Kolor oczu dziadka

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AdamKolacz

Sympatyk

Kolor oczu dziadka

Post autor: AdamKolacz »

Witam,

chciałbym ustalić (potwierdzić) jaki kolor oczu miał mój dziadek zmarły w 1973. Niestety nikt z żyjących nie jest mi w stanie udzielić odpowiedzi. Moje pytanie: gdzie można znaleźć taką informację? Dowód osobisty, koperty dowodowej ani metryczki się nie zachowały. Potrzebuję jeszcze jakichś innych nieoczywistych podpowiedzi.

Z góry dziękuję

Adam
Marcin4340

Sympatyk

Re: Kolor oczu dziadka

Post autor: Marcin4340 »

Może dowiedzieć się o kolor oczu pozostałych krewnych z tej linii? Jaki kolor oczu był najczęstszy w tej gałęzi rodziny. Kolor oczu podlega dziedziczeniu, pewności nie będzie można mieć, ale prawdopodobne jest, że kolor oczu będzie taki sam jak jego dzieci lub rodzeństwo. Druga rzecz - kolor włosów i cera. Nie jest to stuprocentowa zależność, ale smagła cera i czarne włosy często idą w parze z czarnymi oczami; bladoskórzy blondyni lub rudzi mają z reguły oczy niebieskie lub zielone. Czy zachowały się zdjęcia dziadka?
Pozdrawiam,
Marcin
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

AdamKolacz pisze: wt 30 gru 2025, 22:27 Dowód osobisty, koperty dowodowej ani metryczki się nie zachowały.
Czy znane są kolory oczu pradziadków?
Jeśli nie, to może ich metryczki się zachowały.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Jan.Pacek

Sympatyk

Post autor: Jan.Pacek »

Ludzie, co wy tu wypisujecie za bzdury...
Nie da się ustalić koloru oczu dziadka na podstawie koloru oczu jego rodzeństwa, rodziców, dzieci, dziadków czy innych członków rodziny!
1. "Dziedziczenie koloru oczu jest złożonym procesem genetycznym, zależnym od wielu genów (m.in. OCA2, HERC2) wpływających na produkcję melaniny w tęczówce, a nie tylko od prostych reguł dominacji (brązowy nad zielonym, zielony nad niebieskim). Kolor oczu jest dziedziczony od obojga rodziców, a nawet dalszych przodków, co sprawia, że dwoje brązowookich rodziców może mieć niebieskookie dziecko, jeśli oboje są nosicielami recesywnych genów. Podstawowe barwy (brązowy, niebieski, zielony) i ich mieszanki (szary, piwny) wynikają z kombinacji tych genów i ilości pigmentu. "
2. "Złożoność genetyczna: Wiele genów (np. EYCL1, EYCL2, EYCL3) współdziała, tworząc różne odcienie. Nie da się przewidzieć koloru oczu dziecka z 100% pewnością."
3. "Dziedziczenie od przodków: Dziecko może odziedziczyć kolor oczu po dziadkach czy pradziadkach, a nie tylko po rodzicach."
Marcin4340

Sympatyk

Post autor: Marcin4340 »

Jan.Pacek pisze: śr 31 gru 2025, 17:31 Ludzie, co wy tu wypisujecie za bzdury...
Nie da się ustalić koloru oczu dziadka na podstawie koloru oczu jego rodzeństwa, rodziców, dzieci, dziadków czy innych członków rodziny!
1. "Dziedziczenie koloru oczu jest złożonym procesem genetycznym, zależnym od wielu genów (m.in. OCA2, HERC2) wpływających na produkcję melaniny w tęczówce, a nie tylko od prostych reguł dominacji (brązowy nad zielonym, zielony nad niebieskim). Kolor oczu jest dziedziczony od obojga rodziców, a nawet dalszych przodków, co sprawia, że dwoje brązowookich rodziców może mieć niebieskookie dziecko, jeśli oboje są nosicielami recesywnych genów. Podstawowe barwy (brązowy, niebieski, zielony) i ich mieszanki (szary, piwny) wynikają z kombinacji tych genów i ilości pigmentu. "
2. "Złożoność genetyczna: Wiele genów (np. EYCL1, EYCL2, EYCL3) współdziała, tworząc różne odcienie. Nie da się przewidzieć koloru oczu dziecka z 100% pewnością."
3. "Dziedziczenie od przodków: Dziecko może odziedziczyć kolor oczu po dziadkach czy pradziadkach, a nie tylko po rodzicach."
Proponuję najpierw nauczyć się czytać ze zrozumieniem, by nie walczyć potem ze stworzonym przez siebie chochołem.
Rzuciłem tylko luźne sugestie, nigdzie nie pisałem, że kolor oczu dziadka da się ustalić na podstawie(...). Powyższe zasady dziedziczenia są mi z grubsza znane, bynajmniej nie pisałem, że dziecko MUSI dziedziczyć kolor oczu po rodzicach, tylko że MOŻE tak się stać. Pisałem tylko, że jest KORELACJA między kolorem oczu bliskich krewnych, co nie znaczy, że skoro rodzic i rodzeństwo mają czarne oczy, to syn i brat też na pewno ma czarne oczy. Jest tylko prawdopodobne, że może mieć czarne oczy. Pisałem też o korelacji między kolorem włosów i skóry a kolorem oczu. Dalekiej od 100%-owej, ale nikt mi chyba nie wmówi, że prawdopodobieństwo posiadania czarnych oczu jest identyczne dla bruneta i dla blondyna.
Reasumując - na 100% nie da się określić, tylko można przypuszczać jaki prawdopodobnie kolor włosów miał dziadek. No, chyba, że dokona się ekshumacji i przeanalizuje DNA - wtedy można ustalić kolor oczu chyba na bank, jednak ekshumacji dokonuje się tylko w wyjątkowych sytuacjach, możliwość jest więc raczej tylko teoretyczna.
Pozdrawiam
- Marcin
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Nie no, sorry ale sam napisałeś "prawdopodobne jest, że kolor oczu będzie taki sam jak jego dzieci lub rodzeństwo."
Nóż się w kieszeni otwiera. Ale jedna godzina bilogii v. 2 godziny religii robią swoje.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór,

Kolor oczu (jak i sylwetka czy wzrost) był podawany także w dziennikach paszportowych. Nie piszesz, o jaki region Polski chodzi, ale na terenach pod dawną pruską administracją prowadzono takie dzienniki. Nie wszędzie, niestety, się zachowały.

Tutaj taki nieoczywisty przykład dokumentacji z kolorem oczu (choć chodzi tu o lata nieco wcześniejsze, okresowo dotyczące pewnie rodziców czy dziadków Twojego dziadka)
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... =12&zoom=2

A tutaj ogólnie dzienniki paszportowe, zachowane dla dawnego pruskiego powiatu rybnickiego:
https://skanoteka.genealodzy.pl/id2882#seria-11

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”