Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
AdamML

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Dzień dobry, moim pra... dziadkiem był Grigorij (Grzegorz) Paliksza/Peliksza. Żył w XIX wieku w okolicach Wołkowyska (Kołątaje bądź Biskupcy, obecna Białoruś) a przynajmniej tam w 1863 roku urodził mu się syn, Iwan (Jan). Żoną Grzegorza była Eudoksja.
W metryce urodzenia syna stan społeczny małżeństwa jest zapisany jako „żołnierze”, co jawnie wskazuje na to, iż Grzegorz odbył służbę wojskową w szeregach armii carskiej. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć go w rosyjskich dokumentach, o ile jest to możliwe?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
W metryce urodzenia syna stan społeczny małżeństwa jest zapisany jako „żołnierze”, co jawnie wskazuje na to, iż Grzegorz odbył służbę wojskową w szeregach armii carskiej. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć go w rosyjskich dokumentach, o ile jest to możliwe?
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
Re: Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Witam!
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
-
AdamML

Niestety, moje informacje są na ten temat zerowe, mam problem z odnalezieniem własnego przodka, o innych informacjach już nie mówię. Może przeszukasz rosyjską Wikipedię? Możliwe, że ten przypadek jest na tyle wyjątkowy, iż ktoś poświęcił temu uwagę i stworzył stronę o tym.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Irena_Powiśle

Zespół 2640, 26 Mohylewski pułk piechoty znajduje się w rosyjskie archiwum historyczne wojskowe (RGWIA) w Moskwie, a nie w Petersburgu.Zbig_Kowalski pisze: pn 29 gru 2025, 11:15Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
Książka pamiątkowa tego pułku
https://rusneb.ru/catalog/000200_000018_v19_rc_1741924/
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
AdamML

Co do mojej sytuacji, się ktoś czy spisy żołnierzy armii carskiej są dostępne online? Szczerze mówiąc nie podejrzewałem, że ktoś także napiszę tu o swoim przodku, temat początkowo stworzyłem właśnie po to aby dowiedzieć się czegoś o moich przodkach.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
AdamML

Naprawdę nikt nic nie wie? Tematu gdzie niegdyś pewna osoba udzielała odpowiedzi nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

W tym przypadku masz bardzo mało informacji.AdamML pisze: ndz 28 gru 2025, 20:42 Dzień dobry, moim pra... dziadkiem był Grigorij (Grzegorz) Paliksza/Peliksza. Żył w XIX wieku w okolicach Wołkowyska (Kołątaje bądź Biskupcy, obecna Białoruś) a przynajmniej tam w 1863 roku urodził mu się syn, Iwan (Jan). Żoną Grzegorza była Eudoksja.
1. Czy na pewno był stan tylko sołdat czy jakieś określenie do tego? zabiletnyj, odstawionych, itp
2. Ile mógł mieć wtedy lat +/-
To do próby ustalenia kiedy mogła przypadać jego służba.
A tak w ogóle, to myślę że będąc w Grodnie jesteś w najlepszej pozycji do przeprowadzenia swoich własnych badań w tamtejszym archiwum.
1. Próba dokładniejszego określenia rodziny Grzegorza. Nazwa Kołłontaje i Biskupce są w indeksie geograficznym rewizyjskich skazek Fond24.opis7 (na stronie archiwum) i figurują w kilku diełach dla różnych stanów Trzeba odnaleźć te strony i zobaczyć czy jest tam gdzieś wymieniony, zaczynając od najnowszych w dół.
2. Sprawdzenie czy nie był w mega poborze na wojnę krymską w 1855 i wypuszczony nie po 15 latach ale po klęsce Rosji dużo szybciej.
Fond861.Opis1 dzielo 1 i 2 (w tym fondzie są też późniejsze lata od 1863). Taki fond ma zwykle indeks nazwisk (przynajmniej dla Białegostoku i Sokółki mają;), więc sprawdzenie to tylko chwilka.
861 1 "Волковысское уездное рекрутское присутствие Министерства внутренних дел (МВД),
г. Волковыск Гродненской губернии 1802-1874 за 1855, 1863, 1865-1872, 1874 гг.
861 1 1 Алфавитный и формулярные списки рекрутов разных сословий за 1855 г. Подлинники. Волковысское уездное рекрутское присутствие (МВД), г. Волковыск 313
861 1 2 Формулярные списки рекрутов разных сословий за 1855 г. Подлинники. Волковысское уездное рекрутское присутствие (МВД), г. Волковыск 246
3. Jest też ta rewizyjska skazka w Fond24.opis7
Deło: 382 То же отставных солдат и мещан уезда. 1872 г. 20
czyli lista rezerwistów dla powiatu Wołkowysk, co prawda duża odległość od 1863 do 1872, ale może warto sprawdzić czy tam figuruje i co tam jest.
To tyle na start.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Maciej1111

Dzień dobry,
podłączając się pod wątek prośba o pomoc w odszukaniu bądź nakierowanie mnie jak poszukiwać.
Osoba jaka mnie interesuje to Jan Krasuski, s. Walentego urodzony w 1819 roku w łukowskim.
Wg danych dostępnych pod poniższym linkiem jednostką Jana miała być 1 Dywizja Dragonów, pobór zaś w 1841 roku (Jan był w wieku 22-23 lata).
https://poborowi.ltg.pl/nazwiska-k-l/
Serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam,
Maciej.
podłączając się pod wątek prośba o pomoc w odszukaniu bądź nakierowanie mnie jak poszukiwać.
Osoba jaka mnie interesuje to Jan Krasuski, s. Walentego urodzony w 1819 roku w łukowskim.
Wg danych dostępnych pod poniższym linkiem jednostką Jana miała być 1 Dywizja Dragonów, pobór zaś w 1841 roku (Jan był w wieku 22-23 lata).
Pozdrawiam,
Maciej.
-
AdamML

Jego rodzice byli zapisani jako żołnierze, podczas gdy świadkowie jako chłopi, co wskazuje raczej na odbytą służbę. Czy były profesjonalistą czy poborowym - tego nie wiem. Tutaj metryka urodzenia syna (nie pamiętam czy już wysyłałem):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 50&lang=de
Nie udało mi się znaleźć informacji o wieku rodziców...
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 50&lang=de
Nie udało mi się znaleźć informacji o wieku rodziców...
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

Po polskiej stronie masz podane na tej lubelskiej stronie źródło ze szwa. Dla 1841 są akurat jednostki ze skanami i bez nich. Ta ze skanami zawiera 2 typy info: alfabetyczną listę rekrutów - tu zajmuje 30 sekund znalezienie twojego człowieka https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 090f6183ccMaciej1111 pisze: pt 02 sty 2026, 13:19 Dzień dobry,
Pozdrawiam,
Maciej.
W dalszej części jest typowa tabela poborowych (rysopisy, stan rodzinny, wyznanie, umiejętność czytania, itp), o ile rozumiem tą strukturę, dla rekrutów z listy alfabetycznej ale w jakimś innym porządku, powinieneś gdzieś mieć też te dane dla niego - najwyżej przejrzyj te nazwiska. Jeżeli znajdziesz to raczej z tej części bez skanów już nic nie wyciśniesz.
Co do strony służby to archiwa są rzecz jasna w Rosji. Pomijając nawet co tam się wyrabia, to sprawa jest trudna bo 1 Dywizja Dragońska to szeroka desygnacja.
IV Rezerwowy Korpus Kawalerii
1. DDrag.
1. Brygada
– Moskiewski pdrag (1801–1836), pdrag JCM Następcy Cesarzewicza
(1836–1855), Pułk Lejb-Dragonów Jego Wysokości (1855–1856)
– Kargopolski pdrag (1801–1842), pdrag JCM w. ks. Konstantego
Mikołajewicza (1842–1856)
– Kinburski pdrag (1801–1852), pdrag JCM w. ks. Michaiła
Mikołajewicza (1852–1857)
– Noworosyjski pdrag (1803–1839), pdrag Jego Królewskiej Mości
ks. Aleksandra Niderlandzkiego (1839–1848), Noworosyjski pdrag
(1848–1852, 1856), pdrag gen. feldmarszałka ks. warszawskiego
Miała 4 pułki w 1 albo 2 brygadach. Tu je znajdziesz http://rusgeneral.ru/shik/kaval1.html
szukając po 1-я драгунская дивизия
Jak zobaczysz te pułki zmieniały nazwy po kilka razy, Jeżeli klikniesz na nie to dostaniesz ostateczną nazwę w archiwum RGIA w Moskowi. Czyli ten kargopolski stał się im. Konstantego, potem jeszcze co innego, a na koniec carskiej rosji był to 5 kargopolski i pod taką nazwą jest w archiwum
РГВИА, ф.3557 (5-й драгунский Каргопольский полк, 1728-1918 гг.)
Itd. dla wszystkich pozostałych. Niestety twój szukany mógł być w każdym z nich. Oczywiście w internecie można szukać historii tych jednostek, miejsc stacjonowania, kampanii itp, ale to raczej nic nie powie dla pojedynczego szeregowca.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig