AM Leona i Benedykty Ostrowskich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

łukasiewicz_robert

Sympatyk

AM Leona i Benedykty Ostrowskich

Post autor: łukasiewicz_robert »

Dzień dobry, poszukuję aktu małżeństwa moich przodków
Leona Ostrowskiego i Benedykty Harbaszewskiej.
Niestety w dostępnych materiałach nie mogę odnaleźć tego aktu małżeństwa.
Przypuszczam że mógł zostać zawarty w jednej z parafii powiatu sokołowskiego (woj. mazowieckie), ale nie wykluczam też łosickiego w latach 1829- 34.
Nie posiadam informacji o miejscu pochodzenia i danych rodziców wyżej wymienionej pary.
Co wiem:
- pierwsze z ich dzieci zostaje ochrzczone w parafii w Sokołowie Podlaskim, następne już w Suchożebrach,
Długiej Kościelnej, Pustelniku, Stanisławowie, Okuniewie i Kobyłce.
- Leon umiera w par. Kobyłka, a Benedykta w par. Poświętne.
Jeśli ktoś ma jakieś rady lub wskazówki gdzie szukać tego aktu będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Robert
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Re: AM Leona i Benedykty Ostrowskich

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam.

Informacje dotyczące tej pary pochodzą z książki Z.Wąsowskiego "Monografia parafii Kożuchówek na Podlasiu".

Leon Ostrowski - urodzony około 1797 w parafii Wirów; rodzice: Jan i Marianna (nieżyjący już 24.11.1834 r.). (Tutaj zdanie ode mnie: Wiem, że zgodnie z sumariuszem urodzeń parafii Skrzeszew tam również rodzi się Leon Ostrowski w 1797 r.).
Pierwsza żona Marianna (nie wiadomo gdzie ślub) mieli razem córkę Rozalię urodzoną w październiku 1828, a zmarłą 11.02.1832.
Drugi ślub z panną Benedyktą Herbaszewską ur. około 1813 roku w Mężeninie z rodziców: ojciec nieznany i Marianny Herbaszewskiej z Niecieczy. Ślub był 24.11.1834 roku w parafii Kożuchówek. Przed ślubem oboje byli służącymi we wsi Błoniu Dużym.

W roku 1812 w parafii Rusków, miejscowości Mężenin rodzi się Benedykta Uszyńska vel Herbaszewska z nieprawego łoża ze szlachcica Ignacego Uszyńskiego i panny Marianny Herbaszewskiej. Skany z parafii Rusków dostępne online. Skan aktu tutaj: https://zapodaj.net/plik-iNEbBGPcss

Pozdrawiam, Mikołaj
łukasiewicz_robert

Sympatyk

Post autor: łukasiewicz_robert »

Panie Mikołaju, dziękuję bardzo za niezwykle cenną dla mnie wskazówkę, która pozwoli mi zrobić kolejny krok
w poszukiwaniach.
Jeśli chodzi o wspomnianą Benedyktę, to może być właśnie tą szukaną przeze mnie, a jako nieślubne dziecko
będącego wtedy w związku małżeńskim Ignacego Uszyńskiego (szlach. ur.), mogła nie mieć prawa nosić jego nazwiska.
Nosiła więc nazwisko matki - Harbaszewska.
Mam do Pana jeszcze pytanie, czy ma pan wiedzę gdzie mogę znaleźć skany ksiąg metrykalnych parafii Kożuchówek z tamtego okresu, jeśli oczywiście są?
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Robert
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

Prawie wszystkie księgi urodzeń od 1758, ślubów od 1765, zgonów od 1765 aż do lat 80 XIX wieku są w AD w Drohiczynie. Późniejsze od lat 80 XIX wieku do okolic II WŚ są w AP w Siedlcach (część dostępna online). Najnowsze są w USC Sokołów i część powojennych jest na parafii. Rocznik pana interesujący jest w AD w Drohiczynie.

Pozdrawiam, Mikołaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”