Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
wolenski_pipis

Re: "Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
Czekając na ustalenia w sprawie imienia ojca Ewarysta Wielgórskiego, przyjrzałem się jego synowi.
Synowi Ewarysta Wielgórskiego, nadano na chrzcie imiona: Roch Jacek Kajetan.
W aktach Heroldii Królestwa Polskiego występuje pod imionami: Roch oraz Jacek Roch Kajetan.
W 1836 roku zgłaszając zgon syna Lucjana, lat 12, wystąpił tylko pod imieniem Jacek.
Być może tu leży przyczyna różnych imion tej samej osoby występującej w źródłach. Wiele osób używa drugiego imienia na stałe, gdy jednocześnie w dokumentach występuje z pierwszym imieniem.
Pozdrawiam Marek Woliński
Synowi Ewarysta Wielgórskiego, nadano na chrzcie imiona: Roch Jacek Kajetan.
W aktach Heroldii Królestwa Polskiego występuje pod imionami: Roch oraz Jacek Roch Kajetan.
W 1836 roku zgłaszając zgon syna Lucjana, lat 12, wystąpił tylko pod imieniem Jacek.
Być może tu leży przyczyna różnych imion tej samej osoby występującej w źródłach. Wiele osób używa drugiego imienia na stałe, gdy jednocześnie w dokumentach występuje z pierwszym imieniem.
Dzień dobry Panie Marku,
Chciałem na wstępie podziękować za Pana pracę w napisaniu tychże 5 tomów Herbarza. Bardzo cenne źródło wiedzy. Interesuje mnie w tym momencie głównie nazwisko Kurowski.
W Tomie 1 zapisuje ich Pan KUROWSKI h. Zagroba (choć niektórzy heraldycy przypisują im też herb Nałęcz). W Tomie 2 są oni zapisany jako herbu Zagłoba, natomiast już w kolejnych jako herbu Zagroba.
Najpierw zarys mojej rodziny:
Kurowski Wiktor i Nowosielska Joanna to moi 3x pradziadkowie od strony dziadka, a Kurowski Michał i Wierzejska Zofia to moi 3x pradziadkowie od strony babci (dziadek i babcia to dalecy kuzyni, którzy mieli wspólnych 2x pradziadków: Kurowski Cybulka Maciej (urodzony w przedziale 1770-1773 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jego śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach) oraz Kurowska Tysiączek Agnieszka (urodzona w przedziale 1783-1787 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jej śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach)).
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 3 w szukanym przeze mnie przedziale czasu (dodatkowo +-5 lat w obie strony) mam następujących urodzonych Maciejów (niestety w akcie zgonu z 1830 jest podane że rodzice nie znani):
1765: Maciej s. Michała Kurowskiego de Wylany i Joanny
1771: Maciej s. Jana Cebulki de Kurów i Katarzyny
1774: Maciej s. Wawrzyńca de Kurów i Franciszki, chrzestnym był Kazimierz Kurowski
1774: Maciej s. Jakuba Tysiączka de Wysokiny Tęczki i Rozalii
1776: Maciej s. Bartłomieja de Kurów i Ewy, chrzestną była Ewa Kuroska
1778: Maciej s. Wojciecha Chrzczona de Kurów i Ewy Kurowskiej Tysiączek, chrzestnym był Stanisław Chrzczon Kurowski, a świadkiem Teresa Kurowska
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 4 Agnieszka Kurowska urodziła się w 1784 roku (informacja pewna ponieważ rodzice się zgadzają z tymi podanymi w akcie zgonu z 1828 roku)
Przejrzałem ogólnodostępne w Internecie herbarze i w żadnym nie istnieją Kurowscy h Zagroba / Zagłoba.
----
W Herbarzu Polski (Tom 13), Bonieckiego Adama są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz (i tutaj również podano osoby z Kurowa w powiecie Łukowskim)
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj co prawda nie są wymienieni, że byli mieszkańcami Kurowa w powiecie Łukowskim, ale na podstawie własnych badań odkryłem że to są bracia oraz kuzynowie mojego prapradziadka Władysława (jego ojciec Wiktor miał przydomek Cybulka). Tak wygląda zapis z herbarza: „…a Tomasz Adam, syn Jakóba, Andrzej, syn Michała, Franciszek, syn Wiktora i Antoni, syn Józefa, w latach 1851— 1853.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy z Kurowa w powiecie sierpskim
- Kurowscy z Kurowa w powiecie łukowskim (i tutaj są wymienieni Kurowscy o przydomkach Cybulka, Tysiączek, Zagroba, Cieślik)/
- Kurowscy z Kurowa w ziemi bielskiej
- Kurowscy różni, o których trudno było orzec, z którego Kurowa wyszli.
- Kurowscy h. własnego
-----
W Herbarzu Szlachty Polskiej Rodzina (Tom 8 ), Uruskiego Seweryna są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Lubicz i Nałęcz
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj ponownie są wymienieni te same osoby co w Herbarzu Bonieckiego oraz wnioskuję że na te tereny przybyli oni z województwa płockiego, poniżej fragment:
„…Szymon, syn Jana, dziedzic wsi Łysakowo, w wojew. płockiem 1736 r., z Magdaleny Olszewskiej miał syna Jana, po którym synowie, Kazimierz i Paweł; po Kazimierzu synowie: 1) Jakób pozostawił syna Jakóba, po którym z Anny Krasuskiej syn Tomasz, dziedzic wsi Kurowo, wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 2) Maciej, tego synowie: a) Józef, po którym syn Antoni wylegitymowany w Królestwie 1853 r., b) Wiktoryn, po którym z Joanny Nowosielskiej syn Franciszek wylegitymowany w Królestwie 1852 r. i c) Michał, po którym z Zofii Wierzejskiej syn Andrzej wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 3) Marcin, tego syn Tomasz miał syna Kazimierza, ożenionego z Małgorzatą Rzążewską, z której synowie, Józef i Jacek wylegitymowani w Królestwie 1860 r.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy h. własnego
- Kurowscy (bez podania herbu) wymienieni są Kurowscy zamieszkali w ziemi łukowskiej wylegitymowani w Zachodniej Galicji 1803 i 1804 roku.
-----
W Herbarzu Polski (Tom 5), Niesieckiego Kaspra są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Śreniawa
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Wężyk
-----
Przejrzałem również: „Zbior nazwisk szlachty z opisem herbow własnych familiom zostaiącym w Krolestwie Polskim i Wielkim Xięstwie Litewskim”. Tom I-II, autorstwa Nałęcz-Małachowskiego Piotra z 1805 roku. Tutaj wymione są wyłącznie nazwiska (bez konkretnych osób):
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Srzeniawa
- Kurowscy h. Strzemie
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy Nobil: w Konft: Roku 1775. fol: 148
-----
Przejrzałem również: „Spis Szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiej informacji o dowodach szlachectwa” z 1851. Są tutaj w głównym tomie wymienione nazwiska:
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Wąż
Ponadto w dodatku nr II (z 1854 roku) są wymienione osoby:
Kurowski h. NAŁĘCZ.
Tomasz Adam, syn Jakóba 1844
Andrzéj, syn Michała 1845
Franciszek, syn Wiktora 1846
Antoni, syn Józefa 1886
Rozmawiałem o tym ze swoim ojcem i on mi opowiadał, że dawno temu jego dziadek uzyskał jakieś potwierdzenie, że jego pochodziła rodzina ze szlachty i w rodzinie zawsze była mowa o herbu Nałęcz.
Do meritum
Chciałbym się zapytać, jaki dokument lub inne źródła skłoniły Pana do podania iż Kurowscy byli herbu Zagroba.
Ponadto, czy w dotychczasowej Pana pracy nad księgami metrykalnymi z Parafii Trzebieszów, miał Pan okazję przeszukiwać księgę małżeństw z około 1800-1802 roku (w 1800 Agnieszka miała 16 lat, a ich pierwsze dziecko Wiktor Kurowski urodził się około 1802 – na podstawie aktu urodzenia dzieci oraz jego aktu zgonu)? Być może w zapisie ich ślubu będzie informacja o rodzicach Macieja Kurowskiego.
Herbarz Uruskiego Seweryna „Rodzina: podaje że Maciej był synem Kazimierza. W Herbarzu Ziemi Łukowskiej znalazłem takie pary:
1743: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Petroneli, chrzestnym był Antoni Kurowski
1759: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Apolonii, chrzestnym był Maciej Kurowski
1759: Maciej Adam s. Kazimierza Tysiączka de Kurów i Marianny, chrzestnym był Jakub Kurowski
Patrząc na te lata, stwierdzam, że prawdopodobnie w Herbarzu Rodzina jest błąd.
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
Chciałem na wstępie podziękować za Pana pracę w napisaniu tychże 5 tomów Herbarza. Bardzo cenne źródło wiedzy. Interesuje mnie w tym momencie głównie nazwisko Kurowski.
W Tomie 1 zapisuje ich Pan KUROWSKI h. Zagroba (choć niektórzy heraldycy przypisują im też herb Nałęcz). W Tomie 2 są oni zapisany jako herbu Zagłoba, natomiast już w kolejnych jako herbu Zagroba.
Najpierw zarys mojej rodziny:
Kurowski Wiktor i Nowosielska Joanna to moi 3x pradziadkowie od strony dziadka, a Kurowski Michał i Wierzejska Zofia to moi 3x pradziadkowie od strony babci (dziadek i babcia to dalecy kuzyni, którzy mieli wspólnych 2x pradziadków: Kurowski Cybulka Maciej (urodzony w przedziale 1770-1773 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jego śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach) oraz Kurowska Tysiączek Agnieszka (urodzona w przedziale 1783-1787 na podstawie aktów urodzeń dzieci oraz jej śmierci dostępnych w SzukajWArchiwach)).
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 3 w szukanym przeze mnie przedziale czasu (dodatkowo +-5 lat w obie strony) mam następujących urodzonych Maciejów (niestety w akcie zgonu z 1830 jest podane że rodzice nie znani):
1765: Maciej s. Michała Kurowskiego de Wylany i Joanny
1771: Maciej s. Jana Cebulki de Kurów i Katarzyny
1774: Maciej s. Wawrzyńca de Kurów i Franciszki, chrzestnym był Kazimierz Kurowski
1774: Maciej s. Jakuba Tysiączka de Wysokiny Tęczki i Rozalii
1776: Maciej s. Bartłomieja de Kurów i Ewy, chrzestną była Ewa Kuroska
1778: Maciej s. Wojciecha Chrzczona de Kurów i Ewy Kurowskiej Tysiączek, chrzestnym był Stanisław Chrzczon Kurowski, a świadkiem Teresa Kurowska
Wg informacji jakie znalazłem w Tomie 4 Agnieszka Kurowska urodziła się w 1784 roku (informacja pewna ponieważ rodzice się zgadzają z tymi podanymi w akcie zgonu z 1828 roku)
Przejrzałem ogólnodostępne w Internecie herbarze i w żadnym nie istnieją Kurowscy h Zagroba / Zagłoba.
----
W Herbarzu Polski (Tom 13), Bonieckiego Adama są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz (i tutaj również podano osoby z Kurowa w powiecie Łukowskim)
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj co prawda nie są wymienieni, że byli mieszkańcami Kurowa w powiecie Łukowskim, ale na podstawie własnych badań odkryłem że to są bracia oraz kuzynowie mojego prapradziadka Władysława (jego ojciec Wiktor miał przydomek Cybulka). Tak wygląda zapis z herbarza: „…a Tomasz Adam, syn Jakóba, Andrzej, syn Michała, Franciszek, syn Wiktora i Antoni, syn Józefa, w latach 1851— 1853.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy z Kurowa w powiecie sierpskim
- Kurowscy z Kurowa w powiecie łukowskim (i tutaj są wymienieni Kurowscy o przydomkach Cybulka, Tysiączek, Zagroba, Cieślik)/
- Kurowscy z Kurowa w ziemi bielskiej
- Kurowscy różni, o których trudno było orzec, z którego Kurowa wyszli.
- Kurowscy h. własnego
-----
W Herbarzu Szlachty Polskiej Rodzina (Tom 8 ), Uruskiego Seweryna są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Lubicz i Nałęcz
- Kurowscy h. Nałęcz (tutaj ponownie są wymienieni te same osoby co w Herbarzu Bonieckiego oraz wnioskuję że na te tereny przybyli oni z województwa płockiego, poniżej fragment:
„…Szymon, syn Jana, dziedzic wsi Łysakowo, w wojew. płockiem 1736 r., z Magdaleny Olszewskiej miał syna Jana, po którym synowie, Kazimierz i Paweł; po Kazimierzu synowie: 1) Jakób pozostawił syna Jakóba, po którym z Anny Krasuskiej syn Tomasz, dziedzic wsi Kurowo, wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 2) Maciej, tego synowie: a) Józef, po którym syn Antoni wylegitymowany w Królestwie 1853 r., b) Wiktoryn, po którym z Joanny Nowosielskiej syn Franciszek wylegitymowany w Królestwie 1852 r. i c) Michał, po którym z Zofii Wierzejskiej syn Andrzej wylegitymowany w Królestwie 1852 r.; 3) Marcin, tego syn Tomasz miał syna Kazimierza, ożenionego z Małgorzatą Rzążewską, z której synowie, Józef i Jacek wylegitymowani w Królestwie 1860 r.”
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Szreniawa
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy h. własnego
- Kurowscy (bez podania herbu) wymienieni są Kurowscy zamieszkali w ziemi łukowskiej wylegitymowani w Zachodniej Galicji 1803 i 1804 roku.
-----
W Herbarzu Polski (Tom 5), Niesieckiego Kaspra są wymienieni:
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Śreniawa
- Kurowscy h. Strzemię
- Kurowscy h. Wężyk
-----
Przejrzałem również: „Zbior nazwisk szlachty z opisem herbow własnych familiom zostaiącym w Krolestwie Polskim i Wielkim Xięstwie Litewskim”. Tom I-II, autorstwa Nałęcz-Małachowskiego Piotra z 1805 roku. Tutaj wymione są wyłącznie nazwiska (bez konkretnych osób):
- Kurowscy h. Lubicz
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Srzeniawa
- Kurowscy h. Strzemie
- Kurowscy h. Wąż
- Kurowscy Nobil: w Konft: Roku 1775. fol: 148
-----
Przejrzałem również: „Spis Szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiej informacji o dowodach szlachectwa” z 1851. Są tutaj w głównym tomie wymienione nazwiska:
- Kurowscy h. Nałęcz
- Kurowscy h. Wąż
Ponadto w dodatku nr II (z 1854 roku) są wymienione osoby:
Kurowski h. NAŁĘCZ.
Tomasz Adam, syn Jakóba 1844
Andrzéj, syn Michała 1845
Franciszek, syn Wiktora 1846
Antoni, syn Józefa 1886
Rozmawiałem o tym ze swoim ojcem i on mi opowiadał, że dawno temu jego dziadek uzyskał jakieś potwierdzenie, że jego pochodziła rodzina ze szlachty i w rodzinie zawsze była mowa o herbu Nałęcz.
Do meritum
Chciałbym się zapytać, jaki dokument lub inne źródła skłoniły Pana do podania iż Kurowscy byli herbu Zagroba.
Ponadto, czy w dotychczasowej Pana pracy nad księgami metrykalnymi z Parafii Trzebieszów, miał Pan okazję przeszukiwać księgę małżeństw z około 1800-1802 roku (w 1800 Agnieszka miała 16 lat, a ich pierwsze dziecko Wiktor Kurowski urodził się około 1802 – na podstawie aktu urodzenia dzieci oraz jego aktu zgonu)? Być może w zapisie ich ślubu będzie informacja o rodzicach Macieja Kurowskiego.
Herbarz Uruskiego Seweryna „Rodzina: podaje że Maciej był synem Kazimierza. W Herbarzu Ziemi Łukowskiej znalazłem takie pary:
1743: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Petroneli, chrzestnym był Antoni Kurowski
1759: Maciej s. Kazimierza de Kurów i Apolonii, chrzestnym był Maciej Kurowski
1759: Maciej Adam s. Kazimierza Tysiączka de Kurów i Marianny, chrzestnym był Jakub Kurowski
Patrząc na te lata, stwierdzam, że prawdopodobnie w Herbarzu Rodzina jest błąd.
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
-
wolenski_pipis

Pierwsze tomy Herbarza szlachty łukowskiej, były konsultowane z Panem Tomaszem Jaszczołtem, najlepszym specjalistą od szlachty podlaskiej i okolic. Za jego sugestią podałem ten herb. Drobna szlachta zazwyczaj nie znała swego herbu. Znam przypadki, gdzie potomkowie jednej i tej samej osoby wylegitymowali się ze szlachectwa w XIX wieku z pięcioma różnymi herbami oraz gdzie rodzeni bracia wylegitymowali się z dwoma różnymi herbami.
Nowsze herbarze (Boniecki i Uruski), przypisywały zazwyczaj rodzinom herb, z jakim wylegitymowały się ze szlachectwa w XIX wieku.
Herb Zagłoba zwany jest inaczej Zagroba.
Akta z początku XIX wieku ujmę w tomie VI.
Nowsze herbarze (Boniecki i Uruski), przypisywały zazwyczaj rodzinom herb, z jakim wylegitymowały się ze szlachectwa w XIX wieku.
Herb Zagłoba zwany jest inaczej Zagroba.
Akta z początku XIX wieku ujmę w tomie VI.
- A.Michałowski

Niegdyś przeglądałem w Bibliotece Herbarz,zrobiłem pewne notatki,może niezbyt dokładnie...
Obecnie nie mogę się zorientować w sprawie skrótów dotyczących żródeł:str 345,Szaniawski - R.1811 (PAK XIV -153), i r.1813 (PAK XIV-161) ? Jaka jest pełna nazwa tych żródeł i gdzie się można z nimi zapoznać.?
Pozdrawiam,
Aleks.
Obecnie nie mogę się zorientować w sprawie skrótów dotyczących żródeł:str 345,Szaniawski - R.1811 (PAK XIV -153), i r.1813 (PAK XIV-161) ? Jaka jest pełna nazwa tych żródeł i gdzie się można z nimi zapoznać.?
Pozdrawiam,
Aleks.
-
wolenski_pipis

Re: Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie
W swym herbarzu korzystam z publikacji, Prace Archiwalno-Konserwatorskie, zeszyt 11, 13, 14, 15, Siedlce 1999-2006, które w bibliografii zaznaczyłem skrótem PAK.
Może to jest to?
Może to jest to?
- A.Michałowski

Witam,
Dziękuje za informację.Spróbuje namierzyć wymienione pozycje on line...
Pozdrawiam,
Aleks.
Dziękuje za informację.Spróbuje namierzyć wymienione pozycje on line...
Pozdrawiam,
Aleks.
-
wolenski_pipis

Otrzymałem odpowiedź w sprawie Ewarysta Wielgórskiego. Otóż K. Pawlak, będąc w Siedlcach, udał się też do parafii Zbuczyn, gdzie proboszcz, co prawda, nie udostępnił mu wglądu do „nieznanej” genealogom księgi chrztów obejmująca połowę XVIII wieku, ale sam ustalił akt chrztu Ewarysta, z którego wynika, że jest on synem Stefana. Na imię ojca Ewarysta, trafił też w innym dokumencie, ale już nie pamiętał jaki to dokument. Ustalenia te przeprowadził kilka lat temu.
Dziękuję bardzo za informację o historii podania herbu Zagroba dla Kurowskich.
Jest do dla mnie bardzo ciekawe okrycie ponieważ do tej pory zastanawiałem się między herbami Lubicz, Nałęcz, lub bez podania herbu.
Będę dalej szukał odpowiedzi "jak to było naprawdę
"
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
Jest do dla mnie bardzo ciekawe okrycie ponieważ do tej pory zastanawiałem się między herbami Lubicz, Nałęcz, lub bez podania herbu.
Będę dalej szukał odpowiedzi "jak to było naprawdę
Pozdrawiam,
Damian Kurowski
-
Robert_Kostecki

Damianie,
czy znasz te opracowania:
- Kowalkowski K., Rodzina Kurowskich, Gdańsk 1999, ss. 29.
- Sroka St., Rodzina Kurowskich w XIV- XV wieku. Ze studiów nad dziejami możnowładztwa małopolskiego w średniowieczu , Kraków 1990, ss. 53.
Pozdrawiam
Robert
czy znasz te opracowania:
- Kowalkowski K., Rodzina Kurowskich, Gdańsk 1999, ss. 29.
- Sroka St., Rodzina Kurowskich w XIV- XV wieku. Ze studiów nad dziejami możnowładztwa małopolskiego w średniowieczu , Kraków 1990, ss. 53.
Pozdrawiam
Robert