Dobry wieczór,Gussie pisze:Dzień dobry Panie Michale,
Codziennie wchodzę na Pana stronę i sprawdzam, czy pojawiły się może jakieś "moje"inwentarze.
Czy będzie Pan w posiadaniu inwentarzy dla wsi: Grębów, Żupawa, Wielowieś, Nowosielec (Nisko) i poza puszczą sandomierską Stojańce (mościski)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie,
Olga
Heather Pedersen przesłała spis poddanych dla wsi Grębów.
Kopie fasji z 1773 roku wykonane w XIX wieku są w zbiorach dzikowskich Tarnowskich, online:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/3096236 w tym Zakrzów, Wielowieś oraz część wsi Sobów, Dzików, Żupawa, Dęba, Miechocin. Oryginały (tożsame, jedynie inny podział na strony tekstu) są w CDIAL we Lwowie jestem w trakcie pozyskiwania Wielowsi (ale na 90% kopie z XIX wieku są tożsame z oryginałami).
Nowosielec vel Pioronka niestety nie spotkałem jeszcze, prawdopodobnie podporządkowana była pod dobra ekonomii sandomierskiej? Akta tej ekonomii w fasji w wersji według rozporządzenia z października 1772 są niestety niekompletne (sygnatura CDIAL, Lwów 146/16/1645).
Stojańce należały około 178x do dominium Twierdza Katarzyny Kossakowskiej z Potockich, inne miejscowości tego dominium to: Twierdza, Słomianka, Słabasz, Zawadów, Wojkowice, Nowo Sielica, Tuligłowy, Piaski, Krolin, Zarzycze, Stojańce, Wolostkow, Chorosnica. Nie natrafiłem na inwentarze sprzed roku 178x dla tej miejscowości.
pozdrawiam,