Szukam Romana Stachowiaka w Japonii lub Chinach

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

robsta

Sympatyk

Szukam Romana Stachowiaka w Japonii lub Chinach

Post autor: robsta »

Mój Dziadek (syn Antoniego i Anny z d. Owczarzak) - Florian Stachowiak miał brata - Romana Stachowiaka ur. 29.01.1886 w Poznaniu. Z informacji rodzinnych wiedziałem, że wyjechał do Chin. Dlatego w poszukiwaniach genealogicznych udało mi się do niedawna znaleźć tylko jego akt urodzenia. Jednak kilka dni temu, zupełnie przypadkowo, odnalazłem w "Tygodniku Polskim" wydawanym w Charbinie w numerze 11/878 z 12 marca 1939 r. na s. 2 notkę: "W czasie przyjęcia kolonii polskiej w Tokio, w dniu 11 listopada 1938 r. przez ambasadora R.P. p. Tadeusza Romera, jako w dniu 20-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę, obywatel polski p. Roman Stachowiak wystąpił wobec Pana Ambasadora z projektem uczczenia tej rocznicy przez zebranie wśród kolonii polskiej, zamieszkałej w Japonii, funduszu na potrzeby młodzieży polskiej, kształcącej się w Charbinie". źródło: https://polona.pl/item-view/ac4ab7c2-08 ... f3d?page=1
Znalazłem Go więc w piśmie wydawanym w Chinach, w którym jest mowa, że był w Japonii.
Stąd moje pytania: Jak znaleźć więcej tekstów o Romanie Stachowiaku? Czy ktoś ma wiedzę jak prowadzić z Polski poszukiwania Polaków z okresu międzywojennego na terenach Chin i Japonii?
Za każdą wskazówkę z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie

Robert Stachowiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”