Czekając na ustalenia w sprawie imienia ojca Ewarysta Wielgórskiego, przyjrzałem się jego synowi.
Synowi Ewarysta Wielgórskiego, nadano na chrzcie imiona: Roch Jacek Kajetan.
W aktach Heroldii Królestwa Polskiego występuje pod imionami: Roch oraz Jacek Roch Kajetan.
W 1836 roku zgłaszając zgon syna Lucjana, lat 12, wystąpił tylko pod imieniem Jacek.
Być może tu leży przyczyna różnych imion tej samej osoby występującej w źródłach. Wiele osób używa drugiego imienia na stałe, gdy jednocześnie w dokumentach występuje z pierwszym imieniem.
Pozdrawiam Marek Woliński
Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
wolenski_pipis

Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Dzień dobry Panie Marku,
Chciałem na wstępie podziękować za Pana pracę w napisaniu tychże 5 tomów Herbarza. Bardzo cenne źródło wiedzy. Interesuje mnie w tym momencie głównie nazwisko Kurowski.
W Tomie 1 zapisuje ich Pan KUROWSKI h. Zagroba (choć niektórzy heraldycy przypisują im też herb Nałęcz). W Tomie 2 są oni zapisany jako herbu Zagłoba, natomiast już w kolejnych jako herbu Zagroba.
Najpierw zarys mojej rodziny:
Kurowski Wiktor i Nowosielska Joanna to moi 3x pradziadkowie od strony dziadka, a Kurowski Michał i Wierzejska Zofia to moi 3x pradziadkowie od strony babci (dziadek i babcia to dalecy kuzyni, którzy mieli wspólnych 2x pradziadków: Kurowski Cybulka Maciej (urodzony w przedziale 1770-1773 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jego śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach) oraz Kurowska Tysiączek Agnieszka (urodzona w przedziale 1783-1787 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jej śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach)).
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 3 w szukanym przeze mnie przedziale czasu (dodatkowo +-5 lat w obie strony) mam następujących urodzonych Maciejów (niestety w akcie zgonu z 1830 jest podane że rodzice nie znani):
1765: Maciej s. Michała Kurowskiego de Wylany i Joanny
1771: Maciej s. Jana Cebulki de Kurów i Katarzyny
1774: Maciej s. Wawrzyńca de Kurów i Franciszki, chrzestnym był Kazimierz Kurowski
1774: Maciej s. Jakuba Tysiączka de Wysokiny Tęczki i Rozalii
1776: Maciej s. Bartłomieja de Kurów i Ewy, chrzestną była Ewa Kuroska
1778: Maciej s. Wojciecha Chrzczona de Kurów i Ewy Kurowskiej Tysiączek, chrzestnym był Stanisław Chrzczon Kurowski, a świadkiem Teresa Kurowska
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 4 Agnieszka Kurowska urodziła się w 1784 roku (informacja pewna ponieważ rodzice się zgadzają z tymi podanymi w akcie zgonu z 1828 roku)
Przejrzałem ogólnodostępne w Internecie herbarze i w żadnym nie istnieją Kurowscy h Zagroba / Zagłoba.
----
W Herbarzu Polski (Tom 13), Bonieckiego Adama są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz (i tutaj również podano osoby z Kurowa w powiecie Łukowskim)
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj co prawda nie są wymienieni, że byli mieszkańcami Kurowa w powiecie Łukowskim, ale na podstawie własnych badań odkryłem że to są bracia oraz kuzynowie mojego prapradziadka Władysława (jego ojciec Wiktor miał przydomek Cybulka). Tak wygląda zapis z herbarza: „…a Tomasz Adam, syn Jakóba, Andrzej, syn Michała, Franciszek, syn Wiktora i Antoni, syn Józefa, w latach 1851— 1853.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy z Kurowa w powiecie sierpskim
- Kurowscy z Kurowa w powiecie łukowskim (i tutaj są wymienieni Kurowscy o przydomkach Cybulka, Tysiączek, Zagroba, Cieślik)/
- Kurowscy z Kurowa w ziemi bielskiej
- Kurowscy różni, o których trudno było orzec, z którego Kurowa wyszli.
- Kurowscy h. własnego
-----
W Herbarzu Szlachty Polskiej Rodzina (Tom 8 ), Uruskiego Seweryna są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Lubicz i Nałęcz
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj ponownie są wymienieni te same osoby co w Herbarzu Bonieckiego oraz wnioskuję że na te tereny przybyli oni z województwa płockiego, poniżej fragment:
„…Szymon, syn Jana, dziedzic wsi Łysakowo, w wojew. płockiem 1736 r., z Magdaleny Olszewskiej miał syna Jana, po którym synowie, Kazimierz i Paweł; po Kazimierzu synowie: 1) Jakób pozostawił syna Jakóba, po którym z Anny Krasuskiej syn Tomasz, dziedzic wsi Kurowo, wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 2) Maciej, tego synowie: a) Józef, po którym syn Antoni wylegitymowany w Królestwie 1853 r., b) Wiktoryn, po którym z Joanny Nowosielskiej syn Franciszek wylegitymowany w Królestwie 1852 r. i c) Michał, po którym z Zofii Wierzejskiej syn Andrzej wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 3) Marcin, tego syn Tomasz miał syna Kazimierza, ożenionego z Małgorzatą Rzążewską, z której synowie, Józef i Jacek wylegitymowani w Królestwie 1860 r.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy h. własnego
- Kurowscy (bez podania herbu) wymienieni są Kurowscy zamieszkali w ziemi łukowskiej wylegitymowani w Zachodniej Galicji 1803 i 1804 roku.
-----
W Herbarzu Polski (Tom 5), Niesieckiego Kaspra są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Śreniawa
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Wężyk
-----
Przejrzałem również: „Zbior nazwisk szlachty z opisem herbow własnych familiom zostaiącym w Krolestwie Polskim i Wielkim Xięstwie Litewskim”. Tom I-II, autorstwa Nałęcz-Małachowskiego Piotra z 1805 roku. Tutaj wymione są wyłącznie nazwiska (bez konkretnych osób):
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Srzeniawa
- Kurowscy h. Strzemie
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy Nobil: w Konft: Roku 1775. fol: 148
-----
Przejrzałem również: „Spis Szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiej informacji o dowodach szlachectwa” z 1851. Są tutaj w głównym tomie wymienione nazwiska:
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Wąż
Ponadto w dodatku nr II (z 1854 roku) są wymienione osoby:
Kurowski h. NAŁĘCZ.
Tomasz Adam, syn Jakóba 1844
Andrzéj, syn Michała 1845
Franciszek, syn Wiktora 1846
Antoni, syn Józefa 1886
Rozmawiałem o tym ze swoim ojcem i on mi opowiadał, że dawno temu jego dziadek uzyskał jakieś potwierdzenie, że jego pochodziła rodzina ze szlachty i w rodzinie zawsze była mowa o herbu Nałęcz.
Do meritum
Chciałbym się zapytać, jaki dokument lub inne źródła skłoniły Pana do podania iż Kurowscy byli herbu Zagroba.
Ponadto, czy w dotychczasowej Pana pracy nad księgami metrykalnymi z Parafii Trzebieszów, miał Pan okazję przeszukiwać księgę małżeństw z około 1800-1802 roku (w 1800 Agnieszka miała 16 lat, a ich pierwsze dziecko Wiktor Kurowski urodził się około 1802 – na podstawie aktu urodzenia dzieci oraz jego aktu zgonu)? Być może w zapisie ich ślubu będzie informacja o rodzicach Macieja Kurowskiego.
Herbarz Uruskiego Seweryna „Rodzina: podaje że Maciej był synem Kazimierza. W Herbarzu Ziemi Łukowskiej znalazłem takie pary:
1743: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Petroneli, chrzestnym był Antoni Kurowski
1759: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Apolonii, chrzestnym był Maciej Kurowski
1759: Maciej Adam s. Kazimierza Tysiączka de Kurów i Marianny, chrzestnym był Jakub Kurowski
Patrząc na te lata, stwierdzam, że prawdopodobnie w Herbarzu Rodzina jest błąd.
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
Chciałem na wstępie podziękować za Pana pracę w napisaniu tychże 5 tomów Herbarza. Bardzo cenne źródło wiedzy. Interesuje mnie w tym momencie głównie nazwisko Kurowski.
W Tomie 1 zapisuje ich Pan KUROWSKI h. Zagroba (choć niektórzy heraldycy przypisują im też herb Nałęcz). W Tomie 2 są oni zapisany jako herbu Zagłoba, natomiast już w kolejnych jako herbu Zagroba.
Najpierw zarys mojej rodziny:
Kurowski Wiktor i Nowosielska Joanna to moi 3x pradziadkowie od strony dziadka, a Kurowski Michał i Wierzejska Zofia to moi 3x pradziadkowie od strony babci (dziadek i babcia to dalecy kuzyni, którzy mieli wspólnych 2x pradziadków: Kurowski Cybulka Maciej (urodzony w przedziale 1770-1773 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jego śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach) oraz Kurowska Tysiączek Agnieszka (urodzona w przedziale 1783-1787 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jej śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach)).
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 3 w szukanym przeze mnie przedziale czasu (dodatkowo +-5 lat w obie strony) mam następujących urodzonych Maciejów (niestety w akcie zgonu z 1830 jest podane że rodzice nie znani):
1765: Maciej s. Michała Kurowskiego de Wylany i Joanny
1771: Maciej s. Jana Cebulki de Kurów i Katarzyny
1774: Maciej s. Wawrzyńca de Kurów i Franciszki, chrzestnym był Kazimierz Kurowski
1774: Maciej s. Jakuba Tysiączka de Wysokiny Tęczki i Rozalii
1776: Maciej s. Bartłomieja de Kurów i Ewy, chrzestną była Ewa Kuroska
1778: Maciej s. Wojciecha Chrzczona de Kurów i Ewy Kurowskiej Tysiączek, chrzestnym był Stanisław Chrzczon Kurowski, a świadkiem Teresa Kurowska
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 4 Agnieszka Kurowska urodziła się w 1784 roku (informacja pewna ponieważ rodzice się zgadzają z tymi podanymi w akcie zgonu z 1828 roku)
Przejrzałem ogólnodostępne w Internecie herbarze i w żadnym nie istnieją Kurowscy h Zagroba / Zagłoba.
----
W Herbarzu Polski (Tom 13), Bonieckiego Adama są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz (i tutaj również podano osoby z Kurowa w powiecie Łukowskim)
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj co prawda nie są wymienieni, że byli mieszkańcami Kurowa w powiecie Łukowskim, ale na podstawie własnych badań odkryłem że to są bracia oraz kuzynowie mojego prapradziadka Władysława (jego ojciec Wiktor miał przydomek Cybulka). Tak wygląda zapis z herbarza: „…a Tomasz Adam, syn Jakóba, Andrzej, syn Michała, Franciszek, syn Wiktora i Antoni, syn Józefa, w latach 1851— 1853.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy z Kurowa w powiecie sierpskim
- Kurowscy z Kurowa w powiecie łukowskim (i tutaj są wymienieni Kurowscy o przydomkach Cybulka, Tysiączek, Zagroba, Cieślik)/
- Kurowscy z Kurowa w ziemi bielskiej
- Kurowscy różni, o których trudno było orzec, z którego Kurowa wyszli.
- Kurowscy h. własnego
-----
W Herbarzu Szlachty Polskiej Rodzina (Tom 8 ), Uruskiego Seweryna są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Lubicz i Nałęcz
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj ponownie są wymienieni te same osoby co w Herbarzu Bonieckiego oraz wnioskuję że na te tereny przybyli oni z województwa płockiego, poniżej fragment:
„…Szymon, syn Jana, dziedzic wsi Łysakowo, w wojew. płockiem 1736 r., z Magdaleny Olszewskiej miał syna Jana, po którym synowie, Kazimierz i Paweł; po Kazimierzu synowie: 1) Jakób pozostawił syna Jakóba, po którym z Anny Krasuskiej syn Tomasz, dziedzic wsi Kurowo, wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 2) Maciej, tego synowie: a) Józef, po którym syn Antoni wylegitymowany w Królestwie 1853 r., b) Wiktoryn, po którym z Joanny Nowosielskiej syn Franciszek wylegitymowany w Królestwie 1852 r. i c) Michał, po którym z Zofii Wierzejskiej syn Andrzej wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 3) Marcin, tego syn Tomasz miał syna Kazimierza, ożenionego z Małgorzatą Rzążewską, z której synowie, Józef i Jacek wylegitymowani w Królestwie 1860 r.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy h. własnego
- Kurowscy (bez podania herbu) wymienieni są Kurowscy zamieszkali w ziemi łukowskiej wylegitymowani w Zachodniej Galicji 1803 i 1804 roku.
-----
W Herbarzu Polski (Tom 5), Niesieckiego Kaspra są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Śreniawa
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Wężyk
-----
Przejrzałem również: „Zbior nazwisk szlachty z opisem herbow własnych familiom zostaiącym w Krolestwie Polskim i Wielkim Xięstwie Litewskim”. Tom I-II, autorstwa Nałęcz-Małachowskiego Piotra z 1805 roku. Tutaj wymione są wyłącznie nazwiska (bez konkretnych osób):
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Srzeniawa
- Kurowscy h. Strzemie
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy Nobil: w Konft: Roku 1775. fol: 148
-----
Przejrzałem również: „Spis Szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiej informacji o dowodach szlachectwa” z 1851. Są tutaj w głównym tomie wymienione nazwiska:
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Wąż
Ponadto w dodatku nr II (z 1854 roku) są wymienione osoby:
Kurowski h. NAŁĘCZ.
Tomasz Adam, syn Jakóba 1844
Andrzéj, syn Michała 1845
Franciszek, syn Wiktora 1846
Antoni, syn Józefa 1886
Rozmawiałem o tym ze swoim ojcem i on mi opowiadał, że dawno temu jego dziadek uzyskał jakieś potwierdzenie, że jego pochodziła rodzina ze szlachty i w rodzinie zawsze była mowa o herbu Nałęcz.
Do meritum
Chciałbym się zapytać, jaki dokument lub inne źródła skłoniły Pana do podania iż Kurowscy byli herbu Zagroba.
Ponadto, czy w dotychczasowej Pana pracy nad księgami metrykalnymi z Parafii Trzebieszów, miał Pan okazję przeszukiwać księgę małżeństw z około 1800-1802 roku (w 1800 Agnieszka miała 16 lat, a ich pierwsze dziecko Wiktor Kurowski urodził się około 1802 – na podstawie aktu urodzenia dzieci oraz jego aktu zgonu)? Być może w zapisie ich ślubu będzie informacja o rodzicach Macieja Kurowskiego.
Herbarz Uruskiego Seweryna „Rodzina: podaje że Maciej był synem Kazimierza. W Herbarzu Ziemi Łukowskiej znalazłem takie pary:
1743: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Petroneli, chrzestnym był Antoni Kurowski
1759: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Apolonii, chrzestnym był Maciej Kurowski
1759: Maciej Adam s. Kazimierza Tysiączka de Kurów i Marianny, chrzestnym był Jakub Kurowski
Patrząc na te lata, stwierdzam, że prawdopodobnie w Herbarzu Rodzina jest błąd.
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
-
wolenski_pipis

Re: "Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Pierwsze tomy Herbarza szlachty łukowskiej, były konsultowane z Panem Tomaszem Jaszczołtem, najlepszym specjalistą od szlachty podlaskiej i okolic. Za jego sugestią podałem ten herb. Drobna szlachta zazwyczaj nie znała swego herbu. Znam przypadki, gdzie potomkowie jednej i tej samej osoby wylegitymowali się ze szlachectwa w XIX wieku z pięcioma różnymi herbami oraz gdzie rodzeni bracia wylegitymowali się z dwoma różnymi herbami.
Nowsze herbarze (Boniecki i Uruski), przypisywały zazwyczaj rodzinom herb, z jakim wylegitymowały się ze szlachectwa w XIX wieku.
Herb Zagłoba zwany jest inaczej Zagroba.
Akta z początku XIX wieku ujmę w tomie VI.
Nowsze herbarze (Boniecki i Uruski), przypisywały zazwyczaj rodzinom herb, z jakim wylegitymowały się ze szlachectwa w XIX wieku.
Herb Zagłoba zwany jest inaczej Zagroba.
Akta z początku XIX wieku ujmę w tomie VI.
- A.Michałowski

Re: "Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Niegdyś przeglądałem w Bibliotece Herbarz,zrobiłem pewne notatki,może niezbyt dokładnie...
Obecnie nie mogę się zorientować w sprawie skrótów dotyczących żródeł:str 345,Szaniawski - R.1811 (PAK XIV -153), i r.1813 (PAK XIV-161) ? Jaka jest pełna nazwa tych żródeł i gdzie się można z nimi zapoznać.?
Pozdrawiam,
Aleks.
Obecnie nie mogę się zorientować w sprawie skrótów dotyczących żródeł:str 345,Szaniawski - R.1811 (PAK XIV -153), i r.1813 (PAK XIV-161) ? Jaka jest pełna nazwa tych żródeł i gdzie się można z nimi zapoznać.?
Pozdrawiam,
Aleks.
-
wolenski_pipis

Re: Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
W swym herbarzu korzystam z publikacji, Prace Archiwalno-Konserwatorskie, zeszyt 11, 13, 14, 15, Siedlce 1999-2006, które w bibliografii zaznaczyłem skrótem PAK.
Może to jest to?
Może to jest to?
- A.Michałowski

Re: Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Witam,
Dziękuje za informację.Spróbuje namierzyć wymienione pozycje on line...
Pozdrawiam,
Aleks.
Dziękuje za informację.Spróbuje namierzyć wymienione pozycje on line...
Pozdrawiam,
Aleks.