Poborowy w zaborze rosyjskim

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Aga_ta

Sympatyk

Re: Poborowy w zaborze rosyjskim

Post autor: Aga_ta »

Bodek pisze: ndz 21 gru 2025, 16:43 Rosjanie w kolejnych latach wojny też obniżali i podwyższali górny wiek poborowego
Dlatego usilnie zawężam widełki czasowe.
Początek wieku nie był zbyt spokojny. Zwłaszcza w dużych skupiskach ludzkich z infrastrukturą przemysłową.
Myślę, że mogło to wpływać na politykę poborową.
Pozdrawiam
Agata
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

Witam. A czy koś mi pomoże. Mój prpradziadek Jan Prażmowski urodzony w 1830 roku parafia Przewadowo w 1858 roku jak się żeni w Pułtusku i jest tymczasowo urlopowany a 1859 roku jest już rolnikiem. Co to znaczy ? Czy można się dowiedzieć gdzie służył. Czy to był Pułtusk .A jak tak czy była tam jednostka wojskowa.Pozdrawiam Tadeusz Prażmowski.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zbig_Kowalski »

To przypadek związany z wojną krymską. Normalnie służba trwała wciąż 25 lat, a od 1855 15 lat. Ale z uwagi na wojnę Rosja przeprowadziła wtedy 3 pobory nadzwyczajne o dużo większym % wcielanych do aktywnej służby (np. w 1855 17tys rekrutów w KP wobec ~7tys w roku pokojowym). Po klęsce 1856r i przejściu armii na stan pokojowy wielu było niepotrzebnych i zostało urlopowanych i szybko przeniesionych do rezerwy. Ja mam podobny przypadek z okolic Białegostoku i po wcieleniu w 1855 prapa- cieszył się szybkim powrotem do domu, ślubem w 1859 (jeszcze wpisany jako sołdat) i dziećmi. Różne miał statusy, bo dla dziecka w 1859 był krestjaninem, ale ostatni żołnierski był w 1861 jako zabiletnyj sołdat, a potem już stale cywilny stan.
Co do przebiegu służby tutaj to raczej słabo, przynajmniej ja nie widzę w szwa żadnych zbiorów typowych dokumentów ani dla powiatu pułtuskiego, ani dla jego guberni płockiej z tego okresu, które zawierają listy poborowych, itp.
Co do miejsca służby to stosunkowo niewielu poborowych służyło w KP blisko domu, wręcz przeciwnie. To jest przykładowe przypisanie rekrutów z guberni płockiej do jednostek w pokojowym roku 1850. Jak widać Flota Bałtyjska, artyleria Petersburga, Narwy, itp dość dalekie miejsca, które zmieniały się w zależności od zapotrzebowania armii co roku. https://zapodaj.net/plik-apT3D9AAZV
------------
Pozdrawiam, Zbig
CzuczuStanisław

Sympatyk

Post autor: CzuczuStanisław »

Podłączę się do tego wątku. Mój przodek, Stanisław, był w wojsku carskim (na pewno) , jednak rodzina nie może podać jakie to mogły być lata.
Wiadomo, że Stanisław urodził się w 1889 r., a ślub brał w lutym 1909 r. Potem rodziły się dzieci:
- pierwsze w grudniu 1910 (ojciec zgłasza dziecko),
- drugie w grudniu 1915 (ojciec zgłasza dziecko),
- trzecie w marcu 1917 (ojciec zgłasza dziecko).
Czy na podstawie powyższych danych można ustalić (uprawdopodobnić) czas pobytu w wojsku?

Stanisław
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

CzuczuStanisław pisze: pn 22 gru 2025, 19:03 Podłączę się do tego wątku. Mój przodek, Stanisław, był w wojsku carskim (na pewno) , jednak rodzina nie może podać jakie to mogły być lata.
Wiadomo, że Stanisław urodził się w 1889 r., a ślub brał w lutym 1909 r. Potem rodziły się dzieci:
- pierwsze w grudniu 1910 (ojciec zgłasza dziecko),
- drugie w grudniu 1915 (ojciec zgłasza dziecko),
- trzecie w marcu 1917 (ojciec zgłasza dziecko).
Czy na podstawie powyższych danych można ustalić (uprawdopodobnić) czas pobytu w wojsku?

Stanisław
No dobrze, ale czy masz te akty, skoro wiesz, że ojciec był obecny przy tych narodzinach - to już mogłoby pomóc, jeżeli byłoby odniesienie do statusu w rodzaju sołdata. Albo przynajmniej miejsca tych wydarzeń, bo pewnie jak wiesz w latach 1914-18 była tam wojna światowa i front, który rozdzielił wielu żołnierzy rosyjskich od ich domów.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Dlaczego nie?
Według Ustawy w roku 1906 służba trwała już 3 lata (do IWŚ).
Mógł być pobranym do wojska w roku 1910-1911 i wrócić w roku 1913-1914.

Znalazłam że w roku 1886 zostały przyjęte poprawki do Ustawy i wiek poboru się zmienił - poborowy według tych poprawek powinien mieć wiek lat 21.
Niestety nie znalazłam oryginału tych poprawek w internecie, wyłącznie wzmiankę.

Ale założymy że rok ur. 1889, w wieku lat21 w roku 1910 wylosował służbę, ale miał ulgę 1 rok z powodu urodzenia dziecka - tu wszystko pasuje.
Do służby został wcielony za rok, to znaczy w listopadzie 1911, ale początek służby to 01.01.1912
+ 3 lata = koniec służby to 31.12.1914
Czas na powrót. kto wie gdzie się odbywa służbę, może to był Daleki Wschód np?
Dziecko w grudniu 1915.
Pozdrawiam,
Irena
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Ale jaki koniec służby w grudniu 1914 roku? Jeżeli był zdrowy nikt by go nie zwolnił z czynnej armii w tym samym czasie kiedy Rosja zaczęła już powoływać do armii roczniki od 25 do 35 lat z I klasy pospolitego ruszenia, a cała rezerwa do 43 lat była zmobilizowana już na początku wojny w 1914. No przecież była wojna na ogromną skalę.
Niech kolega poda miejsca urodzeń, to zobaczymy czy to było nawet po rosyjskiej stronie frontu.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Ja mam pytanie o to gdzie w internecie są przepisy z zaboru Rosyjskiego
Przecież powinny być zestawy danych od początku powiedzmy XIX wieku.
dla Galicji to strona:
https://alex.onb.ac.at/cgi-content/alex ... =1&size=45
..................
a o poborze ustawa z 5 grudnia 1868 roku.

https://alex.onb.ac.at/cgi-content/alex ... 37&size=45
.................. kolejne strony w prawym rogu strzałkami można pozyskać wszystko.
Fakt po niemiecku.
A link to rosyjskich przepisów?
......................
Pozdrawiam.
Jan
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Ale jaki koniec służby w grudniu 1914 roku?
Ok, mógł nie mieć tej ulgi i pójść do wojska 01.01.1911 - wtedy 3 lata służby to 1911, 1912, 1913

Ale nie sądzę.
Trzeba patrzeć dane mobilizacji, jakie roczniki ect i jak to było z tymi kto już był w wojsku.
zasadą służby w wojsku carskim to była służba ex-territorialna, tym bardziej dla poborowych z terenów KP.

No i początek wojny to nie rok 1915 np. Nie myśleli że będzie to długa i Wielka wojna.
Data 31.12.1914 - napisałam ogólnie, to dla zwykłych poborowych, w razie miał ulgę mógł wrócić wcześniej - we wrześniu lub w październiku np.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dzień dobry

A może proza życia, wojny.

Urodzenie dziecka grudzień 1915 rok. Poczęcie dziecka kwiecień 1915 rok. Osoba walczy od sierpień 1914 rok do luty może marzec 1915 rok. I… I doznaje trwałego uszczerbku na zdrowiu, który wyklucza go z wojska czytaj inwalida wojenny.
Czyli dla niego wojna mogła się skończyć maksymalnie w marcu 1915 roku. Co nie wyklucza późniejszego poczęcia dziecka.
Sam miałem krewnych w wojsku ale Austrii, kiedy to w październiku 1914 roku jeden z nich zostaje ranny, ale z tej wojny nigdy nie powrócił widocznie zmarł w Szpitalu.
Inny krewny marzec 1915 roku upadek Przemyśla trafia do niewoli (Rosja bierze ponad 100 tyś. jeńców).
I dla niego wojna też się skończyła.

Miłego dnia

Bogdan
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Bogdan piszesz, że miałeś krewnych w Ck Austrii. Sprawdź co o twoim nazwisku mówią listy strat:
https://digi.landesbibliothek.at/viewer ... 8513816/1/
.............
wybierz ,,SEARCH"
wpisz nazwisko
Może dowiesz się czy faktycznie zmarł.
Powinno to być odnotowane.
Ja swojego dziadka ojczystego odnalazłem jako jeńca w połowie Rosji. Budował kolej.
Dzięki rewolucji w 1917 roku i zamieszaniu uciekł na zachód.
......................
Pozdrawiam.
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”