Parafia Latowicz- poszukuję aktu urodzenia Józef Kowalski z1787 roku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bernaciak_Agnieszka

Parafia Latowicz- poszukuję aktu urodzenia Józef Kowalski z1787 roku

Post autor: Bernaciak_Agnieszka »

Dzień dobry!
Zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu brakującej metryki urodzenia mojego przodka Józefa Kowalskiego z parafii Latowicz. Istnieje jego akt ślubu z roku 1820 z parafii Krajkowo (akt nr 6)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... ba8e57cac9
oraz posiadam odpis aktu urodzenia z 1787 roku wydany przez parafię Latowicz w 1820 (po łacinie oczywiście), ale nie wiem jak go tutaj wstawić.
Wg nich powinien się urodzić w 1787 roku jako syn Józefa i Marianny (nazwisko nieczytelne). Akta parafii Latowicz z tego okresu są zindeksowane, jednak nic tam nie pasuje do tych dokumentów. Nazwisko jak najbardziej funkcjonuje w tej parafii i miejscowości się zgadzają, nawet rodzice chrzestni z odpisu istnieli, jednak Józefa Kowalskiego syna Józefa nie mogę znaleźć. Może ktoś z Państwa ma pomysł jak rozwiązać tę sprawę?
Pozdrawiam
Agnieszka Bernaciak
AdamML

Sympatyk

Re: Parafia Latowicz- poszukuję aktu urodzenia Józef Kowalski z1787 roku

Post autor: AdamML »

Agnieszko, mogłem Cię źle zrozumieć, gdyż nie doczytałem się co konkretnie nie pasuje prócz braku aktu Józefa, syna Józefa. Przede wszystkim niej wzgląd, iż imiona mogły być mylone bądź źle zapisywane. Tj. Józef mógł być zapisany w metryce jako Jan lub Jerzy. Takie pomyłki się zdarzały. To samo dotyczy nazwisk. Przejęzyczenia dotyczące głoski lub nawet sylaby są realne.

Sprawdź sąsiednie parafie. Jeśli rodzice pochodzili z różnych parafii, szansa na chrzest w innej niż ta gdzie mieszkał jest w miarę wysoka. Dodatkowo zauważ, że nasi przodkowie byli bardziej mobilni niż się wydaje.

Sprawdź czy akta nie znajdują się w mazowieckich archiwach, mogły się tam dostać w czasie wojny. Może moja pomoc nie będzie efektywna, zajmuję się głównie Grodzieńczyzną, spróbuję jednak Cię wspomóc w poszukiwaniach tego dokumentu.

Według mnie nazwisko matki to Gronkowska lub Grunkowska. Dlaczego? Z pewną trudnością odczytałem Gron/Grun. Mimo wątpliwości co do prawidłowości odczytu postanowiłem sprawdzić nazwiska z parafii Krajewo. Występuje tam nazwisko Gronkowska/Grunkowska. Sam zapis „z Grunów” daje pewne podstawy do hipotezy o tym, że nazwisko Marianny to Gronkowska/Grunkowska.
Pozdrawiam,
AdamM
Bernaciak_Agnieszka

Post autor: Bernaciak_Agnieszka »

Cała zabawa polega na tym, że ślub odbył się w Parafii Krajkowo ale pan młody pochodził z parafii Latowicz. Potwierdza to zarówno akt ślubu jak i odpis aktu urodzenia wydany przez parafię latowicką w 1820 roku, który udało mi się uzyskać z płockiego archiwum. Jest tam podana dokładana data urodzenia i chrztu, czyli 19 i 20 marca 1787 roku. Niby więc wszystkie dane są, ale indeksy z latowickiej parafii na portalu nie potwierdzają takiego urodzenia w tej dacie. W 1787 mamy 2 Józefów ale o innych nazwiskach, jednego Kowalskiego, ale o innym imieniu nie wspominając już o rodzicach i jedno dziecko urodzone w tym dniu czyli 19 marca, ale zupełnie inne dane i płeć nawet.
Czy jest szansa, że jak wybiorę się wreszcie do AD warszawsko-praskiego, to w księgach znajdę coś innego niż w indeksach?
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Nie trzeba szukać w ADWP, można tu:

https://sabak.info.pl/browsemedia.php?m ... =narodziny

Ale wygląda na to, że takiego aktu chrztu nie ma...
Pozdrawiam,
Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”