: Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

Zgodnie z "Rejestracją archiwaliów i starych druków na terenie diecezji włocławskiej" Ks. Stanisława Librowskiego cytuję: w Charłupi Małej istnieją księgi metryczne od r. 1697. Sprawozdanie powstało na początku lat 60 celem zorientowania o możliwych dopływach do archiwum diecezjalnego. Zapewne więc te akta metryczne są cały czas w parafii lub zostały przekazane do archiwum diecezjalnego

Pozdrawiam, Mikołaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”