Nazwisko: Żaboklicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Re: Nazwisko: Żaboklicki

Post autor: Żaboklicki_Paweł »

Dzięki, wg mojej wiedzy linie męskie gałęzi szambelana Jana i wojewody Nikodema wygasły, nie wiem czy to ma znaczenie
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Lepiej Panowie trzymajcie się swojej obecnej świadomości!
Orzechowski_Marek

Sympatyk

Post autor: Orzechowski_Marek »

Żaboklicki_Paweł pisze:
> Dzięki, wg mojej wiedzy linie męskie gałęzi szambelana Jana i wojewody
> Nikodema wygasły, nie wiem czy to ma znaczenie

Nikodem Żaboklicki pozostawił cztery córki:
Helenę - benedyktynkę w Jarosławiu
Ludwikę - żonę Stanisława Hulewicza-Wojutyńskiego
Katarzynę - znaną Bonieckiemu, której potomkowie do dziś (m.in. obecna królowa Belgii Matylda)
Marcjannę - żonę Jana Wyżyckiego, starosty bracławskiego, której potomkami m. in. Jan Englert i Karol Strasburger
Dokumenty nie wspominają o innych dzieciach.
Ostatnio zmieniony czw 18 gru 2025, 09:05 przez Orzechowski_Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Już precyzuję, chodziło mi szerzej o linię kresową Żaboklickich h. Kolumna.
Wg drzewa które posiadam Nikodem miała brata Remigiana, właściciel Radałowic, dzierżawca Czerchawy i Olszanki.
Jego linia męska wygasła w latach 60-tych XX w.
Orzechowski_Marek

Sympatyk

Na Remigiana dotychczas się nie natknąłem.
Uzupełniając dane do Nikodema, można dodać, iż wdowa po nim Anna Skotnicka, miała jeszcze trzech mężów:
Jana Nowosielskiego (zm. 1717) - starostę łukowskiego
Mikołaja Kossakowskiego (zm. 1718) - chorążego lubelskiego
Jana Krąkowskiego (zm. 1733) - kasztelana w Kamieniu Krajeńskim
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Przy Remigianie jest również adnotacja Chorąży Bydgoski.
Syn Stanisław Kolumna Żaboklicki, Łowczy Podolski, ożeniony z Anną z Jaruntowskich, wnuczką Eliasza Kleszczowskiego.
Ciekawe czy żyją potomkowie Żaboklickich h. Kolumna po mieczu z innych linii. Jak wcześniej pisałem na forum w wątku herbarze, ks. Wincenty Żaboklicki, kapelan wojsk powstania listopadowego (którego postać była inspiracją dla Mickiewicza - ks. Robak), brat mojego 3xpra Antoniego, namalował herb Kolumna.
Orzechowski_Marek

Sympatyk

Z dostępnych ksiąg ziemskich przemyskich można wyczytać, że bracia Remigian (chor. bydg.) i Wacław Żabokliccy byli braćmi stryjecznymi Andrzeja Żaboklickiego, którego żoną Anna Danielecka. Andrzej miał 7 dzieci: Jana, Stefana (żona Konstancja Niezabitowska), Mikołaja (żona Joanna Mniszek) oraz 4 córki: Mariannę 1v Aleksego Łuckiego, 2v. Stefana Rogozińskiego, Elżbietę za Michałem Grzegorzem Brodowskim, Annę za Aleksandrem Łuckim, Zofię. Żona Remigiana Anna Strzyżowska była wcześniej 1v za Michałem Bączalskim, 2v Erazmem Strusiem. Jej synem był prawd. Michał Paweł Struś podczaszy wieluński, którego żona Elżbieta Niedzielska. Dzieci Remigiana: Stanisław, Józef Aleksander i Marina Cecylia za Aleksandrem Zakrzewskim. Remigian nie żył już w 1666.
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Dzięki Marek, dalej w drzewie podany jest syn Stanisława, Antoni Żaboklicki, a następnie jego trzej synowie:
Józef Żaboklicki, chorąży Żydaczowski, trzy żony: Jaroszewska/Jaroszyńska, Sleszyńska, Glinczanka
Andrzej Żaboklicki i Franciszek Żaboklicki
Orzechowski_Marek

Sympatyk

Księgi ziemskie żydaczowskie są dostępne na stronie archiwum lwowskiego. Coś by się na pewno znalazło.
Co do innych Żaboklickich to trochę niewiadomych co do przodków istnieje (przynajmniej dla mnie).
Hieronim Ż. - ż. Marianna Perzanowska, syn jego Jan ur. ~1720-30 za Kaleczycką
Tomasz Ż. - ż. Teresa Reszkowska (ur. pocz. XVIII w.)
Mikołaj Ż - ż. Katarzyna Katerla (ur. poł XVII w. - być może tożsamy z synem Andrzeja)
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Tomasz m. Reszkowskiej jest w drzewie linii lubelskiej, ojciec Ignacego m. Zdzienickiej i Siennickiej, dziadek m.in szambelana Jana Kolumny Żaboklickiego.
Gratulacje dla Mikołaja za wykazanie że ojcem rotmistrza Pawła i ks. Mateusza proboszcza Ostrołęckiego był Franciszek Paluszek a nie Paweł senior. Czyli Franciszek jest wspólnym pradziadkiem Aleksandra Bernarda Ż i jego żony Ludwiki Ż.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”