To przypadek związany z wojną krymską. Normalnie służba trwała wciąż 25 lat, a od 1855 15 lat. Ale z uwagi na wojnę Rosja przeprowadziła wtedy 3 pobory nadzwyczajne o dużo większym % wcielanych do aktywnej służby (np. w 1855 17tys rekrutów w KP wobec ~7tys w roku pokojowym). Po klęsce 1856r i przejściu armii na stan pokojowy wielu było niepotrzebnych i zostało urlopowanych i szybko przeniesionych do rezerwy. Ja mam podobny przypadek z okolic Białegostoku i po wcieleniu w 1855 prapa- cieszył się szybkim powrotem do domu, ślubem w 1859 (jeszcze wpisany jako sołdat) i dziećmi. Różne miał statusy, bo dla dziecka w 1859 był krestjaninem, ale ostatni żołnierski był w 1861 jako zabiletnyj sołdat, a potem już stale cywilny stan.
Co do przebiegu służby tutaj to raczej słabo, przynajmniej ja nie widzę w szwa żadnych zbiorów typowych dokumentów ani dla powiatu pułtuskiego, ani dla jego guberni płockiej z tego okresu, które zawierają listy poborowych, itp.
Co do miejsca służby to stosunkowo niewielu poborowych służyło w KP blisko domu, wręcz przeciwnie. To jest przykładowe przypisanie rekrutów z guberni płockiej do jednostek w pokojowym roku 1850. Jak widać Flota Bałtyjska, artyleria Petersburga, Narwy, itp dość dalekie miejsca, które zmieniały się w zależności od zapotrzebowania armii co roku.
https://zapodaj.net/plik-apT3D9AAZV