Kraków - Parafia św Szczepana

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

niki.ix

Sympatyk

Kraków - Parafia św Szczepana

Post autor: niki.ix »

T:"Parafia św Szczepana Kraków"

Czy ktoś wie, czy zachowały się akta z pierwszej parafii św Szczepana w Krakowie? Chodzi mi o kościół który znajdował się na dzisiejszym placu Szczepańskim. Kościół został zburzony przez Austriaków. Najpierw parafię "przejęli" Karmelici z Piasków, potem powstała nowa parafia przy Sienkiewicza ale tam tych starych akt nie ma.
Gdzie ich szukać, o ile gdzieś są?

pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
niepco

Sympatyk

Re: Parafia św Szczepana Kraków

Post autor: niepco »

Akta które są dostępne na SZwA od 1810 r. są jak mi się wydaje właśnie z tego kościoła na pl. Szczepańskim.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=31527
Tomasz Niepokój
niki.ix

Sympatyk

niepco pisze: sob 27 gru 2025, 16:55 Akta które są dostępne na SZwA od 1810 r. są jak mi się wydaje właśnie z tego kościoła na pl. Szczepańskim.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=31527
Dziękuję za link. To już są akta z "Piasków". Tamten kościół św. Szczepana istniał do 1797 r . Był kościołem parafialnym dla dużej części dzisiejszego miasta i kilku podkrakowskich miejscowości. Szukam akt do 1797 i akt już z "Piasków" do 1810. Kościół św. Szczepana przechodził z rąk do rąk. Najpierw byli tam Jezuici w 1732 zabrano go Jezuitom i oddano Akademii Krakowskiej, w 1797 kościół zamknięto i przeniesiono do Karmelitów na Piasku.

pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Ja bym się zwrócił do kurii w Krakowie
a konkretnie do strony.
https://caak.upjp2.edu.pl
.................
być może mają już zeskanowaną poszukiwaną parafię.
A moim zdaniem powinni wiedzieć czy takie księgi istnieją i gdzie,
......................
Pozdrawiam.
Jan
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Akta metrykalne (1586-1870) parafii św. Szczepana są zeskanowane i, co najważniejsze, zindeksowane na FS. Co więcej, są tudzież indeksy (od połowy XVII wieku) w genetyce.

https://www.familysearch.org/fr/search/ ... oha:403355

Niestety skany są zablokowane i trzeba wyszukać w indeksach, skopiować link i wysłać prośbę o odblokowanie na ten wątek https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=122351 . Pan Piotr często odpowiada z wielką serdecznością i chęcią pomocy.

Dobrych poszukiwań!
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
niki.ix

Sympatyk

jan2024 pisze: ndz 28 gru 2025, 05:32 Ja bym się zwrócił do kurii w Krakowie
a konkretnie do strony.
https://caak.upjp2.edu.pl
.................
być może mają już zeskanowaną poszukiwaną parafię.
A moim zdaniem powinni wiedzieć czy takie księgi istnieją i gdzie,
Rokdar pisze: ndz 28 gru 2025, 08:53 Dzień dobry!

Akta metrykalne (1586-1870) parafii św. Szczepana są zeskanowane i, co najważniejsze, zindeksowane na FS. Co więcej, są tudzież indeksy (od połowy XVII wieku) w genetyce.

https://www.familysearch.org/fr/search/ ... oha:403355

Niestety skany są zablokowane i trzeba wyszukać w indeksach, skopiować link i wysłać prośbę o odblokowanie na ten wątek https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=122351 . Pan Piotr często odpowiada z wielką serdecznością i chęcią pomocy.

Dobrych poszukiwań!
Dziękuję za pomoc i za linki :)

pozdrawiam
Anka
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
1. Tak jak powyżej napisał Marcin - akta metrykalne z parafii pw. św. Szczepana dostępne są na FS.
2. Kopie tych samych akt na mikrofilmach znajdują się w AN Kraków (nie są wykazane w zasobie archiwum).
3. W AKM Kraków nie ma żadnych aktów metrykalnych z parafii krakowskich sprzed 1800 roku (wyjątek parafia pw. Wszystkich Świętych).
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Re: Kraków - Parafia św Szczepana

Tadku mikrofilmy nie są w wykazach ANK bo jak wszystkie archiwa mają to na klasycznych fiszkach jak kiedyś w bibliotece. Sam to widziałem jak szukano tego w szufladkach.
Ale informacja jest Cenna Bo jednak Można zapewne po świętach podjechać do Krakowa np pociągiem
Nowy budynek Archiwum jest przy dworcu PKP jak na Kraków blisko.
No klasyczna prośba o pomoc archiwistów pod jaka litera szukać mikrofilmu.
No oczywiście wszystko zależy jak szybko uda się wypożyczyć mikrofilm.
Potem pozostaje czytnik.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Janie! Trochę inaczej wyglądała sprawa z tymi mikrofilmami. Mormoni filmując księgi, przekazali kopie mikrofilmów do AN oddz. na Siennej. Były to mikrofilmy z księgami metrykalnymi z miasta Krakowa, z księgami ASC z rejonu Małopolski Zachodniej (te przekazane z AP [Powiatowego] w Chrzanowie do AP Katowice) oraz z Ziemi Tarnowskiej. Na Siennej powstał taki zbiór "Baza ..." (nie pamiętam całej nazwy). Nr (sygnatury) mikrofilmów były dostępne jedynie w takiej teczce z wpiętymi kartkami z maszynopisu. Kilkakrotnie o tym już tu na forum pisane było. Ostatnio jakaś osoba potwierdziła, że te mikrofilmy trafiły na Rakowicką. Przykładowo: parafia pw. św. Szczepana - mikrofilm 5-296 zawierał akta zgonu z lat ok. 1791-92 (resztę zawartości można sobie dopisać ze strony FS).
Pozdrawiam!
Tadek
niki.ix

Sympatyk

Ted_B pisze: pn 29 gru 2025, 11:04 Witam!
Janie! Trochę inaczej wyglądała sprawa z tymi mikrofilmami. Mormoni filmując księgi, przekazali kopie mikrofilmów do AN oddz. na Siennej. Były to mikrofilmy z księgami metrykalnymi z miasta Krakowa, z księgami ASC z rejonu Małopolski Zachodniej (te przekazane z AP [Powiatowego] w Chrzanowie do AP Katowice) oraz z Ziemi Tarnowskiej. Na Siennej powstał taki zbiór "Baza ..." (nie pamiętam całej nazwy). Nr (sygnatury) mikrofilmów były dostępne jedynie w takiej teczce z wpiętymi kartkami z maszynopisu. Kilkakrotnie o tym już tu na forum pisane było. Ostatnio jakaś osoba potwierdziła, że te mikrofilmy trafiły na Rakowicką. Przykładowo: parafia pw. św. Szczepana - mikrofilm 5-296 zawierał akta zgonu z lat ok. 1791-92 (resztę zawartości można sobie dopisać ze strony FS).
Pozdrawiam!
Tadek
Tadeuszu, czy na Rakowickiej będą też te mikrofilmy z AP Katowice?

pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Aniu zadaj może to pytanie do AP Katowice.
https://katowice.ap.gov.pl/

Sprawdzałem Chrzanów chyba nie podlega pod AP W Bielsku-Białej.
A jak widzę AP Katowice się rozbudowuje i mogą być problemy.
oczywiście czekamy na odpowiedź Tadka.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Ted_B

Sympatyk

Witam!
W jakiejś dyskusji na tym forum w br. jedna osoba potwierdziła, że te mikrofilmy zostały przeniesione z Siennej na Racławicką. Więc zapewne trafiły tam również filmy zrobione z ksiąg będących w AP Katowice.
A czego właściwie szukasz? Z rejonu dawnego powiatu olkuskiego na pewno były: Chechło, Bydlin, Gołaczewy, Chlina, Przeginia. Chyba też parafie z Pilicy i okolic. Dziś większość z tego jest dostępne na genetece, albo na genbazie. Często zdjęcia cyfrowe, o wiele lepszej jakości niż te robione z mikrofilmów. To były akta z lat od 1810 do ok. 1890. W dyskusji prowadzonej na tym forum (lata 2016-2019), było więcej szczegółów.
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Jeśli już to ja wiem, że wszystkie zasoby= różne nory jak stary Browar na ul. Siennej .
Zostały przeniesione do nowoczesnego budynku na Rakowiecką.
Od dawna był wstyd chodzić op całym Krakowie aby odszukać Zabytkowe zapisy.
Tu chodzi o to, że takie nowe budynki mają automatyczny system Gaśniczy
Jakby co doczytaj taki regulamin jak jest alarm PPoż zostawia się wszystko w archiwum ucieka bo po 3 minutach archiwum jest zagazowane CO2 =Dwutlenek węgla.
Laptopy to przeżyją. Jak taki próbny alarm przeżyłem w AP w Bielsku-Białej.
Fakt swoje podręczne dokumenty i laptopa odebrałem po 2 dniach. Jak usunęli Co2.
Ale nie chodzi o gości tylko o zabytki z np. 11, 13 wieku Wspaniałe pergaminy i tak dalej.
......................
Pozdrawiam.
Jan
niki.ix

Sympatyk

Ted_B pisze: pn 29 gru 2025, 22:48 A czego właściwie szukasz? Z rejonu dawnego powiatu olkuskiego na pewno były: Chechło, Bydlin, Gołaczewy, Chlina, Przeginia. Chyba też parafie z Pilicy i okolic.
Pozdrawiam!
Tadek
Szukam informacji o 2 rodzinach które pojawiły się pod koniec XVIII w, po Konfederacji Barskiej w jednej z podkrakowskich wsi należącej do Karmelitów z Piasku, parafia Korzkiew. Dostali w tej wsi od zakonu po sporym jak na tamte czasy kawałku ziemi. Nie byli to chłopi pańszczyźniani, bo z dokumentów do których udało mi się dotrzeć wynika, że poza niewielką daniną na rzecz klasztoru ( 2 kury i 20 jajek) nie mieli żadnych innych obowiązków. Jedno z nazwisk jest rzadkim nazwiskiem. Najwcześniej osoby o tym nazwisku pojawiają się w Tyńcu, potem Półwsie Zwierzynieckie, Bielany, Mników i sam Kraków. Poza Małopolską znalazłam ich też w Kłobucku. Drugie nazwisko ma 3 wersje i wszystkie 3 są dość popularne. Wpisy w metrykach sugerują że mogą pochodzić z Krakowa ale może to być też Skała i okolice Skały. Pytałam w Klasztorze na Piaskach czy nie zachowały się u nich dokumenty na podstawie których można by ustalić skąd te dwie rodziny do nich przybyły, ale nie odpowiedzieli na maila. Może jak przeglądnę mikrofilmy z tych starszych parafii to na coś trafię. Przy okazji wpadnę do klasztoru może wyciągnę jakieś informacje.

pozdrawiam\
Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”