Akty metrykalne z Klimówki, filii parafii Odelsk sięgają roku 1798 roku, na czym stanęły poszukiwania mych krewnych gdyż starsze metryki dotyczące moich przodków nie są dostępne (przynajmniej w internecie). Chodzi mi o parafię rzymskokatolicką, tego wyznania były interesujące mnie osoby.
Jeśli podanie nazwy wsi leżącej w strefie moich zainteresowań pomoże, oto ona: Grzebienie (wymieniane jako Perebienie lub Grebeni). Obecnie miejscowość ta leży na Białorusi, niedaleko granicy z Polską.
Przed 1798 rokiem, przyszła Klimówka
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Re: Przed 1798 rokiem, przyszła Klimówka
Moim zdaniem powinieneś zacząć temat postu od Białoruś. Bo tu jednak jesteśmy specjalistami od konkretnych zaborów.
Tu trochę podpowiedź od tego czasu około1796-98 roku powstawały osobne księgi dla przysiółków wcześniejsze zapisy były łącze dla całej parafii.
Zatem szukaj w parafi wcześniejszej=parafii Odelsk
w genetece w indeksach z Białorusi widzę Odelsk ur od 1737 roku.
....................dokładnie
U-1737-1881
M-1723-1909
Z-1737-1887
................
poszperaj w genetece ale wybierz specjalnie Odelsk. no może i cała Białoruś.
Tu trochę podpowiedź od tego czasu około1796-98 roku powstawały osobne księgi dla przysiółków wcześniejsze zapisy były łącze dla całej parafii.
Zatem szukaj w parafi wcześniejszej=parafii Odelsk
w genetece w indeksach z Białorusi widzę Odelsk ur od 1737 roku.
....................dokładnie
U-1737-1881
M-1723-1909
Z-1737-1887
................
poszperaj w genetece ale wybierz specjalnie Odelsk. no może i cała Białoruś.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
-
AdamML

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Przed 1798 rokiem, przyszła Klimówka
Dziękuję za pomoc. Niestety, moje poszukiwania są bezowocne. Stworzę temat na forum „Poszukuję osób, rodzin” aby używać forum zgodnie z przeznaczeniem.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM