Wysocki, Krzemkowska, okolice Inowrocławia i mogilna
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wysocki, Krzemkowska, okolice Inowrocławia i mogilna
Przy swoich poszukiwaniach natknąłem na problem. Jedni z moich przodków to Karol Wysocki ur. około 1820, zm 1869 par Tuczno, oraz jego żona Antonina zd Krzemkowska/Skrzemkowska. W moich poszukiwaniach znalazłem trójke dzieci w tym prababkę Teodorę Skrzypkowską ur 1861 w parafii Kościelec obok Inowrocławia, która w swoim akcie małżeństwa nie ma wpisanego ojca, inne dzieci to Józefa Wysocka ur 1864 i zm 1865 w parafii Trląg obok Mogilna oraz Antoni Wysocki ur 1866 w par Kościelec I zm 1868 w Kruszwicy. Przeszukałem wszystkie możliwe indeksy i skany ksiąg parafialnych ze ślubów od mormonów z lat 1838-1868 z okolicznych parafii ( Kościelec, Ostrowo-Janikowo, Inowrocław, Gniewkowo, Pępowo, Ludziska, Kruszwica. Pakość, Tuczno, Parlin, Trląg, Stodoły, Mogilno, Barcin, Lisewo Kościelne, Żnin, Łabiszyn, Niestronno, Palędzie Kościelne, Szczepanowo, Kwieciszewo, Sławsk, Strzelno, Strzelce, Rzadkwin, Polanowice), ale nigdzie nie mogę znaleźć ich aktu małżeństwa tak jakby nigdy go nie brali, mimo że po pierwszym dziecku reszta była zapisywana jako legitimi. Wiem tylko że była rodzina Wysockich alias Hak? zamieszkująca okolice Kościelca w tym czasie i pochodzili z okolic Ludziska i Polanowic, tak samo Skrzypkowscy/Krzemkowscy. Czy może ma ktoś te osoby w swoim drzewie, bądź ma jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Re: Wysocki, Krzemkowska, okolice Inowrocławia i mogilna
Woj. kujawsko-pomorskie to bardzo trudny teren do poszukiwań. Dlatego zamieść jakieś linki do tego co już odnalazłeś. Daj akt ślubu Teodory.
W akcie zgonu Karola Wysockiego z 1869r. napisano, że zostawił 2 dzieci a jego córka Józefa (zg 1865r.) i syn Antoni (zg 1868r.) już nie żyli. Trzeba poszukać tych dzieci, które zostawił.
Co wiesz o Antoninie Krzemkowskiej/Skrzemkowskiej? A Teodora ur z Antoniny Skrzypkowskiej?
W akcie zgonu Karola Wysockiego z 1869r. napisano, że zostawił 2 dzieci a jego córka Józefa (zg 1865r.) i syn Antoni (zg 1868r.) już nie żyli. Trzeba poszukać tych dzieci, które zostawił.
Co wiesz o Antoninie Krzemkowskiej/Skrzemkowskiej? A Teodora ur z Antoniny Skrzypkowskiej?
Bożena
O Antoninie wiem tylko tyle że jako ostatnie miejsce pobytu było wpisane w akcie ślubu (USC Barcin 1884) jej córki i było to Obielewo i że była tam zapisana jako Krzemkowska znana jako Wysocka, aktu zgonu nie znalazłem nigdzie, a też sporo ksiąg parafialnych poszło w ruch. Teodora jest zapisywana Skrze/ypkowska na aktach USC z urodzin i zgonów swoich dzieci.
Za Ludwika Nowakowskiego ur 1858 w Żołędowie obok Bydgoszczy. Mieli 5dzieci, urodzone kolejne Jan w 1886 Niestronno( Ludwik nie był obecny został w Obielewo), Jadwiga (moja praprababka) Złotowo 1886, Aniela Mamlicz 1900, Maria i Teodora bliźniaczki Murczyn 1901, potem ich syn Jan wziął ślub w 1909 w Tucznie ( został z żoną w Inowrocławiu), wtedy jeszcze mieszkali w Jordanowie, a ostatni zapis jaki znam to gdy przenieśli się do Tczewa. Jadwiga brała ślub w 1915r w Tczewie z Leonem Lange ur w Gorzędzieju pow Tczew.