Rodzina Pelczarów z Łężan (Parafia Targowiska)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

agapel

Rodzina Pelczarów z Łężan (Parafia Targowiska)

Post autor: agapel »

Witam!

Od dłuższego czasu poszukuje informacji o moich przodkach któży mieszkali w Łężanach (parafia Targowiska).

Udało mi się ustalić pewne fakty i daty z życia mojego pradziadka: Stanisław Pelczar (1875-1923).

Wciąż szukam informacji na tamat jedgo rodziców;
Michał Pelczar
Faranciszka Czekańska
Rówieneż chciałabym dowiedzieć się kim był:
Szymon Pelczar
Odkryłam na podstawie "spisu powinność z roku1853 że mieszkał w domu nr 38 miejsce to na mapie odpowiada położeniu domu rodzinnego mojego dziadka.Wnioskuje że byli spokrewnieni.
Przejrzałam też dostępne skany księg parafialnych dla wsi ŁĘŻANY (1877-1917).
Niestety utknęłam w martwym punkcie. Gdzie mogę znaleźć coś więcej na ich temat. Proszę o pomoc.
Z poważaniem
agapel
AdamML

Sympatyk

Re: Rodzina Pelczarów z Łężan (Parafia Targowiska)

Post autor: AdamML »

Możesz spróbować pogrzebać w AP w Rzeszowie. Może tam będą wcześniejsze lata? Parafia rzeczywiście zindeksowana jest słabo.
Pozdrawiam,
AdamM
Mciemala

Sympatyk
Adept

Re: Rodzina Pelczarów z Łężan (Parafia Targowiska)

Post autor: Mciemala »

agapel pisze: czw 01 sty 2026, 16:44 Witam!

Od dłuższego czasu poszukuje informacji o moich przodkach któży mieszkali w Łężanach (parafia Targowiska).

Udało mi się ustalić pewne fakty i daty z życia mojego pradziadka: Stanisław Pelczar (1875-1923).

Wciąż szukam informacji na tamat jedgo rodziców;
Michał Pelczar
Faranciszka Czekańska
Rówieneż chciałabym dowiedzieć się kim był:
Szymon Pelczar
Odkryłam na podstawie "spisu powinność z roku1853 że mieszkał w domu nr 38 miejsce to na mapie odpowiada położeniu domu rodzinnego mojego dziadka.Wnioskuje że byli spokrewnieni.
Przejrzałam też dostępne skany księg parafialnych dla wsi ŁĘŻANY (1877-1917).
Niestety utknęłam w martwym punkcie. Gdzie mogę znaleźć coś więcej na ich temat. Proszę o pomoc.
Kopie metryk UMZ dla wsi Łężyny parafia Targowiska od 1826 są w Archiwum Archidiecezji Przemyskiej.
Parę informacji poniżej:
Z aktu zgodnu Michała Pelczara wynika, że urodził się około 1823 roku.

Rok 1901, 16 sierpnia zmarł, 18 sierpnia pochowany, numer domu 54 Łężany, Michał Pelczar coquus meritus 2o voto Francisca Czekańska nata, lat 78

Z aktu zgonu Franciszki Pelczar wynika, że urodziła się około 1831 roku.
Rok 1906, 25 października zmarła, 27 października pochowana, numer domu 54 Łężyny, Franciszka Pelczar vidua post p.d. Michaelem Pelczar coquum, lat 75

II żona Michała Pelczara, ślub w Targowiskach, panna Młoda z Targowisk,
18 Listopada 1855, pan młody spod numeru 38 Łężany, panna młoda z Targowisk, Michał Pelczar servus viduua post Catharina Futera, Simonis Pelczar et Anna de Lewicki, wdowiec lat 30;
z Franciszka Czekayska Pauli Czekayski inspectini[?] silva in Wolica et Marianna Krzyżanowski lat 24 panna.

I żona Michała Pelczara:
31 sierpnia 1851, numer domu 38 Łężyny, Michał Pelczar kawaler lat 28 syn Szymona Pelczara komornika z Łężan oraz Anny z Lewickich, z Katarzyną Futera córką Jana i [...], lat 24 panna.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”