Family Search - History, Library, Catalog - wyszukiwanie

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

graczdn

Sympatyk

Family Search

Post autor: graczdn »

Dzień dobry.
Coś się pogubiłem na FS bo pod linkiem https://www.familysearch.org/pl/search/catalog/1056490 klikam na pozycję pierwszą od góry "Akta małżeństw 1847-1875" i wyskakują np. na str 23 małżeństwa 1903, dalej przykładowo strona 539 akta urodzenia. Proszę o właściwy kierunek poszukiwań.
Darek
Awatar użytkownika
Nater_Stanislaw

Sympatyk

Family Search

Post autor: Nater_Stanislaw »

Przy np. Akta małżeństw 1847-1875 i nr filmu 2332300 Item 10 i ta 10 wskazuje gdzie są te roczniki, w tym wypadku na samym końcu filmu.
Stanisław
graczdn

Sympatyk

Family Search

Dzięki, ale przecież kiedyś wchodziłem w tak opisane roczniki jak wyżej czyli np. "Akta małżeństw 1847-1875" i tylko te akta z tych roczników tam były. Mam opisane w notatkach nr stron czy zdjęć ( jak kto woli) konkretnego aktu i szybciutko znajdywałem akt o który mi chodziło. Gdzieś chyba to musi być?
Darek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Widzisz:
Akta małżeństw 1847-1875 Film 2332300 Item 10
Item 10
Klikasz w link i widzisz napis (na górze) zdjęcie 1 z 1074 zdjęć
One podzielone są na "itemy" - czarne klatki
Np. 707 / 1074 to item 7 (napis po prawej na dole)
932 / 1074 ro item 9
Ty szukasz 10 czyli dalej
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
graczdn

Sympatyk

Dziękuję za pomoc. Znalazłem ten sposób jakim wcześniej się poszukiwałem. https://www.familysearch.org/search/ima ... cc=1867931
Czy nie jest prostszy?
Darek
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Re: Family Search - History, Library, Catalog - wyszukiwanie

Post autor: Świętczak_Sebastian »

https://www.familysearch.org/pl/search/ ... oha:252070

Rodowód imigrantów zarejestrowanych przez EWZ (Einwandererzentralstelle) (Urząd Kontroli Imigracji) migrantów z Kraju Warty-Polski i Litwy, którzy zostali przesiedleni do Niemiec, Polski, Czechosłowacji i Austrii. Zawiera imiona, daty i miejsca urodzenia emigranta, jego rodziców, dziadków i dzieci; miejsce zamieszkania, zawód i wyznanie. Często zawiera fotografię imigranta. Uporządkowane według numeru akt sprawy. W aktach znajdują się także wykazy niektórych mieszkańców miasta. Indeksowane w E/G Kartei według nazwiska i numeru akt. Wiele numerów akt sprawy nie zostało sfilmowanych w tym zestawie. Bardziej kompletne sfilmowanie rodowodów (Stammblätter) jest już dostępne i wymienione w katalogu.Stammblätter der Umsiedler aus Wartheland-Polen, und Litauen. Geordnet nach Registrierungsnummer.Mikrofilm aufgenommen von Manuskripten w Centrum Dokumentów w Berlinie.
--
Sebastian
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Coś dziwnego dzieje się ostatnio ze skanami na FS.
Jeszcze niedawno skany np. z Litwy lub Gruzji były dostępne do podglądu.
A teraz widzę, że zostały zablokowane.

np:

https://www.familysearch.org/pl/search/ ... cat=759876

lub

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 93&lang=pl

Wynikałoby z tego, że należałoby ściągać sobie całe księgi, do późniejszego przeglądania, ale z tego co wiem zostało to zablokowane. A może ktoś wie czy się da!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: k_skrzyp »

Obiecywałem sobie, że w któreś święta przejrzę w końcu akta notariusza, na którego ksiąg skany trafiłem raz dawno na FamilySearch. Święta nadeszły, a tu masz - rozczarowanie: Opasłe tomiska z aktami są poskanowane, rejestry (repertoria) tworzone chronologicznie dzień po dniu, też, ale kluczowej pomocy, tj. skorowidzów alfabetycznych, BRAK :?
A to tak głęboki brak, tak drastycznie dotkliwy, że aż nie wierzę, że możliwy...
Bo wygląda jak koszmarny sabotaż projektu, jak intencjonalna złośliwość okrutnych digitalizatorów/-rek :D , jak sadystyczne.. no nieważne już jak to wygląda.
Ad rem: Czy może coś wiecie? Może skorowidze tam naturalnie trafiły, a tylko szukam nieudolnie?
Szukać FamilySearch obecnie wyjątkowo nie pomaga: Gdy przebrnąłem przez 13 chyba wariantów administracyjnego przyporządkowania miasta i wiedziałem już, że przez zakładkę Katalog* po nazwie znaleźć się tam nie da, rzuciłem się w desperacji na zakładkę Zdjęcia, gdzie owszem znalazłem, ale materiał niekompletny dokładnie tak, jak narzekam we wstępie.
Sprawa dotyczny notariusza Żochowskiego działającego w Rypinie (dziś kuj.-pomorskie), a lata na przykład 1909 - 1912.
Ps. W Skanotece dla Rypina można znaleźć tylko starsze skorowidze.
*) Na FamilySearch przez zakładkę Szukaj->Katalog można za to znaleźć skany ksiąg innych rypińskich notariuszy z pocz. XX w., ALE z innymi regułami dostępu - materiał jest, przeglądania nie ma (bezwzględnie nie ma, żadnych warunkowych kłódek o logowaniu ani zaproszeń do blibliotek partnerskich). Skąd niekonsekwencja? - Nie odgadłem.
Kamil
Jan.Pacek

Sympatyk

Post autor: Jan.Pacek »

Kamilu,
nie rozumiem twojego narzekania...
20 lat temu nie było SZWA a na FS większość polskich metryk była blokowana.
Chciałeś oglądać we Wrocławiu lub Warszawie film z polskim metrykami to za 7 USD zamawiałeś film z poszukiwanej parafii, film po 3-9 miesiącach przychodził i miałeś 3-6 miesięcy na jego darmowe przeglądanie w W-wie lub we Wrocławiu.
Czasem pozwolono ci robić zdjęcia z ekranu...
Dzisiaj za darmo przeglądasz te filmy w domu, niektórych już nie obejrzysz, ale to nie mormoni są temu winni...
Narzekasz, że nie ma spisu rocznego - nic nie stoi na przeszkodzie, abyś taki spis roczny sam zrobił.
Zaraz zaczniesz narzekać, że jedna czy druga księga nie jest zindeksowana...
Przestań narzekać, że to za mało - tylko ciesz się, że to i tak o wiele więcej niż nic...
W poczekalni jest Kazimierz Dolny i jest 5 notariuszy - ale tylko u dwóch są spisy alfabetyczne.
I co? Nie narzekam na brak spisu, tylko przeglądam.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

BRAWO JAN !!! Dokładnie tak było.

Pozdrawiam
Bogdan
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Było, nie przeczę.
Też znam troszkę świat sprzed lat, jednak wyznam Wam, że szczenięce wycieczki do archiwów i CHR-ów generalnie dostarczały lepszych wrażeń, niż zmaganie się sprzed komputera z owocami projektów zrobionych jakby bez głowy.
Mieć oczekiwania to nie zbrodnia. - Tak w przypadku tonącej obwodnicy, jak i ułomnie zdigitalizowanych źródeł; a już szczególnie, kiedy idą na to środki publiczne - jak choćby na Genealogię_w_Archiwach; a i któreś skanowanie wspomnienaych notariuszy robiono chyba za publiczny grant (nie brnę, bo nie znam całej baśni).
Manifestowanie niezrozumienia i kneblowanie zetek w ramach pedagogiki zawstydzania imo szkodzą.
Nie opinie to roszczeniowe, a fakty, że:
1. Na (czcigodnym, rzecz to jasna, bez cienia kpiny!) FamilySearch wyszukiwanie po nazwie miejsca kuleje.
2. Notariusza Żochowskiego ktoś zdigitalizował nieprofesjonalnie i basta. - No chyba że te skorowidze jednak na Familysearch są, na co liczyłem pisząc poprzedni post.
Kamil
Jan.Pacek

Sympatyk

Powtórzę jeszcze raz:
co ci stoi na przeszkodzie, aby zrobić skorowidz?
Czekasz na gotowe za gratis...
Jadzia ma zeskanować skorowidz, a jak go nie ma to Jacek ma to zindeksować!
I ma to być w czytelnej dla ciebie postaci, bo nie radzisz sobie z szukaniem w internecie...
Gdzie byłeś kiedy indeksowaliśmy metryki dla FS??
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Idk, może ząbkowałem, może wolałem wtedy lego, a może zaniedbałeś promocję wydarzenia :D
Janie, okopałeś się już w dość emocjonalnym offtopie.
Czy między wierszami mam z tego odczytać, że to właśnie Ty nieprofesjonalnie zdygitalizowałeś Żochowskiego, którego skrawki widzę na Familysearch?
A jeśli nie Ty, to czy chociaż sprawdziłeś dziś to, o co spytałem w pierwszym dzisiejszym poście? Nie ma skorowidzów?
Wrzeszczysz już o niewdzięczności i wzywasz mnie do działania, ale gonić kogokolwiek do skanowania warto dopiero po ustaleniu, czy materiał nie jest od dawna zeskanowany. A na FS zamęt taki, że 1 próba 1 człowieka (który - o zgrozo! - nie brał udziału w skanowaniu) to za mało, by rozstrzygnąć, że te skany na pewno nie powstały.
Kamil
Jan.Pacek

Sympatyk

k_skrzyp pisze: sob 27 gru 2025, 15:26 ... Obiecywałem sobie, że w któreś święta przejrzę w końcu akta notariusza, na którego ksiąg skany trafiłem raz dawno na FamilySearch. Święta nadeszły, a tu masz - rozczarowanie: Opasłe tomiska z aktami są poskanowane, rejestry (repertoria) tworzone chronologicznie dzień po dniu, też, ale kluczowej pomocy, tj. skorowidzów alfabetycznych, BRAK :?
A to tak głęboki brak, tak drastycznie dotkliwy, że aż nie wierzę, że możliwy...
Bo wygląda jak koszmarny sabotaż projektu, jak intencjonalna złośliwość okrutnych digitalizatorów/-rek :D , jak sadystyczne.. no nieważne już jak to wygląda...
przypominam twoje słowa...
są skany, ale brak spisów alfabetycznych!
sabotaż, bo są skany, ale nie ma spisu...
sabotaż - bo te skany TRZEBA - można - przeglądać, a nie skorzystać ze spisu alfabetycznego.
jak mogli wystawić do internetu skany bez alfabetycznego spisu?
zabronić wystawiania w internecie skanów bez spisów alfabetycznych!!!
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

A Ty po uszy w swoim okopie :D
Czyli mam akceptować i oklaskiwać rzecz obiektywnie wadliwą tylko dlatego, że Ty ją stworzyłeś albo że Tobie taka wystarcza? - No way. Słusznie wytykam, gdzie król jest nagi.
Lubisz stan, gdy nie wiadomo kto, nie wiadomo co ani za czyje..? Do tego kaprysić nie wypada, pytać nie przystoi, a liczyć nie wolno? Według mnie 1 watchdog cenniejszy, niż 100 podatników. :P
No ok, grymas publiczności może kogoś zniechęcić do skanowania, ale innemu podpowie, że pracę, zwłaszcza tak moznolną, warto przede wszystkim mądrze planować.
Ty prócz płonnych pouczeń, demonizacji i dopowiedzeń nie zrobiłeś dla bieżącego wątku nic - i jak nie było pełnej jasności, czy te konkretne skorowidze były skanowane, tak nie ma.
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”