Rodzina Oleksy vel Klukowski (Bargłów Kościelny [Brzozówka] / Rajgród)_FamilyTreeDNA

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

klukowski_michael

Rodzina Oleksy vel Klukowski (Bargłów Kościelny [Brzozówka] / Rajgród)_FamilyTreeDNA

Post autor: klukowski_michael »

Dzień dobry,

prowadzę badania genealogiczne rodziny Oleksy vel Klukowski z parafii Bargłów Kościelny (później także Rajgród).

Najstarsze pewne zapisy metrykalne, do których udało mi się dotrzeć, sięgają XVIII wieku.
Najstarszym znanym mi przodkiem, dla którego znam dokładną datę urodzenia, jest Bartłomiej Oleksy vel Klukowski, urodzony w 1777 roku w Brzozówce (parafia Bargłów Kościelny). Jego rodzicami byli Adam Oleksy vel Klukowski oraz Rozalia z Kondratowiczów. Niestety, nie udało mi się ustalić dat ich urodzenia ani imion ich rodziców.

Interesuje mnie pochodzenie tej linii w okresie wcześniejszym, zwłaszcza w kontekście osadnictwa drobnoszlacheckiego na Podlasiu.

Jak wiadomo część drobnej szlachty mazowieckiej, osiedlając się w dobrach królewskich, traciła formalny status prawny szlachty, zachowując jednak nazwisko rodowe, które następnie funkcjonowało już w środowisku chłopskim.

Moje zainteresowanie tym zagadnieniem wynika z tego, że w herbarzach spotyka się
nazwisko Klukowski przypisywane do herbów Jasieńczyk, Gozdawa oraz Prus II.

Chciałbym się dowiedzieć, czy również moja rodzina mogła należeć do takiej grupy, oraz czy istnieją źródła archiwalne, które pozwalałyby potwierdzić bądź wykluczyć takie pochodzenie.

Z tego powodu, jako narzędzie pomocnicze, wykonałem również test Y-DNA (Big Y) w serwisie FamilyTreeDNA, jednak jak dotąd bez jednoznacznych wyników porównawczych.

Zastanawiam się, czy przy braku starszych metryk rekonstrukcja wcześniejszych dziejów rodziny jest w ogóle możliwa na podstawie akt, czy też wymaga połączenia danych archiwalnych z badaniami genetycznymi.

Jeżeli ktoś z badaczy spotkał się w źródłach z rodziną Oleksy / Klukowski w tej okolicy albo nosi to nazwisko i zastanawia się nad możliwym pokrewieństwem, serdecznie zapraszam do kontaktu prywatnego.

Jestem również otwarty na porównanie wyników badań genetycznych (Y-DNA) — w przypadku zainteresowania chętnie wyjaśnię szczegóły i pomogę w organizacji testu, aby sprawdzić, czy istnieje wspólne pochodzenie w linii męskiej.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, sugestie i kontakt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”