Pomoc w poszukiwaniach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Pomoc w poszukiwaniach

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus
Potrzebuję pomocy i jakiegoś pomysłu jak odnaleźć miejsce urodzenia lub zgonu siostry mojej prababki.
Moja prababka miała piątkę rodzeństwa, czwórka z nich urodziła się w Łętowicach par. Wojnicz i udało mi się odnaleźć ich akta urodzenia. O kolejnej jej siostrze nie miałem pojęcia i natrafiłem na jej ślad dopiero gdy w archiwum odnalazłem testament ich matki w którym kolejna córka została uwzględniona z informacją że jest zamężna jako Józefa Bąk (z d. Słowik). W księgach parafialnych nie odnalazłem narodzin takiej osoby, nie odnalazłem też ślubu z jej mężem. Pewną wskazówką były świadectwa jej córki które zachowały się u nas w domu. Jej córka urodzona prawdopodobnie 1918 lub 1919r. w Danii mieszkała razem z siostrami swojej matki, wygląda na to że została pozostawiona u nich na wychowanie. Kolejna informacja o Józefie Bąk jest w dokumentacji podziału majątku między siostrami w roku 1966. Józefa do podziału nie wstawiła się osobiście, załatwiała wszelkie sprawy przez pełnomocnika. Nie mam pomysłu jak ją odnaleźć. W systemie i w dokumentach w urzędzie gminy nie odnaleziono takiej osoby.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”