Dzień dobry, moim pra... dziadkiem był Grigorij (Grzegorz) Paliksza/Peliksza. Żył w XIX wieku w okolicach Wołkowyska (Kołątaje bądź Biskupcy, obecna Białoruś) a przynajmniej tam w 1863 roku urodził mu się syn, Iwan (Jan). Żoną Grzegorza była Eudoksja.
W metryce urodzenia syna stan społeczny małżeństwa jest zapisany jako „żołnierze”, co jawnie wskazuje na to, iż Grzegorz odbył służbę wojskową w szeregach armii carskiej. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć go w rosyjskich dokumentach, o ile jest to możliwe?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
Re: Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Witam!
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
Niestety, moje informacje są na ten temat zerowe, mam problem z odnalezieniem własnego przodka, o innych informacjach już nie mówię. Może przeszukasz rosyjską Wikipedię? Możliwe, że ten przypadek jest na tyle wyjątkowy, iż ktoś poświęcił temu uwagę i stworzył stronę o tym.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Irena_Powiśle

Zespół 2640, 26 Mohylewski pułk piechoty znajduje się w rosyjskie archiwum historyczne wojskowe (RGWIA) w Moskwie, a nie w Petersburgu.Zbig_Kowalski pisze: pn 29 gru 2025, 11:15Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
Książka pamiątkowa tego pułku
https://rusneb.ru/catalog/000200_000018_v19_rc_1741924/
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Co do mojej sytuacji, się ktoś czy spisy żołnierzy armii carskiej są dostępne online? Szczerze mówiąc nie podejrzewałem, że ktoś także napiszę tu o swoim przodku, temat początkowo stworzyłem właśnie po to aby dowiedzieć się czegoś o moich przodkach.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM