Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- PPPietrzak

Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała
Szanowni!
Poszukuję akt stanu cywilnego dla Parafii Rzymskokatolickiej Charłupia Mała wcześniejszych niż 1808 r. Nie wiem czy jest w to w ogóle możliwe, ale jeśli ktoś coś wie, to prosiłbym o jakieś info.
Na stronie archiwum diecezji Włocławskiej (https://archiwumwloclawek.pl/) nie znalazłem niczego cieawego.
Gdzie jeszcze mogę szukać informacjina temat, czy dla tej parafii znajdują się wcześniejsze metryki?
Poszukuję informacji nt. rodziny Pietrzykowskich.
Pozdrawiam
Przemek
Poszukuję akt stanu cywilnego dla Parafii Rzymskokatolickiej Charłupia Mała wcześniejszych niż 1808 r. Nie wiem czy jest w to w ogóle możliwe, ale jeśli ktoś coś wie, to prosiłbym o jakieś info.
Na stronie archiwum diecezji Włocławskiej (https://archiwumwloclawek.pl/) nie znalazłem niczego cieawego.
Gdzie jeszcze mogę szukać informacjina temat, czy dla tej parafii znajdują się wcześniejsze metryki?
Poszukuję informacji nt. rodziny Pietrzykowskich.
Pozdrawiam
Przemek
Re: Akta stanu cywilnego Parafia Charłupia Mała
Witam!
ASC z przed 1808 roku nigdzie nie znajdziesz.
Bo takowych nie było.
Dla okresu tego mamy księgi metrykalne wyznaniowe (chrztów, małżeństw oraz zgonów/pogrzebania).
Pozdrawiam!
Tadek
ASC z przed 1808 roku nigdzie nie znajdziesz.
Bo takowych nie było.
Dla okresu tego mamy księgi metrykalne wyznaniowe (chrztów, małżeństw oraz zgonów/pogrzebania).
Pozdrawiam!
Tadek
-
Mazurek_Mikołaj

Witam
Zgodnie z "Rejestracją archiwaliów i starych druków na terenie diecezji włocławskiej" Ks. Stanisława Librowskiego cytuję: w Charłupi Małej istnieją księgi metryczne od r. 1697. Sprawozdanie powstało na początku lat 60 celem zorientowania o możliwych dopływach do archiwum diecezjalnego. Zapewne więc te akta metryczne są cały czas w parafii lub zostały przekazane do archiwum diecezjalnego
Pozdrawiam, Mikołaj
Zgodnie z "Rejestracją archiwaliów i starych druków na terenie diecezji włocławskiej" Ks. Stanisława Librowskiego cytuję: w Charłupi Małej istnieją księgi metryczne od r. 1697. Sprawozdanie powstało na początku lat 60 celem zorientowania o możliwych dopływach do archiwum diecezjalnego. Zapewne więc te akta metryczne są cały czas w parafii lub zostały przekazane do archiwum diecezjalnego
Pozdrawiam, Mikołaj
- PPPietrzak

To jest konkretna wiadomość! Dziękuję za poświęcony czas!Mazurek_Mikołaj pisze: czw 18 gru 2025, 22:38 Witam
Pozdrawiam, Mikołaj
Pozdrawiam
Przemek
Akurat diecezja włocławska w przeciwieństwie do niektórych innych, bardzo czytelnie podaje w internecie katalog posiadanych w archiwum metrykaliów:
https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... arafialne/
Przy założeniu, myślę że dopuszczalnym, że spis ten jest dość aktualny, widzimy, że przedrozbiorowych metrykaliów z tej parafii w archiwum brak, ale co ciekawe, z sąsiedniej Charłupi Wielkiej są. W związku z tym możliwe, że faktycznie, mimo wielu lat ściągania starych ksiąg do Włocławka, nadal materiały z Charłupi Małej pozostały w biurze parafialnym. Jest też możliwość, częstsza niż chcemy o tym myśleć, ale znam takie przypadki - że księgi mogły zniknąć bez śladu już w okresie powojennym. Warto sprawdzić u źródła i być może "wylobbować" transfer ksiąg do Włocławka...
Łukasz
Przy założeniu, myślę że dopuszczalnym, że spis ten jest dość aktualny, widzimy, że przedrozbiorowych metrykaliów z tej parafii w archiwum brak, ale co ciekawe, z sąsiedniej Charłupi Wielkiej są. W związku z tym możliwe, że faktycznie, mimo wielu lat ściągania starych ksiąg do Włocławka, nadal materiały z Charłupi Małej pozostały w biurze parafialnym. Jest też możliwość, częstsza niż chcemy o tym myśleć, ale znam takie przypadki - że księgi mogły zniknąć bez śladu już w okresie powojennym. Warto sprawdzić u źródła i być może "wylobbować" transfer ksiąg do Włocławka...
Łukasz
- PPPietrzak

Dzięki Łukasz, będę miał teraz parę dni wolnego, więc z pewnością napiszę zarówno do Archiwum diecezjalnego jak i do samej parafii w Charłupi Małej. Miło by było dotrzeć jeszcze dalej w drzewie geneaologicznym, ale mam świadomość, że to już naprawdę nie łatwa sprawa.bielecki pisze: pt 19 gru 2025, 09:22 Akurat diecezja włocławska w przeciwieństwie do niektórych innych, bardzo czytelnie podaje w internecie katalog posiadanych w archiwum metrykaliów:
Łukasz
Pozdrawiam
PP
- kwroblewska

Warto zapoznać się z historią kościoła we wsi Charłupia MałaMazurek_Mikołaj pisze: czw 18 gru 2025, 22:38 Zgodnie z "Rejestracją archiwaliów i starych druków na terenie diecezji włocławskiej" Ks. Stanisława Librowskiego cytuję: w Charłupi Małej istnieją księgi metryczne od r. 1697. Sprawozdanie powstało na początku lat 60 celem zorientowania o możliwych dopływach do archiwum diecezjalnego. Zapewne więc te akta metryczne są cały czas w parafii lub zostały przekazane do archiwum diecezjalnego
Pozdrawiam, Mikołaj
http://www.charlupiamala.pl/o-sanktuari ... a-parafii/
i fragment innego opracowania, nie pamiętam skąd ściągnełam
"Kościół ten przetrwał do 1765 r., kiedy to właściciel wsi - Wojciech Colonna Walewski stawia nowy, z dwiema bocznymi kaplicami, a więc na rzucie krzyża. Z powodu niedostatków opieki budowa jednak szybko popada w ruinę, co powoduje, iż biskup włocławski w 1834 r. odbiera parafię księżom diecezjalnym, dołącza ją do Sieradza, a kościół w charakterze filialnego oddaje pod opiekę oo. dominikanom z sieradzkiego klasztoru. Z tego okresu przetrwał zapis, z którego wynika, iż ojciec Gwalbert, przeor, przeznacza do służby w charłupskiej świątyni brata Jakuba Rumińskiego. Najprawdopodobniej jednak już od 1841 r. znowu jest w Charłupi Małej parafia. Jednakże stan kościoła musiał być bardzo zły, skoro w 1861 r. ks. proboszcz Ignacy Woszczalski, rodem z Szadku, w porozumieniu z dziedzicem Biskupic, Józefem Siemiątkowskim, zdecydowali o budowie nowego kościoła.
Sytuacja polityczna w Królestwie Polskim (Powstanie Styczniowe) uniemożliwiła realizację zamierzeń i dopiero w 1905 r. ks. Ludgard Radzymiński doprowadził do poświęcenia kamienia węgielnego, a w 1914 r. do zakończenia budowy. Po wybudowaniu nowego, murowanego kościoła rozebrano stary, drewniany."
W publikacji ks. Witolda Kujawskiego Diecezja kujawsko-kaliska opracowanie historyczno- źrodłoznawcze księgi metrykalne par. Charłupia Mała zaczynają się od 1947r.
Ks. prał. dr hab. Witol Kujawski był wieloletni dyrektor Archiwum Diecezjalnego we Włocławku (1978-2013).